papier hier


Bij wijze van tussendoortje, een kort filmpje (met dank aan Patrick) over de zegeningen van virtuele communicatie… of blijft het moeilijk zonder papier te leven?

Mijn collega Colin Beavan, de No Impact Man, heeft het in elk geval geprobeerd zonder toiletpapier, en ik herinner me dat hij in interviews zich soms beklaagde over die keuze. Niet omwille van praktische problemen (want miljoenen mensen doen het zonder toiletpapier), maar omdat hij van de pers steeds maar vragen kreeg over die specifieke actie waardoor er weinig aandacht was voor zijn project als geheel.

Wat papier betreft is mijn voetafdruk wel gestegen het voorbije jaar. Zo heb ik hier thuis ondertussen een stapel van bijna dertig kilogram papier gekregen als gemeenteraadslid. Het grootste deel ervan niet echt nuttig of zinvol. Aangezien er toch bespaard moet worden zal ik de kwestie misschien nog eens moeten aankaarten via een uitgebreide nota 🙂

 

 

5 reacties op ‘papier hier

 1. Papier is steeds nuttig, ik schrijf op de lege achterzijde, natuurlijk kan je niet meteen documenten van de gemeente benutten daar voor.
  In deze tijd van digitalisering kan men getuigen dat er nog steeds enorme hoeveelheden worden benut die veel minder kunnen.
  Ik ben niet tegen gebruik van papier, veel is van recycling, en dat opteer ik graag, en zelfs al zou men bomen benutten, zolang men er steeds een andere aanplant kan dit nog.
  Maar vrees dat we meer omzagen heden dan aanplanten.
  De overgang is er komt echter traag op gang.
  Je kan toilet bezoek doen zoals in het filmpje, vrees echter dat de gebruikte toestellen na een tijd de wc en riool zullen blokeren.

  Like

  1. Ik dacht dat het gemeentedecreet stelt dat vanaf 1/1/2014 op vraag van een gemeenteraadslid alle dossier digitaal beschikbaar moeten gesteld worden?

   Like

   1. Ik weet niet hoe het in Gent zit, maar het is niet omdat ze digitaal ter beschikking moeten worden gesteld, dat ze ook niet standaard op papier worden bezorgd. M.a.w. een digitale verplichting is geen papierverbod.

    Like

 2. Digitale documenten hebben natuurlijk ook een ecologische impact. Hoeveel energie verbruiken al die laptops, smartphones, tablets, …samen? Hoeveel energie kost het om een laptop, tablet, … te recycleren tov papier? Dingen om over na te denken.

  Like

  1. Heeft zeer zeker een totale ecologische impact, aan afvalberg alleen al.
   We kunnen verantwoordelijker omgaan met onze toestellen als start.
   En dus ze langer gebruiken.
   Batterijen als ze opgeven kan men veranderen, er zijn winkels waar men ze kan laten repareren.
   Er worden enorme hoeveelheden energie benut voor de bouw ervan.
   Opladen doe ik via zonnepaneel.
   50 watts die energie levert voor laders, en verlichting.
   Papier gebruiken kan maar vraagt evengoed energie, laat evengoed een afvalberg na,
   Ik zie Low Impact Beeld nu momenteel als evenwicht in wat er is, de eerste stap om verandering is controle houden over hoeveel je gebruikt.
   Dan kan men gaan kiezen voor wat wel en wat niet van toestellen en hoeveel.
   En ook welke vorm van toestellen, feit is we benutten enorme hoeveelheden papier waar veel op digitale weg kan, en wat dus mee helpt een evenwicht te bereiken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s