de fairphone komt er aan!


Het is bijna een jaar geleden dat ik besliste om een smartphone aan te kopen, wat meteen het blogbericht opleverde met de meeste reacties ooit. Achteraf gezien had ik beter een jaartje gewacht, want binnenkort is er een oplossing voor groene jongens en meisjes die graag zo’n ding op zak hebben: de fairphone komt er aan. Tenminste als er 5000 mensen zijn die er eentje willen bestellen.

Interessant is dat de telefoon is ontwikkeld door een community waar heel wat mensen hebben aan meegewerkt en er rekening is gehouden met een heleboel sociale en ecologische criteria. Na heel wat denk en zoekwerk is er nu een prototype dat klaar is om in productie te gaan zodra er 5000 mensen een bestelling plaatsen. De ondernemers achter dit project kiezen ook voor transparantie, zo kan je op de site vinden vanwaar de onderdelen komen en hoe het zit met de prijsopbouw. Gezien de specificaties lijkt deze fairphone toch een goed toestel voor slechts 325 euro én met een goed geweten.

Misschien moet ik mijn huidige exemplaar van de hand doen en een duwtje in de rug geven van deze nieuwe positieve ontwikkeling. Reacties welkom natuurlijk 🙂

 

8 reacties op ‘de fairphone komt er aan!

 1. En hoe lang gaat dat ding mee?
  Dit lijkt nog steeds toch maar wat gerommel in de marge…

  Mag ik kritisch zijn, maar blijft dit voor velen toch geen overbodig luxeproduct?

  Like

  1. Voor sommige mensen is dit een luxeproduct, voor anderen dan weer niet. Ik vind het een goede evolutie dat voor alle producten (of die nu elementair of luxe zijn) al wat beter nagedacht wordt over de impact, levensduur en fabricage ervan. In de wereld waar we naartoe willen zijn alle telefoons duurzaam en moet er geen duurzaam alternatief zijn, maar daar zijn we nog lang niet. Initiatieven als dit brengen daar misschien langzaamaan verandering in. Het is ook niet omdat het hier gepost wordt dat je je verplicht moet voelen om het aan te kopen toch ? Maar mensen die een smartphone overwegen te kopen, weten op deze manier wél dat er ook een alternatief onderweg is.

   Like

 2. Hmm, weet niet goed wat ik er van moet denken. Maar initiatief lijkt nobel. Wel spijtig dat ze, wat betreft de prijs, schrijven:

  ‘Fairphone costs €325. How did we come up with that price? We are working on a cost breakdown which we will share here soon – we’ve got nothing to hide.’

  Een duidelijke opsplitsing zou voor mij in ieder geval een goede indicatie zijn om de credibiliteit/openheid in the schatten, en nogal meewegen in de beslissing om mij al dan niet wil inschrijven. Een gemiste kans dat de opsplitsing nog niet beschikbaar is.

  Like

  1. Bedankt voor de link Renaat ! Het interview helemaal bekeken en de initiatiefnemers lijken me oprecht en met een juiste visie bezig. Het is een erg complex en genuanceerd verhaal en de conclusie op het einde dat ze in eerste instantie de keten willen veranderen en niet een telefoonmaker willen zijn vat het goed samen. Het gaat duidelijk over een veel ruimer verhaal, en is ook inspirerend voor iedereen die abstracte ideëen rond duurzaamheid wil omzetten naar praktische processen. Heb momenteel zelf geen smartphone nodig, maar zou deze anders zeker overwegen.

   Like

  1. Vat het goed samen denk ik. De makers leggen zelf ook minder de nadruk op duurzaamheid, maar vooral op het “fair”gehalte. Oxfam producten zijn op dezelfde manier ook niet steeds de meest duurzame oplossing vanuit milieuperspectief, maar dan wél weer duurzaam op sociaal vlak via fairtrade.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s