de kracht van woorden


Er was vorig jaar nogal wat te doen over het blogstukje dat ik schreef over de algemene vergadering van TMVW. Het is het voorbije jaar trouwens meermaals geciteerd in de gemeenteraad in gesprekken over het waterbedrijf. Vorige vrijdag was er opnieuw een algemene vergadering, maar deze keer was ik er niet bij. Ik was die avond verantwoordelijke voor het depot van het lokale voedselteam, dat leek me iets zinvoller gezien de gang van zaken op zo’n vergadering.

Maar achteraf hoorde ik dat mijn opmerkingen van vorige keer enig effect hebben gehad. Zo was er deze keer bij de uitnodiging wél een vermelding van de bussen die in de buurt van de zaal stoppen. Tevens waren er deze keer geen geschenken voor de deelnemers, maar kon iedereen kiezen om een bon van 25 euro te doneren. Ofwel aan Welzijnszorg, aan de Cliniclowns of aan Trage Wegen. Wat wil zeggen dat deze organisaties toch een mooi bedrag zullen ontvangen. Naar verluid was er ook een voldoende vegetarisch aanbod bij het diner. Zo zie je maar dat woorden effect kunnen hebben.

Daarom ook nog een dringende oproep van EnerGent.

energentsiteDe provincie heeft in en om Zwijnaarde, rond de E40 – met als kern het zogenaamde eiland Zwijnaarde – een gebied aangeduid waar volgens haar minstens vijf windturbines zouden moeten komen. Zoals het hoort, loopt er nog tot en met maandag 23 juni een openbaar onderzoek waarbij burgers een bezwaarschrift kunnen indienen. Wij willen met de burgercoöperatieve Energent naast de bezwaren ook graag een positief signaal geven.

We willen luid en duidelijk laten weten dat we groot voorstander zijn van de bouw van windmolens op “Het Eiland”. Een steunschrift.

(De molens kunnen wat steun gebruiken : er was sprake van tien, ondertussen al afgezwakt tot vijf. De eerste molens mochten draaien vanaf begin 2015, dat halen we ook niet meer.)

U kunt ons helpen met uw eigen hoogstpersoonlijk bescheiden steunschrift.

Stuur een mail naar de verantwoordelijke gedeputeerde Geert Versnick, op het mailadres geert.versnick@oost-vlaanderen.be (zet info@energent.be in CC)
met als onderwerp: “steunschrift PRUP windlandschap O-Vlaanderen”
waarin u het volgende schrijft :

“Ik, Jan Peeters, uit de Kerkstraat 27, 9000 Gent, wil graag laten weten dat ik voorstander ben van de plaatsing van minstens vijf windmolens in de zone Zwijnaarde die de provincie rond de E40 heeft afgebakend.”

(vervang “Jan Peeters” en de Kerkstraat door uw eigen naam en adres, slimmeriken)
(tenzij u écht Jan Peeters uit de Kerkstraat bent)

Wilt u dit doen én dit bericht delen? Daarmee hebt u meteen uw goede daad voor deze zondag verricht. Bedankt!

3 reacties op ‘de kracht van woorden

  1. Bedankt Steven, doen we. ik vind het jammer dat er op je blog geen mogelijkheid is om je berichten te delen op facebook of twitter, anders konden we hier nog ruimer gehoor aan geven. Groetjes en succes. Jos

    Like

  2. Er is volgens mij maar één goede en werkzame manier om te voorkomen dat er (veel) bezwaarschriften komen tegen voorstellen om windmolens te bouwen in het dichtbevolkte Vlaanderen. En dat is het vergaand betrekken van de omwonenden bij de bouw van die windmolens. En met vergaand betrekken gaat het natuurlijk niet om een verplicht openbaar onderzoek, maar wel om vanaf de eerste ideeën met de bevolking te gaan praten en hun tevens de mogelijkheid te bieden er financieel mee in te participeren en er hun voordeel met de doen. Dit heeft zowel tot gevolg dat het gevoel verschuift van: ‘Er wordt een windturbine gebouwd’ naar ‘mijn windturbine wordt gebouwd’. Bovendien voorkomt men de situatie dat mensen wel de lasten moeten mee dragen (hoe beperkt die in sommige gevallen ook mogen zijn), maar niet van de lusten mee kunnen genieten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s