De ondertitel van boek waar ik het over wil hebben zegt misschien nog meer dan de titel: ‘How to Face the Mess We’re in without Going Crazy’. Het boek ‘Active Hope’ van Joanna Macy en Chris Johnstone.
Het boek is een zoektocht naar antwoorden op de diverse gigantische uitdagingen waar we voor staan. Deze zijn ondertussen wel voldoende benoemd; de klimaatverandering, grondstoffenschaarste, verlies aan biodiversiteit en armoede om er maar enkele te noemen. Volgens de auteurs zitten we volop in een periode van grote verandering (The Great Turning) en zijn er drie mogelijke reacties, die allen nodig zijn.
– de behoudende acties, die vooral inzetten op de bescherming van de natuur die ons nog rest en die weerwerk bieden tegen destructief beleid van onder andere bedrijven en overheden.
– de transitie acties, dit gaat vooral over initiatieven die op zoek gaan naar onder andere nieuwe manieren om energie of voedsel te produceren, groepen die alternatieven bieden voor het destructieve model dat dominant is.
– het derde luik is de verandering in bewustzijn. Hiermee bedoelen de auteurs een nieuw besef van verbondenheid en compassie, een groeiend bewustzijn dat we deel zijn van een groter geheel. Het boek gaat vooral in op dit derde onderdeel.
Het is geen eenvoudig boek om samen te vatten en ligt in de traditie van ‘Ver van huis‘ van Margaret Wheathly waar ik al eerder over schreef. Hier gaat over het belang van dankbaarheid, over de pijn voelen die in de wereld aanwezig is, kijken met andere ogen en andere vormen van macht ontwikkelen. Regelmatig staan er oefeningen die kunnen helpen om deze vaardigheden in te oefenen.
Er staan – uiteraard – geen kant en klaar receptjes in om de ‘actieve hoop’ meteen onder de knie te krijgen, maar het boek helpt zeker om inzicht te krijgen en jezelf in vraag te stellen.
Op deze site kan je alvast heel wat informatie vinden over het boek. Voor wie meteen aan de slag wil gaan kan onderstaand verhaal op Youtube bekijken. Een metafoor van twaalf eeuwen geleden die ons nu aan het denken kan zetten.
Op zijn minst waarschijnlijk heel mooi boek, ook heel mooie inhoud.
Maar Shamballa handelt over een veel ouder rijk.
Paar duizend jaar voor Christus.
En werd eender doorverteld in het Boedhisme.
Het was een bestaande plaats geleid door Sanat Kumara.
Alles echter zoals veel zaken van destijds verhuld in mysterie en religie nu.
Niet omdat men er zelf inhoud aan wilde geven, maar eender omdat de kennis in de geschiedenis verloren is gegaan.
Zij het wel dat bepaalden de kennis die was hebben weg gemoffeld en zelf andere verklaring opvoerden om dus hun gevestigd beeld toen neer te zetten.
In de new age zijn er meer verklaringen dan dat er sterren aan de hemel zijn.
Wat nog klein beetje bewaard bleef is een deel van de boodschap.
En in deze tijd kan die belangrijk zijn maar wat resteerde is niet compleet dus.
Dan kan men beter even a course in miracles bekijken of studie in de alchemie van Saint Germain.
Meesters van het verre oosten eventueel
Fritjov Kapra of de bundel van Castaneda.
Zonder te dromen over het gebruik van paddestoelen om contact te leggen met andere waarheden( oeps).
Niet te min zal het boek wel waarde hebben en oordeel ik er niet over omdat ieder boek een deeltje waarheid kan bieden of meerwaarde maar moeten we wel alles in eigen onderscheiding zien.
Feit is en de bouwwerken zijn ervan dat er en periode is geweest waar verscheidene hoogculturen dus bestaan hebben.
En dit over bepaalde periode.
Maar de waarheid ervan soms beetje de mist in gaat.
Men blijft zweren bij de Maya, echter de wereld is dus niet vergaan in 2012 en alsook zijn er degelijk bewijzen dat de Maya op het laatste van hun periode dus zich overgaven aan mensenoffer en al.
Maar de essentie van het boek is wel juist vermeen ik, de bredere boodschap erin.
En de dingen zoals medevoelen zijn verbonden aan 21 subwetten die als en ze degelijk in beleving nastreeft allemaal gericht zijn op vrede en leven op één aarde.
Vreemd echter nietwaar dat de mens heel plotseling van een tijdperk van holbewoner, overging naar jager verzamelaar dan naar land en veeteelt en dan enorm snel als het ware overnacht naar bouwen met stenen tot in perfectie van wiskunde ging, en niemand eigenlijk meer weet waar de kennis naar toe is van hoe alles was of opgebouwd werd.
Al vermeen ik dat die dingen dus niet door ufo werden gemaakt.
LikeLike
Even vermelden in betrekking tot het filpje de term maya betekent illusie vanuit het denken een verklaring geven of dingen neerzetten en bouwen vanuit inzichten hoede dingen dus in natuurlijke wijze niet werken, tegenover maya staat prana.
Dit is verbonden aan hogere inzichten en inderdaad de vermelde eigen leraar in zichzelf, en ook aan het universele dat niet meer denkt in termen van dualiteit zoals boven en onder goed en kwaad chaos en orde enzv.
in maya kunnen we dus niet ontmantelen wat er is dat kan alleen in prana,
Oke ik studeerde naast aardse dingen dus ook wel spirituele ik geef het toe.
Feit is dat onze wetenschap wel degelijk al pak kennis heeft omtrent de materie en dit nog groeit, maar dat de dingen eruit gekomen niet steeds de beste zijn dus.
LikeLike