samen dromen


In de Sint-Niklaas kerk in Gent loopt op dit ogenblik een tentoonstelling onder de titel ‘Paviljoen 13’. Hier worden allerhande ontwerpen getoond waarbij burgers en organisaties konden fantaseren over een mogelijk Paviljoen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling die 100 jaar geleden in Gent plaats vond.

De inzendingen maken alvast weer duidelijk waar mensen van dromen. Een stad met meer groen, met meer 2013-12-01 11.57.28ontmoetingsplekken, met duurzame materialen en proper water. Sommige ideeën zijn moeilijk uit te voeren (zoals omgekeerde zwevende grasvelden boven de stad), maar een aantal verdienen het om ook te realiseren. Neem nu een mobiele ‘koffiekletskast’, een kleurrijke pop-up ontmoetingstoog of dialoog-bubbels die overal in de stad kunnen geplaatst kunnen worden.

Of deze slangentafel van Luc De Backer (Antwerpen), zou dit geen mooie picknick plek kunnen worden in het park? Of het idee van CRU! architecten om niet meer gebruikte Gasklokken om te bouwen naar serres voor stadslandbouw, waarbij vooral gebruik zou gemaakt worden van bamboe om de serre op te bouwen. Kunnen we toch gewoon doen.

gasklokkenlandbouw

 

 

 

 

 

 

Nog een fijn idee, deze ‘Walvis revolutie’ een goedkoop, ecologisch en mobiel woonconcept waarbij mensen compact op diverse plekken kunnen gaan wonen. Met eigen energie en groendak bovendien. Het project toont vooral dat er meer dan genoeg ideeën zijn om steden om te toveren tot leefbare plekken.

Op de stedenconferentie deze week in Gent hoorde ik dat er vooral behoefte is aan ‘politici met ballen’ om dit soort projecten te realiseren. Al is dit niet echt een gendervriendelijk taalgebruik, daar wil ik wel bijhoren.2013-12-01 11.58.34

Een reactie op “samen dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s