de wereld redden


dewereldredden

(het verslag van Elke op de Zuiddag zal voor morgen zijn)

Woensdag was ik hele dag op een masterclass met Michel Bauwens. Een dag georganiseerd door Triodos en Oikos. Wellicht is Bauwens beter bekend in Ecuador dan bij ons, want daar is hij aan de slag om in dienst van de regering de omslag te maken naar een open collaboratieve economie. Dat deze man niet de eerste de beste blijkt ook uit het feit dat hij door het Post Growth Institute als enige Belg is opgenomen in de lijst van de 100 meest inspirerende personen voor een duurzame toekomst.

In zijn inleiding gaf hij een aantal interessante gedachten mee, waarvan ik er hier wel enkele wil delen. Zo is hij ervan overtuigd dat de toekomst onvermijdelijk een andere economisch model zal opleveren dat gebaseerd is op ‘peer to peer’ netwerken, ‘global commons’ en ‘solidarity economy’. Nogal gewichtig klinkende termen voor trends die nu al merkbaar zijn in de samenleving. Het delen van kennis, het zelf in handen nemen van productie, het door de gemeenschap laten controleren van gemeenschappelijke zaken enzovoort. Daarmee biedt zijn verhaal een breder kader voor de soms anekdotische acties op het terrein (zoals de stadslandbouw, deelgroepen en nieuwe coöperatieven).

Zijn punt was dat het echter ook nodig zal zijn om structurele economische veranderingen door te voeren. Want zolang de wetten en regels gebaseerd zijn op concurrentie, beschermen van intellectueel eigendom en winstcreatie blijven de nieuwe P2P (peer to peer) initiatieven het moeilijk hebben om door te breken. Michel is daar echter optimistisch over omdat de onmiskenbare opmars van P2P uiteindelijk mee deze structurele verandering kan veroorzaken.

Wie het verhaal wat uitgebreider wil doornemen kan hier een interview lezen op de Wereld Morgen. Ik ga nu in elk geval zijn boek lezen en hoop er later nog eens wat dieper op in te gaan.

2 reacties op ‘de wereld redden

 1. Heb zijn interview gelezen, en ja wat hij zegt is juist.
  Hoewel ik geen liehebber ben van het media facebook.
  Maar wat hij verder stelt is goed gericht.
  Ik benut Wikipedia bvb heel veel.
  En hen die de site beheren verdienen daar wel op maar echt geen fortuinen.
  Profiteren ook niet van hoe groot ze reeds zijn.
  Het is juist dat burgers in rust zonder echt verzet de handen in elkaar kunnen slaan, en het grotere geheel volgt daar dan automatisch op.
  Er is in Belgie heel veel know how, op diverse gebieden veel is haalbaar, de handen moeten in elkaar geslagen worden.
  Crowfunding en terug de slagkracht van eigen spaarbank onder beheer burgers is een must.
  Zelfs grote banken kunnen terug dit eens bestaand systeem op zich nemen als ze willen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s