tien om te zien


Al schommelend je eigen muts breien is alvast een leuk idee, ondertussen duiken vernieuwende ideeën met een ecologische en sociale impact steeds vaker op. Sinds kort kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een nieuw autodeelsysteem met de naam ‘Tapazz’.  Het gaat om een applicatie waarmee in principe elk auto een deel-auto kan worden.

keks-kaffee-2-540x304Om het probleem van de plastiek deksels bij meeneemkoffie bekers aan te pakken hebben een aantal Duitse studenten het eetbare deksel bedacht.  Voor wie dagelijks zo’n koffie meeneemt in het station misschien wel wat minder afval, maar wel meer calorieën.

Van andere aard, en misschien iets fundamenteler is het probleem om betaalbare en duurzame huisvesting te voorzien. De prijs ‘bluehouseprize’ zou ontwerpers er toe kunnen aanzetten hier nieuwe oplossingen voor te vinden.

Er zijn ook nieuwe ideeën rond het samen nemen van beslissingen. Nu ik de lokale democratie van binnenuit leer kennen ben ik zeker voorstander van het zoeken naar manieren van besluitvorming waar ieders stem van belang is. Ideeën uit de sociocratie kunnen hier wellicht inspiratie bieden.

Aan de andere kant van de Oceaan is een campagne bezig om plastiek flesjes uit de nationale parken te weren. Het korte filmpje op de site van Annie Leonard maakt duidelijk wat het probleem is. Ik heb de petitie alvast ondertekend.

In de reeks deelinitiatieven is er alweer een nieuwe opgedoken, dienstenruil is een soort letssysteem maar dan op landelijke schaal (wat het misschien ook wat moeilijker maakt). Toch de moeite om even te bekijken.

Wie tijdens de vakantie toevallig in Knokke terecht komt, kan misschien eens langs gaan bij slagerij Gaspar. Daar is de eerste beenhouwer van het land te vinden met een ruim aanbod van Veggie-producten. Wat blijkt na enkele weken, zowel de bestaande als nieuwe klanten zijn opgetogen over de extra keuzemogelijkheden.

Van Jacob De Proft kreeg ik een mailtje over zijn nieuwe site, Ichangesubstainable,  een platform waar je heel wat informatie kan vinden rond diverse aspecten van duurzaamheid. Het doel is mensen ondersteunen die op zoek zijn naar verandering, en zijn we dat niet allemaal?

Niet alle ideeën zijn even nuttig. Zo zouden de etiketjes op fruit kunnen vermeden worden door gebruik te maken van lasertechnieken om producten te labelen, wat het dan makkelijker zou maken om de producten onverpakt te kopen. Maar dat kan vandaag ook natuurlijk, bijvoorbeeld op de boerenmarkt.

Om af te sluiten, daarom enkele mooie beelden en muziek van de boerenmarkt waar ik bijna elke week langs ga. Geniet ervan.

Een reactie op “tien om te zien

  1. In principe ben ik blij met het idee van eetbare verpakkingen en zo weinig mogelijk verpakkingen. Helaas is dit wel heel snel een groot probleem voor mensen met coeliakie en voor de steeds groter wordende groep glutensensitieven.
    Ik verdraag ook geen gluten en ik koop zeer weinig producten los vanwege de grote kans op glutenbesmetting.
    Denk maar eens aan vis die je wilt kopen bij een kraam waar ook vis wordt gebakken in een deeglaagje. Al die vis is dan besmet met gluten. Bij de notenkraam liggen nootjes met gluten (door een smaakje) naast de noten zonder smaakje. Ook hier raken alle noten besmet. Of door de lepel of door de wind of door de handen.
    Zomaar even en paar voorbeelden, maar mensen die geen gluten verdragen worden heel erg ziek van gluten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s