woorden en daden


Gisteren was ik op een trefdag van Pulse rond transitie en cultuur, waar minister Schauvlieghe nog maar eens bewees helemaal niet begrepen te hebben waarover transitie gaat. Lippendienst bewijzen aan duurzaamheid is niet moeilijk, maar ondertussen een desastreus bosbeleid voeren, milieuvergunningen afleveren voor overbodige winkelcentra en wegen en een beschamend klimaatbeleid voeren. Het is dan ook begrijpelijk dat burgers zich herzeleorganiseren en verzetten. Hieronder enkele van die acties.

De discussie rond de N42 is in Herzele opnieuw losgebroken. Minister Crevits activeerde de onteigeningen opnieuw. Net zoals twintig jaar geleden legt niet iedereen zich bij deze beslissing neer. Buurtbewoners en boeren verzetten zich samen met vzw Climaxi en vzw t Uilekot tegen de nieuwe weg. Een achtergrondartikel daarover vind je hier. Sluiks wordt een nieuwe verbinding tussen het zuiden van Nederland en het Noorden van Frankrijk in mekaar gestoken. Wie het daar niet mee eens is kan hier een petitie tekenen.

De mensen van Bos+ ijveren dan weer voor een serieuze aanpak rond bossen, naar aanleiding van de kap van het waardevolle Ferrarisbos. Reeds 3500 mensen tekenden daarvoor deze open brief. Maar het probleem is daarmee niet opgelost. Nog lang niet. Er was namelijk een plan voor het bosbehoud beloofd. En dat is er nog niet. Er is nu even aandacht voor het bos. Maar de kans is groot dat ook die weer gaat liggen. Met BOS+ willen we dat niet laten gebeuren. Willen we dat het langverwachte en –beloofde plan voor het bosbehoud er nu eindelijk ook echt komt. En dat het een daadkrachtig, concreet, werkbaar en ambitieus plan wordt. Geen lege loods, zoals het betreurde Ferrarisbos in Wilrijk. En dus zullen we blijven hameren op dezelfde nagel. Via briefschrijfacties, via perswerk en parlementaire initiatieven, via samenwerkingen met andere organisaties en met zo veel mogelijk wakkere burgers. Tot men zijn beloftes nakomt, tot die oplossing voor het bosbehoud er eindelijk ook echt is.

Hoe holler de woorden van de beleidsmensen, hoe voller de reacties van de burger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s