enkele suggesties voor 2014


Nu het overal goede voornemens en wensen regent voeg ik nog enkele bescheiden suggesties toe. Je kan het beschouwen als tips voor gevorderden, namelijk voor die mensen die reeds minder vlees eten, de auto zoveel mogelijk laten staan en regelmatig tweedehandsspullen kopen (de tips verschenen ook in Frontaal van december).

1. Neem een pauze

Wat ik alvast geleerd heb de voorbije jaren is dat een beetje trager leven een goede zaak is. Voor jezelf, voor je voetafdruk en voor de wereld. Bijvoorbeeld kiezen om wat minder te werken maakt ruimte vrij om de tips die hieronder volgen toe te passen én geeft kansen aan mensen die niet aan een job geraken. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je vrijgekomen tijd te gebruiken om te gaan shoppen, met uitzondering voor het uitvoeren van tip nummer 2.

 2. Koop thermisch ondergoed

ikzelf in mijn ondergoed (foto Gert Arijs)
ikzelf in mijn thermisch ondergoed (foto Gert Arijs)

Als het over isolatie gaat is er duidelijk een actie die schromelijk onderschat wordt. De eerste isolatielaag die je kan aanbrengen is rechtsreeks op je eigen lichaam in de vorm van thermisch ondergoed. Een kleine investering die ervoor zorgt dat de thermostaat met minstens twee graden naar beneden. Het geld dat je hiermee bespaart kan je meteen toepassen voor tip 3.

3. Wordt aandeelhouder

We willen allemaal een andere economie, wel, dan moeten we bereid zijn daar in te investeren. Dus kijk eens hoeveel geld je kan missen en wordt aandeelhouder. Niet om te speculeren, maar om sociale en ecologische initiatieven te steunen. Ik heb aandelen van het GEC, het strobureau, de Natuurfrituur, New-B, Energent en Ecopower. Binnenkort hoop ik ook een aandeeltje te kunnen kopen bij het Biogrondfonds. Heb je geen centen hiervoor ga meteen naar tip nummer 4.

 4. Ga in de politiek

Naast economische hefbomen kan je ook de politieke weg bewandelen. Want aan de kant blijven staan en klagen over de politiek levert ook niet veel op. Er zijn heel veel manieren om aan politiek te doen. Sluit je aan bij een van de vele actiegroepen die actief zijn om de samenleving te verbeteren. Je kan natuurlijk meedoen met verkiezingen en verkozen worden. Een beetje tot mijn verbazing merk ik dat je via die weg ook dingen kan veranderen. Kraantjeswater invoeren in het stadhuis, het aankoopbeleid verduurzamen of tonijnen redden. Zie je de vele vergaderingen niet zitten en ben je eerder praktische aangelegd dan is tip 5 wellicht beter geschikt.

 5. Doe het zelf

Je eigen oesterzwammen kweken, zelf je brood bakken, een compostbak in elkaar timmeren, je eigen tandpasta maken, je eigen benen gebruiken voor je verplaatsingen, zelf nadenken, je muts zelf breien, je fiets herstellen, vegetarisch broodbeleg maken of je dak met je eigen handen isoleren. Niks is beter voor je zelfvertrouwen en je ecologische voetafdruk concreet bezig zijn. In combinatie met tip 6 wordt het nog veel leuker.

 6. Doe het samen

Het is mooi om zien hoe in overal mensen en groepen zich organiseren om samen voedselteams te organiseren, een eigen lokale munt te runnen of auto’s te delen. Een speelstraat of buurtfeestje organiseren, samen appelsap persen of een stukje natuurgebied beheren zorgt voor meer goed gevoel dan drie dagen Disneyland. Deze vormen van samen iets doen vermenigvuldigen het effect van je persoonlijke actie en hebben een positieve invloed in je buurt. Maar niet vergeten, als je veel samen doet besteedt je best ook aandacht aan actie 7.

 7. Verzorg je lijf

Dagelijks actie voeren of in een strijdkoor zingen dat is allemaal goed en wel, maar pas op voor de burn-out van de activist. Neem dus regelmatig wat tijd om niks te doen of even te gaan wandelen – mediteren kan ook geen kwaad. Geef je lichaam gezond en echt voedsel, adem diep en vermijd te veel suiker en vet. Laat de verlokkingen van de voedingsindustrie aan je voorbijgaan. Het fijne is, alles wat goed is voor je lijf – zoals stoppen met vlees eten of meer de fiets gebruiken – is automatisch een stap vooruit voor de wereld. De manier waarop je naar de wereld kijkt maakt ook een groot verschil, daarom tenslotte tip nummer 8.

8. Stop met klagen

De verleiding is natuurlijk groot. Er zijn zoveel uitdagingen en bedreigingen, er zijn zoveel bedrijven, politici en burgers die schandalige dingen doen. Het punt is alleen, door te klagen over al die anderen verandert er niks, hooguit zal je jezelf even een beetje beter voelen. Daarom ben ik grote voorstander van deze spreuk van onze Chinese vriend Confusius: “het is beter een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis”. (en wat mij betreft dan liefst geen paraffine kaars maar eentje van was, geoogst uit de bijenkast op het buurtcentrum)

En bij deze wil ik iedereen bedanken die regelmatig een kijkje komt nemen op deze blog. Dank zij jullie reacties en suggesties leer ik elke dag hoe we samen meer impact kunnen hebben. Tot volgend jaar.

8 reacties op ‘enkele suggesties voor 2014

 1. Happy new year Steven.
  Happy new year to everyone.
  Things I like in this new year.
  The laughter of children playing.
  Love and kindness between people.
  This our mother Earth.
  To live life and to know what to do with the time given to me.
  For the benefit of others and mankind.
  See troubles just merely as a challenge to take on the road to inner peace.
  Knowing we are all one.

  Like

 2. Reblogged this on sprokkelen and commented:
  Lowimpactman is een Groen Politicus uit Gent. Hij heeft een heerlijk inspirerend blog. Zijn stukje van vandaag wil ik jullie laten lezen; ik sluit me er helemaal bij aan.

  Laten we er met zijn allen een goed, duurzaam en sociaal 2014 van maken.

  Like

 3. Punt 9. Wees positief, maar wees ook voorbereid voor het ergste. Je woning systematisch omvormen tot een earthship is geen slecht idee.
  Zelf trachten te voorzien in je eigen waterbehoefte, een alternatief voor verwarmen hebben en de vraag naar verwarmen reduceren door isoleren, zelf elektrische energie opwekken, dichtbij je werk wonen, …

  Punt 10. Educatie. Mensen educeren en ook zelf constant bijleren is essentieel om te overleven. Leren biologisch tuinieren, leren om zelf dingen te maken of te repareren, anderen ook deze technieken aanleren, …, verhoogd allemaal onze overlevingskansen in de toekomst.

  En dan maar hopen dat het later allemaal nog wel goed komt.
  Aan allen een prettig 2014

  Like

 4. Berichtje via onze server in Belgie.
  Stuur dringend thermisch ondergoed.
  Betaal de kosten.
  Voor ongeveer 1700 mensen.
  De temperatuur hier momenteel is buiten minus 41 graad.
  De valei waarin we wonen compleet dicht gesneeuwd en afgesloten van de buitenwereld.
  Maar inderdaad stoppen met klagen.
  We hebben voor ongeveer 8 maand voedsel, olie, gas, steenkool, hout en ook methaan uit gisting.
  Maar niemand verwachtte dat het in zulke korte periode zo snel koud kon worden.
  Het klimaat is dus inderdaad goed in de poeier gedraaid men mag zeggen wat men wil.
  Groeten uit het barkoude Canada in de streek van Saskatchewan.
  En succesvol 2014 voor iedereen daar.

  Like

  1. Een van de grote problemen in discussies over klimaatverandering is dat te veel mensen het verschil niet maken tussen weer en klimaat. De ‘klimaatontkenners’ misbruiken dat gebrek aan kennis om te blijven beweren dat het klimaat niet wijzigt maar de mensen die wel overtuigd zijn van klimaatverandering geven munitie aan de klimaatontkenners door het verschil ook zelf niet te maken.

   Dat het ergens op een bepaald moment abnormaal warm, koud, nat, droog, … is, zegt op zich niets over een mogelijk klimaatverandering en kan dus nooit gebruikt worden als bewijs voor het ene of het andere. Enkel met gegeven over lange termijn valt er iets te bewijzen. Dat het klimaat onder invloed van de mens aan het veranderen is, daar is een uitzonderlijk brede wetenschappelijke consensus over, maar laten we ophouden met elke extreme weeromstandigheid te misbruiken als bewijs.

   Like

 5. Het klimaat op aarde word beinvloed door niet alleen opwarming door de mens.
  Planetaire stand, stand van de aardas, invloed van zonneactiviteit, vulkanen, tsunami ea, bosbrand, ontbossing door natuurlijke invloed, co2 en methaan uit natuurlijke inbreng zelf, verzuring en verzilting van de oceanen.
  En het neerslaan van een niet radioactieve atoombom asteroide genaamd.
  Naast nog pak andere niet door de mens geschapen dingen.
  Eender hoe heeft de mens een gigantische bijkomende impact.
  En spuien we niet alleen co2 in de lucht.
  Sommige bewijzen worden netjes onthouden aan de gewone mens, anders zouden deze in hun vraag naar transparantie wel eens kunnen omslaan naar paniek.
  Naar war het juist gaat afdwalen weten we niet.
  Het kan van het ene extreme naar het andere gaan.
  Maar zowel wij als mensen, onze voedselbronnen van plant en ook dier, zijn allemaal gemaakt om niet in extremen te bestaan.
  En we kunnen heus bestaan met en hoeveelheid co2 in de lucht, naast de invloed van moeder aarde en het universum zelf erin.
  Maar we houden geen grens en ach er kan nog wat bij en nog wat bij en nog wat bij.
  Het is totaal onmogelijk op één nacht of één week zelfs niet één jaar te stoppen met gebruik van fossiele brandstoffen.
  Omdat dan alles economisch stil valt en er geen echt bestaand systeem is om dit op te vangen.
  En dan hebben we revolte.
  Eender hoe de invloeden ontkennen, is makkelijk van wat wij bovenop de rest zelfs veroorzaken.
  Aan één kant van de wereldbol vriezen ze kapot, hier is het te warm, aan een andere kant verzuipen ze of worden weg geblazen door stormen.
  En het is steeds feller en steeds meer, hebben wij een invloed op het klimaat in onze zicht naar steeds meer en meer, zeer zeker punt uit.

  Like

 6. Een kleine toevoeging bij het thermisch ondergoed van punt 2 hierboven:
  Als je thermisch ondergoed combineert met 5 minuten op de hometrainer, dan ben je lekker warm. Met warmte die van binnenuit komt. Eigenlijk is dat zelfs nog aangenamer dan de sjofaasj.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s