zingen voor het klimaat?


Capriooltjes

met vogels, vissen, viooltjes

Forellen in bagatellen

Een stralende zomerse pastorale

En een droevige noot:

Hoe ging het Roodborstje dood?

Meestal vinden mijn kinderen het niet zo leuk als ik iets over hen schrijf op mijn blog, maar deze keer mag het. Marieke zingt namelijk al een tijdje in een koor en hun volgende concert staat in teken van ecologie!

In een tijd waarin we allemaal worden aangemaand om aan het milieu te denken, door bijvoorbeeld onze huizen beter te isoleren, minder met de auto te rijden, ‘Dagen zonder Vlees’ te plannen, gerecycleerd papier te gebruiken en ons tuinafval netjes naar het containerpark te brengen in plaats van het op te stoken, kan een koor als Novecanto niet achterblijven.

roodborstjeGeïnspireerd door natuur en ecologie gingen we op zoek naar muziek over dieren en planten. We vonden twee prachtige stukken uit de jaren 1980 , toen we werden overspoeld door de eerste ecologische golf en we neen zeiden tegen pesticiden en zure regen: Summer Sunday van Joseph Horowitz en Who Killed Cock Robin van Martin Wesley-Smith vormen de twee pijlers van ons concert.

Het programma wordt aangevuld met tien variaties op Die Forelle van Schubert, een bewerking van de Oostenrijkse componist Franz Schöggl en met Een Gracie , een tekst die in 1473 werd opgenomen in het eerste gedrukte boek van de Lage Landen en waarin mens en dier, bloem en boom, ziekte en gezondheid… stuk voor stuk als bewijs worden beschouwd voor het bestaan en de almacht van de Grote Beweger. Het gaat hier dus om ecologie avant la lettre: alles hoort samen, alles heeft zijn nut, daar heeft de Goede God voor gezorgd. Met op het einde een majestueus Deo Gratias! Het stuk werd exact 40 jaar geleden op muziek gezet door Kristiaan Van Ingelgem, voor ons is dat reden genoeg om het weer onder de aandacht te brengen.

Hebt u een hart voor de natuur of bent u gewoon benieuwd naar de muziek waarmee Novecanto u ditmaal wil verrassen , kom dan zeker luisteren op zaterdag 4 mei. We zingen twee keer: om 17 uur voor de vroege vogels, en om 20 uur voor de nachtuilen. Ik kom luisteren met de nachtuilen.

Een reactie op “zingen voor het klimaat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s