nog twee jaar te gaan


Het is al een maand of drie geleden dat ik hier voor het eerst schreef over de co-housing plannen waar ik bij betrokken ben. Er is daar flink wat vooruitgang geboekt. De voorbije maanden hebben we veel gepraat – waarmee ook elke zondagavond een vergaderavond is geworden. Het opstarten van een co-housingproject is namelijk geen simpele kwestie.

IMG_0871We zijn vooral bezig geweest met het vervolledigen van de groep,  informatie geven, gesprekken voeren met geïnteresseerde kandidaten en elkaar beter leren kennen. Gevolg van de inspanningen: de groep is nu volledig, we zijn met 11 volwassenen 4 kinderen die het avontuur aangaan om samen te bouwen en later samen te wonen.

Een ander traject heeft dan te maken met het basisontwerp. Hoe maak je op een stuk grond van 514 vierkante meter een gebouw met 8 woonunits en een gemeenschappelijke ruimte en hou je toch een tuin van 240 vierkante meter over. Het was behoorlijk wat puzzelen, ook omdat de stedenbouwkundige voorschriften niet altijd op maat van co-housing projecten zijn uitgewerkt. Maar ook die stap is ondertussen gezet, we hebben een basisontwerp waarin iedereen zijn plaatsje heeft gevonden.

Tenslotte hebben we ook veel ons hoofd gebroken over de betaalbaarheid van zo’n project, en over juridische en ecologische kwesties van het bouwproces. We zijn op bezoek geweest bij het co-housing project in Vinderhoute (zie foto). Een ander project dan het onze, maar zeker interessant om te leren hoe ze daar de vele praktische kanten van het samenleven regelen.

De volgende maanden zullen gaan naar het verder uitwerken van de bouwplannen, het maken van een heleboel keuzes en het rond krijgen van de financiering. Als alles goed gaat kunnen we met zijn allen verhuizen tijdens of na de zomer van 2015. Ik hoop hier in elk geval regelmatig verder stappen vooruit te kunnen melden.

 

4 reacties op ‘nog twee jaar te gaan

  1. Ik ben echt geïnteresseerd in deze topic, kan ik je op een (vlottere) manier bereiken? (email?)

    Ik ben een student burg ir architect en wil namelijk volgend jaar mijn thesis doen over cohousing.
    Welke types bestaan er
    Hoe ziet zo een ontwerp eruit: definiëren van private en gemeenschappelijke ruimten en hoe je dit als architect en bewoner aanpakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s