achter de grijze wolken schijnt de zon


Maandag 26 mei, 7u30. De eerste bedenkingen na een spannende en behoorlijk korte nacht. Laat me starten met het gevoel dat het sterkste is; ontgoocheling. Eén op drie Vlamingen kiest voor de NV-A, en dat is geen goed nieuws voor ons leefmilieu en het klimaatbeleid, maar ook niet voor cultuur of voor de armsten in deze samenleving. Blijkbaar zijn de linkse partijen er niet in geslaagd een wervend perspectief te plaatsen tegenover het communicatie- en tactisch vernuft van de NV-A.

En al doen we het in Gent goed met Groen, het ziet er naar uit dat onze twee jonge vrouwen, Sara Matthieu en Evita Willaert net hun zitje in het parlement zullen missen (al ontbreken om onduidelijke redenen nog heel wat resultaten uit Gent). Ja, we gaan vooruit met 3% en komen nu uit boven 16%, ook de andere coalitiepartners houden stand (Sp.a: +0,7% en Open-VLD: +0,4%) wat duidelijk maakt dat het beleid dat we sinds anderhalf jaar voeren steun krijgt. Tevens blijkt de NV-A in Gent ruim 10% onder het Vlaams gemiddelde te blijven. Dus waar we kunnen tonen hoe een sociale en ecologische aanpak in de praktijk werkt groeit de steun.

Wellicht zijn we nu weer vertrokken voor een lange periode van ingewikkelde onderhandelingen. Vandaag ga ik weer aan de slag – net zoals zoveel mensen – om binnen en buiten de politiek te werken aan een rechtvaardige en leefbare wereld. En al zijn er redenen om ongerust te zijn, ook deze ochtend fluiten de vogels, waait de wind en schijnt de zon (al is het achter de grijze wolken).

achterdewolken

5 reacties op ‘achter de grijze wolken schijnt de zon

 1. Een gematigd en continue stijgen in populariteit lijkt me duurzamer dan explosief groeien om daarna weer diep te vallen.
  Ik vindt het al heel positief dat meer mensen duiden dat ze natuur, milieu en klimaat belangrijk vinden.

  Like

 2. Mooie bedenkingen waar ik me volledig in kan vinden…
  En ik ben toch blij dat we inwoner zijn van dat buitenbeentje Gent:-)

  We blijven mee strijden voor een rechtvaardige wereld en leefbare toekomst voor elk kind!!!

  Like

 3. Sowieso zijn er vragen te stellen bij onze ‘democratie’. De zetelverdeling bevoordeeld de Waalse partijen en de grote partijen. Als men – zoals in Nederland – een eerlijke zetelverdeling zou toepassen, dan zou Groen 3-4 meer zetels moeten krijgen in de Kamer.

  Like

 4. Positief is dat Groen! blijft en zelfs stijgt. Het bewust zijn groeit.
  NV-A met zoveel stemmen, die mensen weten niet wat hun te wachten staat! Maar ze zijn er nog niet, ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor er nu een stabiele regering gevormd wordt.

  Like

 5. Vooral jammer dat een tripartite Groen niet nodig heeft om NVA buiten te houden. Van de andere kant is het toch ook positief dat de erfenis van zwarte zondag eindelijk wegvalt. Ok, ze hebben op NVA gestemd, en niet op Groen, maar volgende keer doen ze dat misschien wel. Politiek gesproken zijn ze uit hun isolement getreden, laten we hen daar niet direct terug induwen, maar inzetten op dialoog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s