Vandaag wereldwaterdag, het kan dus geen kwaad daar even bij stil te staan. Zo kan je heel veel leren over ons verborgen watergebruik op de site van watervoetafdruk. We gebruiken veel meer water dan de 110 liter die gemiddeld per Belg van het leidingnet worden afgetapt. De kans is trouwens erg groot dat we de volgende jaren te maken zullen krijgen met internationale conflicten rond water.
En wie denkt dat we hier dit regenland safe zitten geef ik graag enkele citaten uit een artikel dat vandaag in de Tijd staat. Luc Bossyns (Aquafin) trekt aan de alarmbel. ‘Niemand zal het geloven, maar Vlaanderen is aan het uitdrogen. De sokkel onder West-Vlaanderen is bijvoorbeeld fors gedaald. Je heb er de diepvriesindustrie die veel water verbruikt, de textielsector die wast en spoelt. Daar moet een afradend effect komen van Vlaanderen.’ Het probleem is dat de watervoorzieningsbedrijven twee dingen moeten doen: ze moeten lange periodes van droogtes zien op te vangen terwijl de reserves slinken én ze moeten een oplossing vinden voor de enorme neerslagpieken. Die pieken stromen vandaag vooral weg omdat het systeem er niet op voorzien is ze op te vangen. Met alle overstromingsellende en kosten van dien. ‘De klimaatverandering is onze grootste uitdaging’, zegt Bossyns. ‘Er is minder regenwater, maar de buien in de zomer zijn veel intenser. Dat leidt tot meer overstromingen. Dit jaar hadden we in Geraardsbergen twee keer een bui van een kaliber dat normaal gezien maar één keer om de honderd jaar voorkomt.
We kunnen dus maar beter wennen aan het idee dat er misschien een dag komt dat water gerantsoeneerd zal worden.
En eens ons water geprivatiseerd is (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/01/18/wil-de-europese-commissie-ons-water-privatiseren ) is het hek van de dam. Of zal “duur” water zorgen voor consuMINDERen?
LikeLike
Klik om toegang te krijgen tot Saving_water_with_wind_energy.pdf
LikeLike