40 ton per dag


Vandaag gestart om 7 uur met de rondleiding van Ivago rond het afvalverhaal achter de Gentse feesten. Met een flinke groep stonden we aan het stadhuis toen de indrukwekkende colonne voertuigen van Ivago de stad kwam binnengereden. Zo’n goeie zestig mensen (waarvan de helft jobstudenten) zorgen er elke dag voor dat de stad er weer netjes bij ligt als tegen de middag een nieuwe Gentse feestendag van start gaat.

Voor deze feesten zijn er meer dan afvalkorven in de stad geplaatst, worden micro-organismen gebruikt om de straten schoon te spoelen, en worden blaasmachines, zuigwagens en veegwagens ingezet. Elke dag  wordt daarbij zo’n 40 tot 50 ton afval opgehaald. Papier, karton, glas en PMD worden zoveel mogelijk apart opgehaald de rest gaat naar de verbrandingsoven om energie op te wekken.IMG_0693[1] Het is een gigantische logistieke klus die ook een pak geld kost natuurlijk. Respect in elk geval voor de mensen die dit elke dag waarmaken, vaak gadegeslagen door late feestvierders met een blikje in de hand.

Wat ook opvalt is dat al deze machines die ingezet worden draaien met fossiele brandstoffen, dus als we Gent klimaatneutraal willen maken zullen daar andere oplossingen voor nodig zijn. Afvalpreventie door het gebruik maken van herbruikbare bekers is op enkele pleinen wel mogelijk (Boomtown, MiramirO, Gent Jazz), maar blijft op grote schaal voor veel praktische problemen zorgen. Een ander probleem zijn de vele blikjes die ofwel worden meegebracht door bezoekers, of verkocht in nachtwinkels.

Er is al veel over vergaderd welke aanpak de beste is. Wat kan je doen om het publiek meer te sensibiliseren, welke verplichtingen en verboden kan je opleggen aan organisatoren en cateraars? In die zin is het interessant eens terug te blikken op de start van de Gentse Feesten, namelijk in 1843. De bazen van fabrieken waren het beu dat de arbeiders elke maandag te laat om het werk waren omdat er elk weekend wel ergens een wijkkermis was. Dus beslisten ze om alle feesten te bundelen én te financieren zodat de arbeiders zich 10 dagen lazarus konden drinken en daarna minder last hadden van katers. Toen dronken ze volgens mij uit koperen of stenen kruiken, die werden hergebruikt tot ze barsten.

6 reacties op ‘40 ton per dag

 1. Ik blijf het bizar vinden dat er zoveel afval op de grond beland bij zo’n activiteit. Ik begrijp dat het afvalprobleem niet wordt opgelost als mensen het zelf netjes wegwerpen in een vuilbak, maar het zou de kosten in ieder geval al drukken en recyclage aanzienlijk vergemakkelijken (als men verschillende soorten vuilnisbakken aanbiedt en mensen die ook correct gebruiken). Ik ben ook al wel eens op een festival geweest waar niet eens vuilnisbakken staan (omdat dat extra inspanning kost en ze sowieso toch heel het plein moeten ruimen), maar een bekertje na gebruik op de grond werpen, gaat zo tegen mijn gevoel in. En op de Gentse Feesten staan zonder twijfel wel vuilnisbakken.

  Like

  1. Renaat, er zijn niet veel vuilnisbakken op de feesten , en her en der een ‘bekerkoker’. Vuilnisbakken in de publieke ruimte zijn om tal van redenen ook een probleem.
   Steven, ik heb net een overleg achter de rug met een organisatie die wel grote hoeveelheden bekers aankan en die ook reinigt (industrieel en dus heel efficiënt). Ze hebben een goede LCA. Ze kunnen ook de logistiek ervan aan en het verlost de organisatoren van de logistiek van die bekers.

   Like

   1. Dat er weinig vuilnisbakken zijn staat vast. Maar ik zie de talloze problemen niet.
    Bovendien geloof ik dat de onduidelijke boodschap over het werpen van afval op de grond (het mag niet, behalve tijdens kermissen, braderijen, festivals, … als het druk is in de stad, als er al veel afval ligt, … als er geen vuilnisbak in de buurt is, als je er snel van af wil, … het kan wel) een negatieve impact heeft en er voor zorgt dat mensen ook in andere omstandigheden afval op de grond werpen.

    Like

 2. Renaat, je mag natuurlijk nooit afval op de grond werpen, of liever, het gaat alvast tegen mijn natuur in. Ook op de Gentse Feesten is het de bedoeling (en dat doe ik) dat je een vuilbak zoekt (of bekerkoker) en je afval deponeert. Alleen is het onmogelijk om al die mensen die beweging te laten maken. Zoals je wellicht zelf al gemerkt hebt , is de densiteit op sommige momenten zo groot, dat er maar weinig ‘stromen’ mogelijk zijn (hoogstens 2) en het onmogelijk is om daar dwars tegen in te gaan. Dat is dan letterlijk zo! Anderzijds kan je niet nog meer ‘objecten ‘ zetten op die trajecten , dat zijn hindernissen voor de ‘flow’ en ook wel een veiligheidsrisico. Daarom dat het dus zo moeilijk is…
  De stad heeft overigens de standplaatsen voor eten en drinken zo duur verkocht, dat er niets anders op zit dan te mikken op de maximale massa. Eigenlijk is het hele markten en foren beleid niet minder dan een soort uitbuiting (gebaseerd op het klassieke model van festivals) waarbij de stad (markten en foren? feestelijkheden?) zoveel mogelijk een voorafname doen van een nog te behalen winst in plaats van een vergoeding te vragen voor de kost van de ingebruikname openbare weg. Daarom is het eten (en soms drinken) zo duur tijdens de feesten. De winst moet ergens vandaan komen: minder kwaliteit, veel zwartwerk en duur: zo wordt er winst gemaakt en daarvan een flink deel afgegeven aan een overheid die… duurzaamheid wil stimuleren. Hoog tijd dus om dit onder de loep te nemen!!!

  Like

  1. Lucie, je geeft terechte opmerkingen en ik ben het grotendeels met je eens.
   Maar zelf als men niet ‘onmiddellijk’ bij een vuilnisbak geraakt, dan zie ik nog steeds geen reden om iets op de grond te werpen. Ook in die omstandigheden heb ik in ieder geval nog nooit iets op de grond geworpen. omdat ik het bijhoud tot ik wel een vuilnisbak kan bereiken.

   Maar ook op plaatsen waar er wel ruimte is voor vuilnisbakken, er vuilnisbakken staan en bereikbaar zijn (dan denk ik bij voorbeeld aan Antwerpse Sinksefoor) merk ik bij wel wat mensen dat ‘afval op de grond werp-gedrag’. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat er een beleid wordt gevoerd dat het zowel mogelijk maakt om je afval op een nette manier kwijt te geraken, maar eveneens een beleid waarin het niet getolereerd wordt om afval op straat te werpen. Ik denk dat het huidige ‘schizofrene’ systeem (soms mag het niet, soms mag het wel) voor heel wat mensen te ingewikkeld is waardoor het bijhouden van vuilnis tot er een vuilbak is onvoldoende als gewoonte geïnternaliseerd wordt. Het steeds in de vuilbak werpen van afval zal meer tot een gewoonte ontwikkelen, als het in alle gevallen ook het verwachte gedrag is.

   Like

 3. Gewoon statiegeld op blik en plastic flessen invoeren zoals in de slimme landen zoals Duitsland . Afschaffen van de verkoop van blikjes en flesjes door Nachtwinkels , bakkers , kortom de kleine zelfstandige .
  Meer vuilbakken zou helpen maar de meesten gooien het er toch naast omdat ze te lui zijn of gewoon geen respect hebben .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s