water aan de lippen


Een beetje drukke weken tegenwoordig, het lukt dus niet om elke dag een berichtje te posten. Maar tussendoor toch even enkele bedenkingen nu ik hier de krant aan het bekijken ben bij een theetje in de Exki. Zo lees ik dat er sinds enkele jaren een positieve tendens merkbaar wat betreft het waterverbruik van de Vlaming.

waterkraantEnerzijds wordt er meer en meer kraantjeswater gedronken, anderzijds blijkt het totale gebruik van leidingwater flink te dalen (min 12,5 procent in 5 jaar tijd). Er zijn verschillende verklaringen hiervoor, zo zijn er meer mensen die bij verbouwingen en nieuwbouw regenwateropvang voorzien en zo het kostbare leidingwater alvast niet meer door het riool hoeven te spoelen. Verder is er een mentaliteitsverandering bezig waardoor meer mensen al eens nadenken over de hoeveelheden water die ze gebruiken. Ze gebruiken de spaarknop, zijn wat zuiniger bij het wassen van de wagen of het besproeien van de tuin. Of ze hergebruiken het badwater voor het toilet.

Het is moeilijk te achterhalen of de verandering komt door de stijgende waterprijs of het echt over een ecologische reflex gaat. Want zelfs al is de waterfactuur gestegen, in dezelfde krant lees ik dat het netto belastbaar inkomen van de gemiddelde Belg in 2011 toch 3,3 procent hoger is dan het jaar ervoor. Dus dat zou er kunnen op wijzen dat het besef groeit dat we maar best spaarzaam omspringen met onze natuurlijke hulpbronnen.

En als deze tendens ook zichtbaar zou worden als het gaat over energie en voedsel dan is dit alleen maar toe te juichen. (enja, ik weet dat er ook heel veel redenen zijn om pessimistisch te zijn, maar een mens mag toch ook eens hoopvol zijn)

12 reacties op ‘water aan de lippen

 1. Ecologischer denken kan aan de oorzaak liggen, maar huishoudtoestellen zijn ook zuiniger geworden met water.
  Het is goed dat huishoudtoestellen zuiniger zijn en dat mensen almaar minder kunnen kiezen voor vervuilende technologie.
  Nu nog de lampen aanpakken, want er worden nog veel teveel warmtestralers verkocht (gloeilampen en halogeenlampen). LED is ondertussen al een waardig alternatief voor een klassieke gloeilamp. Wij hebben deze lampen in huis, en het licht is heel goed.
  Het is ook tijd dat de schadelijke spaarlampen stilaan verdwijnen. Het is een verouderde overgangstechnologie die is achterhaald door LED.

  Like

 2. Er is wel iets heel vervelend aan de hand met de huidige manier van het aanrekenen van water. Ook het bedrag dat men betaald voor de verwerking van het vervuilde water (riolering, waterzuivering, …) wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid drinkwater die men afneemt. Het is natuurlijk prima dat er meer en meer regenwater wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, maar voor dat regenwatergebruik betaald men dus ook geen geld voor het afvoer en de zuivering van het vervuilde water.

  Dat het vooral relatief rijke mensen zijn die er in slagen om relatief grootschalig regenwater te gebruiken (de aanleg van een regenwaterput kost toch wat en de meeste appartementsbewoners zijn niet in de mogelijkheid om regenwater te hergebruiken) is wel erg spijtig.

  Like

 3. Renaat, ik wil er je wel op wijzen dat er in de waterfactuur een belangrijk vast bedrag zit dat niet verandert of je nu veel of weinig kraanwater gebruikt. Een alleenwonende heeft recht op 15 m³ gratis water per jaar. Ik heb vorig jaar 8 m³ verbruikt en dacht dus niets te moeten betalen. Maar ik kreeg een factuur van 73 euro, waarin 57 euro vast jaarrecht. Ik gebruik uitsluitend kraanwater (ook als drank) en heb alleen maar een plastic vat met een kraantje in de tuin voor het plantengieten.

  Like

  1. @ Didier,

   dank je voor die aanvulling. Als huurder betaal ik (spijtig genoeg) geen aparte bijdrage voor water. Je opmerking maakt de hele situatie alleen maar absurder, want dat betekent dat er niet alleen onvoldoende rekening wordt gehouden met de hoeveelheid afvalwater de iemand creëert, maar ook onvoldoende met de hoeveelheid drinkwater dat iemand gebruikt.

   Like

 4. Naast toenemend gebruik van regenwater is er toenemend gebruik van water uit putten. Ik weet van heel wat recent geboorde putten waardoor grondwater verbruikt wordt wat een heel slechte tendens is. Het grontwaterniveau zakt snel en wordt niet opnieuw op natuurlijke wijze voldoende aangevuld. En dit zal op termijn ook problemen geven voor onze drinkwater voorziening.

  Like

  1. Is correct Dirk, en zelfs niet op korte termijn, is al bezig nu.
   Hoewel de schade meevalt put men de lagen steeds sneller uit, en onze ondergrond laat maar heel specifiek water in doorsijpeling toe, men zelfs als gevolg shiftsand, die zelfs een probleem voor constructies van gebouwen oplevert.

   Like

 5. Ik heb studies gelezen dat vooral de landbouw (veeteelt) verantwoordelijk is voor het snel zakken van het waterpeil in de grond, aangezien de meeste van die veeteeltbedrijven (je kunt het nog bezwaarlijk boerderijen heten) hun water uit putten halen. In een bepaalde regio in West-Vlaanderen is er een enorme daling van het waterpeil.

  Ik weet niet of er zoveel particulieren zijn met een waterput, dat dit het waterpeil gaat beïnvloeden.

  Like

 6. groenhuis, De private putten beïnvloeden ook het waterpeil. Je mag particulier geen waterput meer maken, maar er zijn veel ‘historische’ putten die zeer actief gebruikt worden. Dat is een vorm van water-egoïsme. Immers, om aan goed waterbeheer te doen, moet er één beheerder komen van alle grondwater, dat is in dit geval de overheid. Het gaat hier, voor de zoveelste keer, om privatisering van iets wat van de ‘commons’ is.

  Like

  1. De Commons, zeg maar gerust de mensen van de aarde, de burgers, de bewoners, iedereen heeft er recht op behalve het grote geld, en de privatisering ook niet, en zelfs hen die het privatiseren hebben er recht op, maar niet doormiddel van privatisatie een levensmiddel in vorm van pressie te gebruiken, je hebt gelijk Lucie, al schrijf ik deze tekst mogelijk in en beetje druk van menselijke onmacht en indignado, zeer recent zijn er zoals in Zuid Amerika, zaken getoont wat er gebeurt als men privatisering doorvoert omwille van geld, en winst, en macht.
   Iemand zegde me recent dat als een paar miljard over deze aarde opstaan tegen armoede dat het zeer snel gedaan zal zijn met armoede, tot spijt is dit slechts een droom en hoop ik dat als het gebeuren zou het dan niet met de zoveelste daad van geweld tegen hen van de macht gaat want dat werkt ook niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s