allemaal eco-hero


Ik schreef hier al eerder iets over Pamela Peeters, nu heb ik ook haar boek gelezen, dus tijd voor een bespreking. ‘Word ook een Ecohero’ is de titel, met als ondertitel ‘de weg naar gezond eten en duurzaam leven’. Een ietwat misleidende titel ecoherowant het boek is vooral een beschrijving van het leven, het werk en de visie van mevrouw Peeters. Hier en daar zijn wel wat tips te vinden, maar een handleiding over gezond eten en leven zou ik het toch niet noemen. Daarvoor zou ik eerder verwijzen naar het boek van die andere Peeters (Eva met name) of dit boek uit 2008 (te downloaden via deze link: LowImpactMan10DEF).

In de eerste hoofdstukken vertelt Pamela hoe ze geïnteresseerd geraakte in het milieuthema en hoe ze van jongs af aan daarover wou communiceren. Via wat omwegen komt ze uiteindelijk in New York terecht waar ze een TV-show over het thema kan opstarten. Een prestatie die ze te danken heeft aan haar eigen lef en doorzettingsvermogen. Daarna schrijft ze over haar activiteiten in diverse organisaties en de mediawereld, wat niet altijd even relevant is.

In het derde deel – haar visie – valt wel op dat ze sterk vertrekt van het belang van vrouwelijke waarden (al zal ze zichzelf wel geen eco-feministe noemen), en hoewel ze heel wat thema’s aanraakt en aanklaagt (zoals overbevissing, sick building syndroom, klimaat, ontbossing,…) is er niet echt een economische of politieke analyse. Wat misschien ook niet nodig is wat zo zijn er reeds heel wat boeken.

Het hele boek door kan je in kadertjes lezen hoe Ecoheroes aan de slag gaan. ‘Ecoheroes gaan voor het goede gevoel, Ecoheroes zijn goede communicatoren of Ecoheroes houden van gezond eten.‘ Het laatse stuk van het boek is een workshop, met als doel de lezer de weg naar het Ecoheroïsme te laten inslaan. Wat mij betreft een beetje oppervlakkig. Dat Pamela Peeters al een tijdje in de states leeft is te merken aan de vele Engelse termen en een voor mij iets te veel ‘Yes we can’ taaltje.

Ik vermoed dus dat de meeste lezers van deze blog niet zoveel zullen opsteken van dit boek, maar als Pamela er in slaagt om een ander en breder publiek te bereiken, en een aantal ‘onverschilligen’ kan overhalen om wat bewuster te gaan leven, dan ben ik helemaal fan. Want er zijn veel publieken die warm gemaakt moeten worden voor de eco-boodschap en Pamela bereikt in elk geval een groep die ik zelf nauwelijks tegenkom.

Een reactie op “allemaal eco-hero

  1. Misschien kunnen je blog lezers niet direkt iets leren over ecologisch leven maar misschien wel hoe ze anderen bewust kunnen maken van hun levensstijl … low impact op omgeving, high impact op mensen. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s