de groene zaag


telefoonconferentieGisteren weer iets nieuw meegemaakt; een telefoonconferentie van de raad van bestuur van Digipolis met een groep mensen in Antwerpen en een groep in Gent. Via een camera, een scherm en microfoons kan je dan gezamenlijk vergaderen.

Wellicht waren mijn verwachtingen wat te hoog gespannen, want uiteindelijk zie je op een scherm een aantal onderbelichte figuren die af en toe het woord nemen. In mijn ervaring gaat op afstand vergaderen evengoed met Skype. Maar goed, dit heb ik dan ook eens meegemaakt.

Ik moet eerlijk toegeven dat mij bijdrage aan deze vergadering bescheiden was. De enige vraag die me te binnen schoot was om naar aanleiding van een aantal bestekken voor hardware eens te polsen of er ook duurzame criteria zijn opgenomen. Criteria die te maken hebben met arbeidsomstandigheden, het gebruik van kritische grondstoffen en de milieu-impact van de productie. Het antwoord was een beetje vaag, er zijn wel ergens criteria maar we zullen dit eens opzoeken en doorspelen. Dus binnenkort krijg ik hierover concretere info.

Een andere kwestie waar ik een vraag over stelde in de commissie Milieu ging over een geplande waterkrachtturbine aan de Sint-Jorissluis in Gent. Een project waar Ecopower al in 2004 geleden een vergunning voor kreeg, maar steeds is uitgesteld door procedures en bijkomende eisen van Waterwegen en Zeekanaal. Nu eindelijk de problemen rond de vismigratie zijn opgelost blijkt dat Vlaanderen geen groenestroomcertificaten meer geeft voor kleinschalige waterkracht projecten. Met als gevolg dat het project voor Ecopower niet meer rendabel is en wellicht wordt afgevoerd.

Als dat de snelheid is waarmee overheden reageren op nieuwe uitdagingen dan zijn we nog niet aan de nieuwe patatjes. En stilaan begin ik te beseffen dat dit het lot is van de lokale politicus. Kwesties aankaarten en voorstellen doen en heel af en toe merken dat er een stapje vooruit wordt gezet. Maar ik blijf rustig verder doen natuurlijk.

PS: morgen kan je hier weer een nieuwigheid ontdekken, ik doe namelijk mee met een ‘blogtournee’.

3 reacties op ‘de groene zaag

  1. David tegen Goliath. Zo is het beslist al langer bezig, zeker waar het over milieukwesties en mensenrechten gaat. We laten ons vooral niet ontmoedigen en blijven onze bijdragen leveren, ieder naar eigen daadkracht en inzicht.

    Like

  2. Steven, ik denk dat het bij computerhardware en -software heel belangrijk is dat er gekeken wordt naar het energieverbruik wanneer de toestellen in dienst zijn. Zeker bij servers etc. die 24/24, 7/7 draaien. Een iets duurder toestel kan heel snel terugverdiend zijn wanneer het electriciteitsverbruik bvb. 10 % lager ligt.

    Like

  3. In m’n bedrijf maken we sinds kort gebruik van Skype for Business, en ik zou niet meer zonder kunnen. De vergaderingen met m’n medewerkers en klanten verlopen een stuk efficiënter en vlotter. Ik kan het iedereen aanraden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s