De Instrumentheek, toen ik het begrip eerst hoorde dacht ik even dat het om muziekinstrumenten ging, maar de Instrumentheek is een ‘bibliotheek’ van werktuigen. Dit nieuwe initiatief in Kortrijk is niet gericht op winst of groei maar wil zowel ecologische al economische meerwaarde boeken door het ter beschikking stellen van allerhande materialen.
Precies omdat nu elk huishouden een hoop spullen heeft die zeer weinig gebruikt worden is het veel efficiënter en ecologischer om dat soort materiaal te delen. Het principe is eenvoudig, je kan lid worden via een lidgeld van 50 euro of via het inbrengen van materiaal voor minstens die waarde. En dan kan je naar believen gratis gebruik maken van alle materiaal uit de instrumentheek. Ik mag hopen dat er nog vele instrumentheken mogen opstarten.
In Brussel is dan weer ‘Tale me’ opgestart. Hier kan je kledij huren voor baby’s en kinderen. Je heeft aan welke maat, welke stijl en hoeveel stuks en tegen een betaalbaar tarief krijg je de kleertjes toegestuurd. Dit project van 2 jonge Brusselse ondernemers speelt in op dezelfde idee; niet het bezitten van spullen is van belang, maar het kunnen gebruiken. Brusselaars met kinderen tot vier jaar kunnen hiervan gebruik maken. En als er iets moet hersteld worden kan dit natuurlijk met een naaimachine van de instrumentheek.
Zo duiken er wel elke dag alternatieven op. Want laten we wel wezen, er is wél een alternatief voor ons huidige destructieve groeimodel.
Mijn kelder wordt na de verbouwing een ‘permanent repair café’ en dus eigenlijk ook een instrumentheek. Maar dan moet ik iemand vinden om de leenadministratie op poten te zetten (en bij te houden)…
LikeLike
Mooie initiatieven.
LikeLike
Het kan zeker wel. En ik denk dat dit soort initiatieven de samenhorigheid tussen bewoners in buurten ook zeer versterkt.
LikeLike
Mooi, altijd fijn om over zulke initiatieven te vernemen via je blog.
LikeLike