korte mouwen dag


Het is niet makkelijk om originele milieuacties te verzinnen. Neem nu de dikke truiendag, een sensibiliserend initiatief om mensen bewust te maken van de problematiek van ons overmatig energieverbruik en bijhorende CO2 uitstoot. Toen daar ooit mee gestart is, een jaar of 10 geleden, dachten de organisatoren dat ergens half februari een ideale dag zou zijn, want dan vriest het meestal stenen uit de grond.

Picture 3Maar dat is buiten de klimaatchaos gerekend. Vandaag komen de temperaturen in veel plaatsen in ons land boven de 10 graden, en dan is zo’n dikke trui niet perse noodzakelijk.

Op andere plaatsen  op de planeet zijn er dan weer sneeuwstormen, overstromingen en bosbranden die steeds meer de vermelding krijgen ‘de ergste sinds de metingen begonnen zijn’. John Michael Greer stelt dat de klimaatactivisten zichzelf een buitengewoon slechte dienst hebben bewezen door de klimaatcrisis in termen van de ‘opwarming van de aarde’ te definiëren. Want het wordt steeds duidelijker dat er sprake is van een ‘verbizarring’ van het weer, omdat we steeds meer te maken krijgen met alle soorten van onverwachte en ontwrichtende  weerextremen. En dus moeten we misschien een volgende dikke truiendag organiseren op 1 mei of een korte mouwen dag op 14 februari.

Wat er ook van aan is, graag wil ik mijn symbolische steun betuigen aan deze symbolische actie, en daarom heb ik heel even mijn geitenwollensokken pak aangetrokken. Dit in combinatie met mijn thermisch ondergoed maakt dat ik alvast klaar ben voor de ergste kou…

4 reacties op ‘korte mouwen dag

  1. In Nederland is de warmetruiendag op 7 februari, ook toen kon je in t-shirt rondlopen anders was het te warm. De verwarming kon wel uit, dus de doelstelling, verminderen CO2 op een dag, is wel gehaald.

    Volgend jaar gaat gemeente Wageningen ook meedoen aan warmetruiendag. Gevraagd in de raadsvergadering aan het college, en toegezegd.

    Mooi woord, verbizarring

    Like

  2. Ik heb het mij ook al bedacht; hier in onze streken komt ‘klimaatafkoeling’ veel dreigender over dan ‘klimaatopwarming’. Ik ben zelf ook geneigd van te denken; wat kan dat nu kwaad een drietal graden meer? Dan kunnen we wat meer buiten op ons terras zitten met een pintje…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s