GGF: een goede voorbereiding


Neem je eco-overlevingspakket mee alvorens je naar de Gentse feesten vertrekt!

Nog een belangrijk bericht, coöperatieve De Natuurfrituur heeft tijdens de Gentse feesten ook een eigen pop-up.  Als aandeelhouder kan ik iedereen aanraden om daar eens langs te gaan voor een gezonde en verantwoorde hap!

 

 

2 reacties op ‘GGF: een goede voorbereiding

 1. Ik weet natuurlijk ook dat die tips niet echt ernstig genomen moeten worden en ook humoristisch zijn bedoeld, maar toch even aangeven dat veel zogezegd duurzame gadget helemaal niet zo duurzaam zijn als ze op het eerste zicht misschien lijken.

  Neem nu de zaklamp op zonne-energie en het opwindbare scheerapparaat. Beiden systemen functioneren normaal gezien enkel op een batterij. De batterijen in zo’n apparaten zijn zelden vervangbaar, dus eens de batterij aan het einde van zijn levensduur is (en dat is vaak snel het geval) is het apparaat dus klaar voor de vuilbak (het containerpark dus). Een apparaat dat gebruik maakt van kwalitatieve oplaadbare batterijen (eigenlijk accu’s) die met een kwalitatief goede lader worden opgeladen heeft vermoedelijk een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk.

  Voor het licht op zonne-energie is de toestand waarschijnlijk nog erger. Fotovoltaïsche cellen kunnen meer energie opbrengen dan de productie kost, maar dat enkel op voorwaarde dat het kwalitatief voldoende goede zonnecellen zijn en dat ze vaak en voldoende (zon)licht ontvangen. De productie van fotovoltaïsche zonnecellen voor gadgets kost vaak meer energie dan dat de zonnecellen ooit opleveren.

  Kort samengevat: koop geen toestellen met niet vervangbare batterijen, ook niet als ze laden met zonne-energie of met handkracht, tenzij dit functioneel een groot voordeel biedt t.o.v. het gebruik van oplaadbare batterijen of netstroom.

  (Het scheerapparaat functioneert mogelijk met een condensator, in dat geval gaat mijn opmerking vermoedelijk niet op, al ken ik de duurzaamheid en de milieu-impact van zo’n condensator niet.)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s