stilstand


stilstandBij het eerste debat van de feesten kon ik het niet laten toch nog 1 boek te kopen. ‘Stilstand’ van Manu Claeys, met als ondertitel ‘over machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie’.  (Van Halewyck, 2013).

Het is een turf van 550 pagina’s met een chronologische beschrijving van het Oosterweeldossier. Het is een bundeling van opiniestukken, bezwaarschriften, persberichten, nota’s en klachtenbrieven.  Hoewel het vaak behoorlijk technisch is (het gaat over MER, en RUP en andere kwesties) leest het boek soms als een thriller, maar regelmatig zorgt het lezen van dit verhaal voor verbijstering en ongeloof.

De manier waarop vooral de Vlaamse regering de voorbije jaren dit dossier heeft aangepakt getuigt van onwil, onkunde en manifest slecht bestuur. De actievoerders van sTraten generaal en Ademloos zijn er de voorbije jaren in geslaagd een breed draagvlak te creëren voor een alternatief traject (Meccano) dat de leefbaarheid van de stad ten goede komt. Toch blijft de Vlaamse regering vast houden aan het BAM tracé dat veel duurder is en grote gevolgen zal hebben voor de gezondheid van veel Antwerpenaren én het mobiliteitsprobleem niet zal oplossen. De manier waarop omgegaan wordt met inspraakprocedures en waarop via voldongen feiten wordt gewerkt is bij momenten hallucinant.

Als (lokale) politicus is het dus af en toe slikken als je leest hoe het er soms aan toe gaat. Nochtans is sTraten generaal geen politieke actiegroep. Het gaat over een breed platform mensen die ongelofelijk veel kennis hebben opgedaan, zeer goed doordachte voorstellen formuleren en op een transparante manier communiceren. De brede samenwerking met onder andere mensen van de haven en het bedrijfsleven onder te titel Forum2020 toont aan dat er alternatieven zijn.

Reeds 8 jaar is de strijd bezig (en het zal nog wel een tijdlang duren), waarbij ik alleen maar respect kan opbrengen voor de manier waarop sTraten generaal er toch in slaagt het beleidsproces te beïnvloeden.  Mijn hoop is dat zowel lokale actiegroepen als politici dit boek grondig doornemen en beseffen dat de tijden waarin de politiek beslissingen neemt zonder rekening te houden met het algemeen belang voorbij is. En in plaats van mondige burgers af te schilderen als lastige extremisten zouden we heel blij moeten zijn met het engagement en de betrokkenheid. Luisteren naar en samenwerken met bewoners die positieve voorstellen doen is veel moediger dan koppig vasthouden aan verkeerde besluiten.

 

2 reacties op ‘stilstand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s