de GAS-beloning


Zoals beloofd vanaf vandaag weer wat meer deftige berichten op deze blog. De voorbije week was een luie week, al heb ik de nodige voorbereidingen getroffen om de parkeermoestuin weer op te starten. Daarnaast heb ik behoorlijk wat gelezen (waaronder het lijvige milieujaarverslag van de stad Gent) en een aantal vragen voorbereid voor de commissies van deze maand.

Een interessant idee dat ik volgende week aan de burgemeester wil voorleggen is dat van de ‘Positive Ticket’, een model dat toegepast wordt door de politie in verschillende regio’s in Canada.

Het is een programma dat vooral gericht is op  kinderen en jongeren, en waarbij politieagenten (maar ook gemeenschapswachten) gedrag van jongeren en kinderen die ‘goede dingen doen’, belonen met een ‘positief ticket’. Dit ticket is een bon of voucher die kan bijgehouden worden, en waarmee een individu of groep (klas, jeugdgroep) een bepaald aantal van de bonnen kan inruilen voor een beloning (filmtickets, zwembadtickets…). De proefprojecten in Canada blijken goede resultaten op te leveren en ook de relatie tussen politie en jongeren te verbeteren.

In tijden van het steeds maar focussen op wat mis loopt en de wildgroei van GAS-boetes die behoorlijk wat jongeren treffen kan een positief alternatief misschien ook geen kwaad. Want we weten dat ‘wat aandacht krijgt, groeit’. Ook vanuit opvoedingsperspectief is reeds langer duidelijk dat het positief bedrag stimuleren effectiever is en minder inspanning vraagt dan ongewenst gedrag afleren. Ik heb al een nieuwe naam voor de toepassing bij ons: we noemen het GAS-beloningen, waarbij GAS staat voor Goede Actie Stimulans.

positiefticketHier een kort filmpje over de Positive Tickets: – Video

5 reacties op ‘de GAS-beloning

  1. Vraag is of opvoeding een taak van de overheid is. Ik kan mij voorstellen dat ik een aantal zaken die deze gemeenschap voorstelt aan haar individuen enigszins anders zie. Mijn opstelling is dus eerder kritisch zowel waar het de GASboetes als de GASbeloningen betreft.

    Like

    1. Is opvoeding een taak van de overheid? Neen, waarschijnlijk niet. Maar wat doe je als overheid als je vaststelt dat vele ouders falen in die opvoeding?

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s