9 reacties op ‘consumptie en productie

 1. Bedankt LIM, ik zag het filmpje, het opende me plots de ogen volledig (al wist ik net als zovelen al dat deze toestanden bestaan) en besloot hier niet langer aan mee te doen. Gedaan met eten zonder na te denken waar het vandaan komt en kopen om te kopen!!!!

  Like

 2. Beste Steven

  Ik brak vanochtend ei zo na mijn nek op de Gentse fietspaden. Zelf dacht ik niet onmiddellijk aan Groen!, maar op het werk toegekomen hoorde ik een collega fietser vloeken: Verdomde Groenen! Blijkbaar linken mensen fietsveiligheid aan Groen!, niet verwonderlijk eigenlijk.
  Bij deze dus: op dagen als deze liggen de Gentse fietspaden er verschrikkelijk bij, om te huilen, terwijl koning auto bloemen voor de wielen krijgt gestrooid. Ik vind dat niet kunnen.

  groeten
  Johan

  Like

  1. Een begrijpelijke maar beetje spijtige reactie. De fietspaden liggen er inderdaad slecht bij en dat beseft de Groene schepen maar al te goed. Dit is vooral een gevolg van jarenlange onderinvesteringen in fietspaden en onderhoudsmateriaal, toen Groen in de oppositie zat en het voor de fietsers opnam. Filip is met moeite twee maanden schepen (en heeft pech de slechtste winter in jaren mee te maken) en hij heeft al stappen gezet om het probleem aan te pakken. Maar ons politiek systeem werkt traag – ondervind ik nu elke dag. Onze kritische achterban zal dus ook moeten beseffen dat de stad niet plots veranderd na de wisseling van coalitie.

   Like

 3. Ik zie niet waarom Groen nu ineens zou verantwoordelijk zou zijn voor de toestand van de fietspaden…….
  Ik heb wel gemerkt dat de verschillende instanties (van gemeentelijke tot NMBS) blijkbaar al een deel van hun winterarsenaal in de zomerberging gestopt hadden (denk ik toch) en dus niet gewapend waren tegen deze winterprik. Infeite was het gisteren niet erger dan een goeie maand geleden. En toen werden de fietspaden in Gent wel voorbeeldig geruimd en gestrooid. Zelfs beter dan de auto-wegen op sommige plaatsen.

  Like

  1. @Wonko: blijkbaar hebt u een ander idee van ‘voorbeeldig’ dan ik. Ofwel fietst u niet dagelijks door Gent, ofwel had u geluk dat uw fietsroute voorbeeldig geruimd was. De Coupure was tijdens de vorige winterprik idd gestrooid, de Groendreef dan weer niet, het fietspad richting wondelgem (langs kerkhof) ook niet, en de fietspaden die gelijk liggen met de straat (bvb de ring, de Ferrerlaan, de Morekstraat…) deden dienst om sneeuw en ijs van de autovakken te verzamelen zodat je als fietser noodgedwongen op het rijvak moest rijden.

   Like

   1. Ik kan natuurlijk enkel spreken over de route die ik dagelijks gebruik, van St-Pieterstation naar Belgacom-toren (via Bijlokekaai). En daar is het deze week niet zo goed als de vorige sneeuwperiode.

    Like

  2. De fietspaden die ik in Brussel gebruik waren beter geruimd dan de fietspaden die ik in Gent gebruik (Heerweg Zuid/Noord in Zwijnaarde en Zwijnaardsesteenweg: nergens gekuist of gestrooid). Vooral dat de Sint-Denijslaan aan de achterzijde van het station niet was geruimd en één schuifbaan was kan ik niet inkomen. Hier komen dagelijks honderden fietsers.
   Ik heb de indruk dat vooral de vrijliggende fietspaden die door het Gewest worden geruimd in orde zijn. Fietspaden aanliggend aan de weg zijn meestal niet geruimd.

   Like

 4. Wat me trouwens ook opviel: de weken voor de verkiezingen slaagde de stad er blijkbaar in om zwerfvuil stelselmatig op te ruimen. Zodra de verkiezingen achter de rug waren, kon het weer weken opstapelen alvorens te ruimen.

  Like

 5. Ik heb het eerste filmpje doorgestuurd naar enkele fervente vleeseters (het ging natuurlijk niet alleen om vlees, maar toch…). Kom aan zeg! Iedereen met een hart in zijn lijf, vindt dit toch verschrikkelijk! Hopelijk kan ik één van hen toch overtuigen om minder vlees te eten…
  Dank u wel, Steven, voor deze eye-opener! Ik at nu al zeer weinig vlees (eens een kip van de bioboer uit ons dorp, runds-, varkens-, konijnen- en kalkoenvlees van een hobby-boer die één keer per jaar enkele dieren slacht), maar wil dit nu toch echt nog verder afbouwen.
  Ik volg jouw blog al van helemaal in het begin en kom hierop vaak onplezierige dingen tegen, maar ik ben wel blij dat ik die dingen nu weet en dat ik me er ook, in eer en geweten, naar kan gedragen.
  Ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen (willen) denken dat het allemaal niet zo erg is en dat ze dus gewoon kunnen voort doen zoals ze het gewoon zijn. Ik sta niet vaak op de barricade (ben eerder introvert van karakter), maar in kleine acties (het geven van verantwoorde cadeautjes, vragen naar biologische dingen in de gewone supermarkt), uitlatingen of tekstjes (hier thuis aan de muur, op kerst- of verjaardagskaartjes, in het heen- en weerschriftje naar school) laat ik toch mijn mening weten aan anderen en deel ik ook mijn bezorgdheid over deze wereld. Misschien dat die kleine zaken kunnen helpen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s