vervroegde stemming


Het belangrijkste nieuws over de gemeenteraad van gisteren is misschien wel dat de agenda is afgewerkt in 1 avond (van 18u tot 23u35). Daardoor hebben we vanavond onverwacht een vrije avond. Gezien de presentiegelden en personeelskosten is een avond minder vergadering  meteen goed voor een besparing van pakweg 10 000 euro.

Het grootste deel van de tijd ging naar de interpellaties en voorstellen van raadsbesluit. Via de interpellaties (die om onduidelijke redenen op de agenda staan onder de rubriek mondelinge vragen) worden politieke discussies uitgelokt (over Gas-boetes, spelende kinderen, plaatsgebrek voor dansscholen of het reglement voor straatmuzikanten). Deze mondelinge vragen zijn echter nog iets anders dan ‘het vragenuurtje’, dat voor de gemeenteraad en elke commissie plaatsvindt en waar eerder informatieve vragen en suggesties worden gedaan. Zo heb ik gisteren gevraagd aan de schepen van sport om bij loopwedstrijden de organisatoren te stimuleren om kartonnen in plaats van plastic bekers te gebruiken. Ik weet het, geen systeem veranderend voorstel, maar een heel klein stapje richting meer duurzaamheid.

De voorstellen van raadsbesluit zijn dan weer concrete voorstellen die ter stemming moeten voorgelegd worden. In principe komen die van de oppositie, maar daarom worden ze niet per definitie verworpen. Zo is het NV-A voorstel om een bepaling in het politiereglement rond spelende kinderen aan te passen unaniem goedgekeurd. Hun voorstel was dan weer gebaseerd op het protest van Groen rond diezelfde bepaling in het reglement in Merelbeke. Dat is nu eenmaal het politiek spel, waarbij partijen in stad A een beleid aanvallen dat ze zelf uitvoeren in stad B en vice versa.

Ik sluit af met een kleine oproep. Gent is namelijk genomineerd in de We Love Cities-campagne van het WWF (World Wide Fund for Nature). De inzet: de titel van Global Earth Hour Capital 2014 binnenhalen. Daarin is Gent één van de 34 genomineerde steden. Deze publiekscompetitie verloopt volledig via online sociale media en roept de inwoners van de steden op nog tot 20 maart 2014 hun liefde te betonen voor hun (duurzame) stad. Wie wil kan stemmen via www.welovecities.org/ghent en de stemknop ‘vote’ aan te klikken. Je hoeft er geen persoonlijke gegevens achter te laten.

stemvoorgent

Een reactie op “vervroegde stemming

 1. Ik zag net de goedgekeurde politieverordeningen op de openbare veiligheid in Gent voorbijkomen op de rss feed van de Stad. Daar staat echt wel een pareltje in:

  ***
  Artikel 37

  Feitelijkheden of lichte gewelddaden, mits zij niemand gewond of geslagen hebben en mits de feitelijkheden niet tot de klasse van de beledigingen behoren, zijn verboden; in het bijzonder zij die opzettelijk, doch zonder het oogmerk om te beledigen, enig voorwerp op iemand werpen dat hem kan hinderen of bevuilen.
  ***

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s