genoeg gestemd, nu aan de slag


Gelukkig is politiek niet de enige hefboom om verandering te realiseren. Ik las het gisteren ergens op internet. Je zou het nog straffer kunnen stellen zoals Dimitri Van Den Meerse in dit artikel: het resultaat van deze verkiezingen maakt nauwelijks verschil, want uiteindelijk ligt de macht bij internationale instellingen, multinationals, beurzen en grote vermogens waar we nog nooit voor hebben kunnen stemmen.

Dus laat de politici rustig hun rituelen opvoeren en een regering vormen, ondertussen kunnen wij ons wel bezig houden met de echte verandering, van onderuit. Dit thema zal ook weer het hoofdbestanddeel vormen van deze blog; inspirerende voorbeelden, concrete acties en minder concrete gedachten die ons helpen een meer ecologische en sociale samenleving te realiseren.

Kijk eens hier bijvoorbeeld, een nieuwe blog voor ‘Low Energy Bricoleurs’. Hier brengt Willy Zon sinds een maand allerlei ecologische oplossingen samen, waarbij je zelf aan het experimenteren kan gaan De moeite om eens te bekijken, en een goede aanvulling op de bekende Lowtech blog van Kris De Decker. Wie de voorkeur heeft aan recyclage en design kan dan weer terecht bij het Vindingrijk, de site van Evy Puelinckx. En zo zijn er dus nog tientallen plaatsen waar je inspiratie kan vinden om zelf aan de slag te gaan. En misschien vind ik wel wat doe-het-zelvers die mijn vélomobiel een jasje willen breien.

gebreideauto

6 reacties op ‘genoeg gestemd, nu aan de slag

  1. zeker een interessante piste, mag voor mij zeker verder uitgezocht worden. Wat wel ontbreekt in het plaatje is de energy return on energy investement (hoeveel energie kost het om zoiets te bouwen en onderhouden), dus blijkt uit LevensCyclus Analyse dat dit haalbaar is, dan mogen ze wat mij betreft met de Korenmarkt beginnen. al vrees is dat het kostenplaatje zo gigantisch is we misschien meer realiseren door in te zetten op energiebesparing én betaalbare hernieuwbare energie. dus graag meer cijfers en studiewerk alvorens een echt oordeel mogelijk is

   Like

   1. Het is wel een staaltje van technologisch optimisme, die ervoor zorgt dat we een gevoel meekrijgen dat we toch niet echt moeten inbinden en verminderen. Ik bekijk dat dus met de nodige reserves….

    Like

   2. Sja, ik zocht intussen wat verder naar informatie en het zou gewoon onbetaalbaar zijn om te realiseren en te onderhouden. Bovendien zijn de materialen die ervoor nodig zouden zijn schaars. Toch een applausje waard voor originaliteit 🙂

    Like

  2. Haalbaar wel als men de benodigde materialen in overvloed had en de energie om de cellen te produceren.
   Op kleine schaal waar men bvb een gans plein er mee zou bekleden wel.
   Maar men dient rekening te houden met schaduwval van nabije gebouwen.
   Komt dan pak slimme elektronica bij te zien ook.
   En op een wegdek waar voertuigen over rijden is het zeker niet optimaal, voor de spoorvorming alleen al.
   Beter dan het wegdek onderaan voorzien van een hydralisch systeem dat de bewegingen omzet naar druk en pompen aandrijft die op hun beurt generators aandrijven.
   Dit kan technisch heel makkelijk en is veel goedkoper.
   Bestond al in de jaren zestig zulk systeem maar toen had men er geen nood aan.
   Het is al voldoende dat het trilt onder het verkeer dat er over rijd.
   Er zijn ook elektronica componenten eenvoudiger van opbouw dan zonnecellen die druk omzetten naar energie.
   Eveneens is het goedkoper de warmte in het wegdek op te vangen en deze om te vormen naar energie.
   Leg je hand maar eens op een zomerse dag op het asfalt.
   Er bestaan systemen genoeg en er zullen er de komende jaren nog wel een paar de kop opsteken.
   Dit getoonde project is heel optimistisch en we kunnen het technisch maar globaal gezien enorm duur en evengoed in opbouw en onderhoud co2 fretend.
   Maar dromen over een betere wereld is niet enkel een droom.
   Dus plus tien voor je reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s