festivals gaan groener


Ik had het kunnen weten natuurlijk, Gentse feesten combineren met schrijven is niet ideaal, zelfs regelmatig een blogstukje plegen lukt niet. Dus voorlopig even geen proefstukjes.

Een paar opmerkelijke zaken van deze feesten wil ik wel kwijt. Voor het negende jaar op rij kan je in de Bibliotheekstraat Baharak Bachar ontmoeten die al jarenlang ijvert voor gelijke plasrechten. Het is namelijk zo dat er voor mannen heel wat gratis urinoirs zijn voorzien, terwijl het gratis aanbod voor vrouwen een pak beperkter is ze dus vaker moeten betalen om te kunnen plassen. Al negen jaar lang voert plasactie daarrond actie, en dit jaar wil Baharak voldoende handtekeningen verzamelen om het punt om de gemeenteraad te brengen. Elk jaar doet de stad wel enkele stapjes in de goede richting, en naar aanloop van de verkiezingen hebben alle lijsttrekkers beloofd er iets aan te doen dus worden de kansen op resultaat steeds groter.

IMG_0696[1]Gisteren ben ik op bezoek geweest bij Boomtown die dit jaar zeker de titel verdienen van meest ecologische organisator van de Gentse Feesten. Vooral met hun herbruikbare bekers zorgen ze voor een innovatie die de afvalberg spectaculair doet verminderen. De bekers worden trouwens met de hand afgewassen met warm water via een pelletkachel, waarmee ze een energieverslindende industriële afwasmachine kunnen  vermijden. Mooi is vooral dat het festival een vijfjarenplan heeft uitgewerkt waarbij ze elk jaar de lat hoger leggen.

Wat festivals betreft, vanaf volgende week donderdag ben ik terug op Dranouter, waar ook een hele reeks ministers van het Ministerie van Ideeën. Op de stand zullen ook mijn energiefietsen staan waar iedereen met zijn eigen benen de eigen gsm kan opladen.

3 reacties op ‘festivals gaan groener

  1. De minister van frietjes brengt vijf wereldburgers mee (om op te eten): den Italiaan, een Griek, een Thai, de Zuiderling en ook nog een Bruggeling… Benieuwd? Kom naar Dranouter om van deze creaties te proeven!

    Like

  2. Overigens ben ik ervan overtuigd dat er betere methodes bestaan dan palletkachel en afwassen met de hand. Er is een organisatie die een LCA laten maken heeft van haar methode (hergebruikbekers, reiniging en vervoer/logistiek) versus de andere methodes én PLA bekers. Misschien iets om te onderzoeken?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s