goed voor het BNP


Het is ondertussen geleden van 5 december dat ik in Brussel ben aangereden, en kijk, sinds gisteren heb ik mijn plooifiets terug. Daarmee is de zaak helemaal nog niet afgerond, maar alvast een overzichtje van de verrichtingen van de voorbije 3 maand.

Het verslag van het ongelukje zelf kan je hier nog eens lezen. Diezelfde dag heb ik mijn verzekering gebeld en de fiets afgegeven in de fietsenwinkel. De dag erna heb ik contact opgenomen met de fietsersbond, omdat ik als lid ook recht heb op rechtsbijstand. Het bestekeerste wat moest gebeuren was een bestek laten maken voor de herstelwerken. Dit bestek kreeg ik toegestuurd op 14 december met een totaalbedrag van 458,72. Een behoorlijk bedrag, wat te maken heeft met het feit dat het om een Bromton gaat en omdat men bij ongelukken blijkbaar ook preventief onderdelen vervangt die mogelijk schade hebben opgelopen (in dit geval het stuur en zadel).

Dit bestek heb ik dan doorgegeven aan de verzekering, die dan contact moet opnemen met de verzekering van de tegenpartij. Die vroegen meteen een tegenexpertise door een onafhankelijk expert. Ondertussen mag de fiets nog niet hersteld worden. Op 8 januari is een expert van het bedrijf ‘DEKRA Automotive’ bij de fietsenwinkel langsgegaan en kreeg ik een brief met bijkomende vragen (o.a. de aankoopfactuur). Wel grappig dat het experten zijn van een ‘automotive’ bedrijf die de schade van een fiets moeten controleren.

Op 14 januari krijg ik dan een nieuwe brief van Dekra, waarin ze me voorstellen om me in totaal 309,07 te vergoeden. De kosten van de vervangfiets, het opmaken van het bestek en de bagagedrager (die was volgens hun toch al versleten) willen ze niet betalen. Ik bel voor uitleg met Dekra en overleg even met de verzekering, waar ze ook nog wat tijd nodig hebben om het dossier te bekijken. Na wat overleggen blijkt dat ik best akkoord ga met het voorstel en andere kosten eventueel kunnen gerecupereerd worden als er een uitspraak is. Dat kan nog lang duren.

Op 30 januari geef ik opdracht aan de fietsenwinkel om de fiets te herstellen, zonder echter zadel en stuur te vervangen. Ik krijg een bericht dat de wisselstukken besteld zijn, en gisteren mocht ik mijn fiets terug ophalen. De factuur: 347,27. Daarvan zal ik nu 309,07 kunnen terugvorderen van de verzekering (benieuwd hoe lang dit nog zal duren)

Moraal van het verhaal…het is allemaal nogal ingewikkeld en onduidelijk voor een gewone mens als ik. De info die ik krijg (zowel van de politie als van de verzekeraars) is beperkt, ook de rechtsbijstand die ik via de fietsersbond krijg valt wat tegen. Ik weet nog altijd niet wie er nu in de fout is gegaan en of er een rechterlijk staartje komt.  Ik weet niet wat de volgende stappen zijn, en heb ook weinig goesting en tijd om nu volop te gaan voor de 40 euro die ik zelf moet betalen.

Het kleine ongelukje levert wel een bescheiden bijdrage aan het BNP. Een politiedossier is opgestart, twee verzekeringsmaatschappijen hebben dossiers opgemaakt, er zijn brieven heen en weer gestuurd, telefoontjes gepleegd, Dekra kreeg een opdracht om ter plaatste te gaan, er zijn wisselstukken uit Engeland getransporteerd, de fietsenwinkel heeft een paar uur extra werk en de banken zullen van de diverse verrichtingen ook hun graantje meepikken.

7 reacties op ‘goed voor het BNP

    1. Zo gek is dat niet. Meer dan 90% van ons geld is virtueel, waarvan de waarde in de toekomst nog gerealiseerd moet worden en bovendien moet betaald worden met steeds meer geld. Alle leningen met rente is immers meer geld dan het totaal van de leningen. Het kan alleen blijven bestaan door het verschil in tijd tussen lening en inning van lening +rente. Daarom hebben wij een groeidwang. Ons geld bestaat voornamelijk uit leningen (nieuw geld) uitgegeven door banken die het vervolgens ontvangen als deposito. En banken moeten geen goud meer hebben, of andere waarde, maar kunnen gewoon op basis van deposito’s (eigenlijk gestorte leningen) negen keer (of meer) dat geld weer uitlenen. Zo ontstaat een volume geld waar eigenlijk geen reële economie meer tegenover staat en waar de economie niet meer ‘op tijd’ waarde creeërt die mogelijk maakt die leningen terug te betalen. Daarom is er die ‘voortdurende versnelling van economie en maatschappij’.
      Bernard Lietaer stelt terecht dat we dringend naar ons monetair systeem moeten kijken om mee de oplossing te vinden voor ecologische en sociale problemen. Ik ben het daar mee eens.
      Op niveau van de burger betekent dat een emancipatie, weg van de munt als zekerheid en verzekering, als geloof dat dit een werkelijke waarde uitdrukt. Daarom is er een pleidooi om zowel makro economisch een eenheidsmunt te hebben (om speculatie van geldmarkten overbodig te maken) als veel lokale , complementaire munten te hebben, vaak ook thematisch georganiseerd.
      BNP is dus nu nodig om aan te geven aan de financiële wereld dat we ons best doen om waarde en economische activiteit te creëren die ‘pas houdt’ met de mate waarin we voortdurend geld creëren en schuld maken door rente… Een mallemolen die steeds sneller draait en steeds meer mensen eraf zwiert…

      Like

  1. Als dit mij overkomt met de fiets blijf ik liggen en laat ik de hulpdiensten oprukken. In zo’n geval wordt er dan een PV opgesteld en staat de tegenpartij veel minder sterk.
    Hetzelfde voor mijn beroep als leerkracht. Als een leerling mij zou een mep verkopen, moet je jezelf laten vallen en laten afvoeren door de ambulance. Vervolgens kan je dan lange tijd werkonbekwaam worden en de tegenpartij voor alle kosten laten opdraaien. Dan krijgen ze tenminste een degelijke sanctie! En als leerkracht zijn wij al jaren verzekerd tegen gewelddaden bij Ethias (http://www.ethias.be/nl/prd/D5PR081/Particulieren/Verzekeren/Beroepsleven/Academic/Detail.htm). Nog nooit gebruik moeten van maken in de 20 jaar dat ik les geef, en de kans is klein dat dat ook ooit zal gebeuren. Maar toch. Je verzekerd je huis ook niet tegen brandschade omdat het morgen zal afbranden, maar omdat de kans bestaat dat het ooit zal gebeuren…

    Like

  2. voorrang van rechts, dus niet verwachten dat jij gelijk krijgt moest er ooit een rechterlijk staartje aan komen. Wij zagen ooit een jongetje met zijn fiets aangereden worden door een auto die hij onmogelijk had kunnen zien aankomen omdat die van achter een muur kwam en aan (volgens mij te) hoge snelheid het parkeerterrein op reed, aanrijding gebeurde op het kruis in deze foto http://trijnewijn.wordpress.com/?attachment_id=2116
    Chauffeur stapte niet eens uit, maar reed gewoon weg. Nummerplaat werd onthouden door getuigen, dus de vele getuigen overtuigden het jongetje om klacht in te dienen bij politie om toch minstens kosten voor fietsherstelling terug te krijgen. Wij zijn opgeroepen als getuigen, viel dat even tegen. De auto kwam van rechts, dus volgens de agent zou het jongetje in het beste geval niets zelf moeten betalen.
    Ik wandelde daar bijna wekelijks met de buggy, moet er niet aan denken dat zo’n idioot daar ooit zou zijn tegen gevlamd. En ook al kun je ze onmogelijk zien aankomen, dan ben je nog zelf in fout ook. Fijn…

    Like

  3. De rechtsbijstand via de fietsersbond is wel nuttig.
    Een 2tal jaar geleden had ik een vko als fietsers waarbij ik werd aangereden door een automobilist. Ikzelf had geen bijkomende verzekring BA od iets dergelijks.
    Zij zijn gewend om op te komen voor de rechten van de fietser. Ik ben alvast zeer tevreden over hun verzekeraar. Alles verloopt dan via die maatschappij (das verzekering) en de tegenpartij. Zij volgen de zaak ook zeer goed op. Ik denk dat het misschien beter is om alles via hun te laten opvolgen.

    Like

Plaats een reactie