GGF: Groene Gentse Feesten?


Het is hier een beetje stil dezer dagen, dat komt vooral omdat ik mezelf in ‘vakantiemodus’ heb gezet. Wat wil zeggen dat het allemaal wat rustiger aan doe. Ik werk nog wel een beetje maar dan eerder volgens de ’21 uren’ week, het regime waar we ooit met zijn allen naartoe gaan!

Morgen starten trouwens de Gentse feesten, en daar zal ik de volgende dagen zeker wat meer over schrijven. Want het valt wel op dat deze editie opnieuw een stukje ecologischer aan het worden is. Meer aandacht voor bio en fairtrade voedsel, meer aandacht voor fiets en openbaar vervoer, meer pleinen met herbruikbare bekers, gratis plassen voor mannen en vrouwen, en  een heleboel activiteiten met een link naar sociale en maatschappelijke problemen.

Hier zie je alvast het mooie overzicht gemaakt door Netwerk Bewust Verbruiken:

Van 18 tot 27 juli 2014 wordt de Gentse binnenstad weer ondergedompeld in een sfeer van muziek, straattheater en eetkraampjes. Tijdens komende editie van de Gentse Feesten kan je op verschillende plekken ook terecht voor biologische lekkernijen in een ecologisch decor, voor toekomstdebatten en boeiende wandelingen. Wij maakten alvast een selectie.

17 tot 27 juli: Slapen in het honingraathotel B&Bee

Wie na een nacht Gentse Feesten niet meer thuis geraakt, kan overnachten in het  honingraathotel B&Bee op DOK. Het bestaat uit zeshoekige slaapcapsules die op elkaar gestapeld worden en er als een honingraat uitzien. Het ‘hotel’ is een idee van twee sociale werkplaatsen, vzw Compaan en Labeur. Lees meer

17 tot 27 juli: Cyclus restaurant in Baudelopark

Cyclus is een sociaal economierestaurant, middenin het Baudelopark. Het biedt streekgerechten en multiculturele schotels aan, allemaal verzorgd door mensen uit de sociale economie. Het hele meubilair en de couverts worden geleverd door de Kringwinkel en het terras is gemaakt van steenschotten, herwonnen materiaal uit de dakpannenindustrie. De Gentse sociale schrijnwerkerij Recup Design maakte bloembakken, zitbanken, tafels en stoelen uit gerecupereerd steigerhout, planken vloeren en squashvloeren. Lees meer

17 tot 27 juli: Boeken ruilen in Dok Bib

Nood aan vakantielectuur? In de ruilbib op DOK kan je boeken en tijdschriften ruilen. Plan je een bezoek aan DOK (biijvoorbeeld voor een bio-ontbijt) neem dan één of meerdere van je eigen boeken mee en wissel ze voor een exemplaar uit de bib. Lees meer

19 tot 27 juli: Delicatessenbar Eet de stad

Wat als we net die planten die als overlast worden beschouwd, zouden bekijken als korte-keten-bron? Zoals de Japanse Duizendknoop, een invasieve woekerplant die ganse waterkanten in Gent overwoekert. In de Eet de Stad Delicatessenbar in het Baudelopark kan je onder meer komen proeven van Ginderella, een delicatessegin gemaakt van invasieve planten zoals de reuzenbereklauw. Voor zoetekauwen is er Japanse Duizendknooptaart. Lees meer

19 tot 26 juli: Gentse Feesten-debatten

In het NTG op het Sint-Baafsplein kan je bijna elke namiddag gratis deelnemen aan een debat uit de reeks ‘Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden’, georganiseerd door Trefpunt vzw en Democratie 2000. Met interessante sprekers en thema’s als ‘Hoe heroveren we de economie?’ en ‘Op weg naar de ecologische catastrofe en klimaatchaos?’ staan de debatten garant voor pittige  gedachtewisselingen. Lees meer

19 tot 29 juli: Le petit Botanique en Super de luxe bio-ontbijt op DOK

Ook tijdens de Gentse Feesten brengt Le Petit Botanique op de DOK-site elke middag vers geplukte groenten uit de stadsboerderij op je bord. Naast de vaste lunch (van 11u30 tot 14u) kan je iedere ochtend aanschuiven voor een super de luxe bio-ontbijt. Labeur en Compaan, twee sociaal-ecologische werkplaatsen uit het Gentse, realiseren er extra werk voor personen uit kansengroepen. Lees meer

20 juli tot 27 juli: Wilde natuurwandelingen in de stad

Natuurpunt, Green Bastards, Trefpunt, Obra, Julie’s House, Timelab en Atelier organiseren bijna iedere dag van de Gentse Feesten wilde natuurwandelingen in de stad. Op de route van de Vooruit naar het het Baudelopark maak je kennis met eigenzinnige bastaardplanten die dreigen verloren te gaan en ontdek je wilde planten die onterecht genegeerd worden in onze keuken. Als dessert proef je in primeur de Gentse Japanse Duizendknooptaart. Lees meer

24 juli: Gratis Gentse Veggiezooi

5 jaar geleden werd Gent de eerste Donderdag Veggiedagstad. Om dit te vieren, lanceert EVA vzw het nieuwe stadsgerecht Gentse Veggiezooi. Op donderdag 24 julli laat EVA iedereen ervan meegenieten. Om 12 uur worden 200 gratis porties Gentse Veggiezooi uitgedeeld aan de Cyclustent in het Baudelopark. Wie wil, kan het gerecht het uur voordien mee helpen bereiden. Lees meer

25 juli: Studiedag Duurzaamheid op festivals en events op Boomtown

Een heel aantal festivals maakt stilaan de omslag naar een meer duurzame organisatie. Het muziekfestival Boomtown wil kennis en expertise rond dit thema samenbrengen en organiseert daarom op 25 juli een studiedag. Duurzaamheidsthema’s als afvalbeleid, aankoopbeleid, geluid en duurzame innovatie komen via infosessies en interactieve gesprekstafels aan bod. Er is ook mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding achter de schermen van Boomtown en de Handelsbeurs. Lees meer

26 juli: Biofestival op het Laurentplein

De voorlaatste dag van de Feesten wordt het Luisterplein/Laurentplein omgetoverd tot de eerste editie van het Biofestival. In een overdekte setting met sfeermuziek kan je er jezelf vanaf 12 uur tegoed doen aan biologische producten. De oprichter van SmartMat, Anders Asarby, is de feestkok van de dag en presenteert een volledig biomenu met lokale producten.  De zitplaatsen zijn beperkt dus vroeg inschrijven is aangeraden. Lees meer

Tussen haakjes, hier en op de website van de Gentenaar kan je dagelijks een Low Impact Gentse Feesten tip vinden:

 

2 reacties op ‘GGF: Groene Gentse Feesten?

  1. Elke dag een nieuwe tip? Had ik laatst op de try out niet begrepen dat je het met die tips zo’n beetje gehad had? Manmanman 😉

    Like

  2. Wil je ook nog de pop up van De Natuurfrituur vermelden 😉 We zijn open , elke dag vanaf 17u in de annonciadestraat 4, net buiten de feestenzone, maar net voorbij het justitiepaleis en de houten brug, als je van de kouter komt. Of net om de hoek van de oude houtlei, als je van Pole Pole komt…
    Lucie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s