nog een miljoen mensen


Woensdag was ik in het provincie huis in Leuven getuige van een behoorlijk historisch moment. Maar liefst 57 steden en gemeentes uit de provincie tekenden samen het ‘Convenant of Mayors’. Daarmee engageren ze zich om tegen 2020 minstens 20% minder broeikasgassen uit te stoten.

Deze beweging van steden en gemeentes overkoepelt nu al meer dan 5 700 lokale overheden die wél bereid zijn om één van de grootste uitdagingen van deze eeuw aan te gaan. Deelname wil zeggen dat ze vooreerst de eigen uitstoot in kaart brengen en dan een actieplan uitwerken om stap na stap de impact te verkleinen. Gent tekende het convenant al in 2009 en hier zie je hoe de klimaatdoelstellingen steeds meer geïntegreerd worden in het algemeen beleid van de stad. Het feit dat ook in de budgetten heel wat geld is voorzien om dit beleid daadwerkelijk uit te voeren toont dat lokale besturen een belangrijke rol kunnen spelen waar nationale overheden falen. (Ik weet niet of u de ontwerp nota van informateur de Wever hebt bekeken, maar het luikje klimaat was bijzonder mager)

vlaamsbrabantDoor de instap van de 57 gemeentes in Vlaams-Brabant zijn er ruim een miljoen inwoners extra die betrokken zullen worden bij deze campagne. Het werk moet nog starten, en het zal niet eenvoudig zijn om iedereen in het verhaal mee te krijgen, maar deze stap is zeker hoopgevend. VN toponderhandelaar Jos Delbeke herhaalde in Leuven nog eens dat het nog steeds mogelijk is de gevaarlijke 2° grens te vermijden, als we maar massaal en drastisch aan de slag gaan. Waar wacht u nog op?

4 reacties op ‘nog een miljoen mensen

 1. * cynisme aan*

  Too little, to late. En de meeste steden en gemeenten zullen hun doelstellingen niet halen. Maar dat valt veel minder op dan een aankondigingsbeleid waarmee men zich mooi kan verkopen.

  Vraag aan mensen als Joke Schauvliege of Kris Peeters wat ze van het milieubeleid van de Vlaamse overheid vinden, en ze zullen zichzelf ook op de borst kloppen. Waarschijnlijk zelf met de heilige overtuiging dat ze goed bezig zijn. Zeker niet alle politici zijn hetzelfde (gelukkig), maar er lopen er wel veel rond die in hetzelfde bedje ziek zijn.

  * cynisme uit*

  Is 20% ‘massaal en drastisch’?

  Like

 2. Alles had inderdaad al veel verder kunnen staan. Ik versta nog altijd niet waarom nieuwe woningen bijvoorbeeld niet allemaal energie-neutraal kunnen zijn? Of zelfs energie-negatief? Waarom nog wachten tot 2020?
  En waarom kunnen we het openbaar vervoer niet gebruiksvriendelijker maken (de staking van morgen buiten beschouwing gelaten)?

  inderdaad veel beloven, maar weinig geven. Dat doet de zotten in blijdschap leven…

  Like

 3. En dat ze maar eens beginnen met alle openbare gebouwen en kerken ’s nachts niet meer zo te verlichten zoals nu. En de verlichting op de autosnelwegen volledig uit! Moderne auto’s hebben deftige verlichting en het rijden op een donkere autosnelweg is zeker niet onveiliger. Dat bewijzen de cijfers.
  Vervolgens een zware tax op huisdieren, want dat zorgt voor een massale uitstoot! Voeding die moet worden geproduceerd, allerlei prullaria, … en dan zijn we meteen van al die vieze hondenpoep af! Enkel kippen die afval verwerken subsidiëren! Dat is nuttig voor de maatschappij én het milieu.

  Like

 4. als we maatregelen bedenken moeten we oog hebben voor de ‘materialiteit’ ervan, dwz hoe relevant is een vermindering in het geheel. Heel veel licht uitdoen is minder relevant dan mobiliteit, logistiek en verwarming…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s