400 ppm


keeling400Voor wie het gemist zou hebben (want veel was er niet over te doen in de media), we hebben de kaap van de 400 ppm genomen.  Proficiat aan de mensheid, want zo’n concentratie hebben we de voorbije 3 miljoen jaren niet gehad op de planeet.

Dit wil zeggen dat de concentratie van CO2 nu 400 deeltjes per duizend bedraagt. Klinkt nogal abstract, maar toen ik geboren ben (in 1960) was dit cijfer nog 315 ppm. En om de klimaatchaos het hoofd te bieden zouden we moeten zakken naar 350. De curve kan je hier op de voet volgen.

Liefhebbers van grafieken krijgen een mooi overzicht van de klimaattrends op deze pagina van Mo*. Daarbij worden de cijfers voor ons land in duidelijke grafieken gezet en dan zie je dat zowel temperatuur, stijging van zeespiegel en aantal neerslagdagen allen duidelijke trends vertonen. Al is bij deze koude lente moeilijk om mensen duidelijk te maken dat er sprake is van opwarming.

Nu goed, ik ga het dus niet hebben over alle mogelijke vreselijke gevolgen van de verdere escalatie van de klimaatverandering. Omdat dit inderdaad weinig effect blijkt te hebben op het denken en het gedrag van de mensen. Maar weten wat er aan het gebeuren is kan ook geen kwaad natuurlijk.

3 reacties op ‘400 ppm

  1. kleine rechtzetting : ppm = parts per million = aantal deeltjes per milioen. 400 deeltjes per duizend = 40 % en dan zouden we er niet meer zijn denk ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s