een week fairphone: tussenbalans


Heel wat mensen zijn benieuwd hoe mijn gloednieuwe Fairphone functioneert, dus even de ervaringen van de eerste week. Ik kan alleen maar vergelijken met de iPhone 4 die ik ondertussen anderhalf jaar geleden heb aangeschaft (en die het blogbericht met de meeste reacties ooit opleverde!).

De Fairphone werkt met een Android besturingssysteem, wat even wennen is. Gevolg is dat je jezelf plots een stuk dommer en onhandiger gaat vinden. Na een paar dagen is dat gevoel grotendeels verdwenen en heb ik het toestel behoorlijk onder de knie. Zeker als je een vijftienjarige zoon in huis hebt die zonder moeite de instellingen aanpast zoals je wenst. Ondertussen heb ik alle apps die ik regelmatig gebruik op de Fairphone  gezet, en alles werkt perfect, behalve dat mijn loop-app de afstanden nu plots in miles weergeeft in plaats van kilometers (een instelling die ik nog ergens moet veranderen).

Behalve dus het wennen aan een ander stuurprogramma kan ik als nadeel enkel opsommen dat het toestel iets zwaarder en groter is dan de iPhone. Verder vraagt het iets meer handelingen om het toestel in ‘stil’ modus te plaatsen. In de voorbije week is een keer iets mis gegaan (plots stond hij in ‘veilige modus’), maar dat was blijkbaar een kortstondig probleempje. Hier dan de voordelen:

+ je kan zelf het toestel openen en de batterij vervangen indien nodig, dit kan de levensduur zeker ten goede komen

+ je kan er twee simkaarten instoppen en dus ook twee nummers gebruiken (voor mensen die nu met twee toestellen rondlopen een grote verbetering)

+ de batterij moet merkelijk minder opgeladen worden dan bij de iPhone

+ je bent niet verplicht om bijpassende attributen (oortjes, oplader) te kopen, je kan dus je bestaande oplader (en oortjes) blijven gebruiken

+ de prijs (340 euro BTW incl. in juli dit jaar) is minder dan de helft van die van mijn iPhone (anderhalf jaar geleden), en als je ziet op in de recente Koppen reportage op welke manier Apple tot gigantische winstmarges komt dan is de Fairphone toch een pak eerlijker.

+ en vooral, het besef dat de makers van dit toestel als uitgangspunt hebben hoe maak ik een goed toestel op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier.

IMG_20140114_085357Mijn iPhone heb ik deze morgen meegeven met mijn dochter, binnenkort zal die gebruikt worden door een vriend van haar. En gelukkig heb ik me nooit emotioneel gehecht aan het toestel van Apple, wat misschien wel zou kunnen gebeuren met de Fairphone. Dus mogelijk toch een nadeel.

6 reacties op ‘een week fairphone: tussenbalans

 1. Interessant. Ik heb nog steeds een “gewone” GSM (enkel bellen/sms) maar ik vrees dat ik in de toekomst geen andere keuze meer zal hebben. En dan is het idee van een “fair”phone iets wat me zeker genegen is. Waarom kunnen de andere producenten niet zoiets maken? Het is nu toch bewezen dat het kan, niet?

  Like

  1. @nachtbraker: de Fairfone kost momenteel ongeveer dubbel zo veel als een telefoon met gelijkaardige technische eigenschappen van een ander merk. Anderzijds zullen meer en meer producenten wel eerlijke mineralen beginnen gebruiken, vanwege het feit dat in de Verenigde Staten (of all countries, via de Dodd Frank Act) sinds begin dit jaar een wet van kracht is die criminele sancties oplegt aan bestuurders van bedrijven die conflictmineralen gebruiken. Dit slaat ook op mineralen gebruikt bij de productie van onderdelen van onderaannemers, waardoor je een vrij groot netwerkeffect krijgt. Zie het interview met de stichter van het Fairphone project en iemand van de Nederlandse overheid die in Congo een conflictvrije tinketen heeft opgezet: http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=30809&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=d89f0d642d918b619af9fe90ae1b8e89

   Op andere gebieden is het natuurlijk een andere zaak. Een eerlijk loon betalen aan werknemers in China, hen helpen met het opzetten van een vakbond, kopers stimuleren om hun gsm zo lang mogelijk te gebruiken, herstelbaarheid verbeteren, herbruikbaarheid maximaliseren etc passen niet direct in de winstmaximalisatie die dergelijke bedrijven nastreven. Tenzij misschien organisaties als Fairphone mee kunnen helpen met een mentaliteitswijziging teweegbrengen, en aantonen dat er wel degelijk een markt is voor dergelijke producten. Of als er meer wetgevende initiatieven komen zoals die Dodd Frank Act die bedrijven verplicht om bepaalde aanpakken te volgen (ivm de levensduur en herstelbaarheid, bijvoorbeeld — zie ook de recente Koppen XL reportage op http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/koppen/EP_140107_KoppenXL?playlist=7.39638 )

   Ik ben trouwens ook tevreden van mijn Fairphone 🙂

   Like

   1. Ik ben gerust bereid wat meer te betalen voor iets waarvan ik weet dat het “ethischer” geproduceerd is. Ik vrees wel dat niet zoveel mensen denken zoals ik… En ik kan het mij ook permitteren, om eerlijk te zijn.

    Like

 2. Ik denk dat ondanks de voordelen van een nieuwe auto, telefoon, enz het toch nog altijd het beste is voor onze planeet en onze portemonnee om zo lang mogelijk de oude auto, telefoon enz te blijven gebruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s