wat de sneeuw ons laat zien


Het is een interessante periode om naar daken te kijken. Want de hoeveelheid sneeuw vertelt iets over de isolatiegraad van het dak.

sneeuwdakfotoWat zie je bijvoorbeeld hier, op het rechtse dak ligt erg weinig sneeuw, op het linkse is de sneeuw blijven liggen. Dat wil zeggen dat het dak rechts niet goed is geïsoleerd en de ontsnappende warmte ervoor zorgt dat de sneeuw smelt. Het dak links is beter geïsoleerd (of de zolder wordt niet verwarmd, kan ook natuurlijk) en dus blijft de sneeuw liggen. Of de sneeuw blijft liggen heeft ook te maken met de oriëntatie en de zon, maar door het eigen dak eens te bekijken kan je nuttige informatie krijgen.

daksneeuw2Dit dak bijvoorbeeld is  behoorlijk geïsoleerd, maar je kan zien dat er toch enkele koudebruggen zijn waar de warmte verloren gaat. Dus als je de kosten van een dure test met een warmtecamera wil vermijden, dan kan je deze dagen dank zij moeder natuur inzicht krijgen in de isolatiegraad van het dak.

Het is een beetje jammer dat ik zelf niet zo makkelijk op mijn eigen dak kan, dan zou ik kunnen zien wat het effect is van de geïsoleerde winterliving. Of ik moet iemand vinden met zo’n Drone, die even een foto wil maken van uit de lucht, al zal dat ook niet zo ecologische zijn wellicht.

(met dank aan Ecodrine voor de foto’s)

13 reacties op ‘wat de sneeuw ons laat zien

 1. Wel, wij zijn er in onze straat al de hele week over bezig, want deze theorie klopt bij ons helemaal niet. Heb de vraag gisteren ook gesteld op de fb-pagina van dienst leefmilieu Brugge. Ons dak (en dat van de buren, 2 onder 1 kap, huurwoningen) is zo slecht het maar kan: geen onderdak, niks, je kan naar buiten kijken door de kieren tussen de pannen. Op zolder dus geen verwarming. Daaronder, onze slaapkamers ook geen verwarming (enkel de badkamer ’s morgens) en er ligt nog steeds een hele dikke pak sneeuw op ons dak, die nu vanzelf voor de iglo-like isolatie zorgt (wij blij ;)) Het nieuwe passief huis in dezelfde straat heeft al dagen geen sneeuw meer op het dak en nochtans moet dit toch echt de beste isolatie hebben. Deze theorie klopt dus toch ergens niet… Wel is het zo dat het bij de buren nu heeeeel lichtjes begint te smelten en zij wel verwarming licht opzetten in de slaapkamers (daar zit nog de zolder boven dus) en wij dus niet.
  En nu ik toch bezig ben, mss een idee voor een nieuw blogpost 😉 : beetje discussie in huis ook omtrent het zacht opzetten van verwarming in slaapkamers en gang: is dat beter omdat dan van de leefruimtes beneden minder verloren gaat bij het openen van deuren? Of beter alleen in de leefruimtes ondanks dit verlies?
  Bedankt alvast voor de feedback!

  Like

  1. Als er geen verwarming is op zolder (en 1ste verdieping) , zal de sneeuw blijven liggen, niet omdat er geen warmte ontsnapt, maar omdat er geen warmte is die het doet smelten. Op een passief huis zou in principe de sneeuw moeten blijven liggen, tenzij het hele huis verwarmd wordt. Het gebouw zelf heeft immers ook een bepaalde temperatuur. Ik kan me voorstellen dat de materialen zoveel warmte absorberen (thermische inertie) dat de sneeuw dan toch niet blijft liggen. De ‘sneeuwregel’ geldt dus voor heel wat daken, maar niet voor allemaal.. En over de verwarming in huis: eerst moet je beslissen welke ‘temperatuurzones’ je in huis hebt, dan moet je ervoor zorgen dat de warmte terecht komt waar ze bedoeld is. Het is dus niet de bedoeling de koude ruimtes te verwarmen met de warmte die ‘weglekt’ uit verwarmde ruimtes. En dan moet je , naargelang de installatie en vooral naargelang de ‘tochtigheid’ ofwel de kamers volledig laten afkoelen en pas verwarmen als je ze gebruikt, ofwel een constante temperatuur aanhouden en bijverwarmen als je ze gebruikt. Hoe meer toch en warmteverlies, hoe minder je de verwarming moet aanhouden. Want een kamer die vaak van ‘lucht verandert’ , daar moet die lucht ook telkens opwarmen en dat is dan meerdere keren per dag, dat verbruikt echt meer dan de ruimte koud laten worden en dan opwarmen. De eerste taak is om met een brandende kaars een tocht door het huis te doen, en te kijken waar het allemaal tocht. Die tocht zo goed mogelijk wegwerken , is de beste besparing , veel meer dan thermostaat zus of zo draaien. Het zijn vaak kleine, maar zeer effectieve ingrepen. Je kan ook advies vragen aan energiesnoeiers of energieconsulenten of hoe dat ook heet. Of aan mij 😉

   Like

   1. dag natuurfrituur en low impactman,
    energieconsulenten en energiesnoeirs kloppen beiden en ik ben beide in 1.
    Groeten
    De energieconsulent van de energiesnoeiers

    Like

  2. Ons dak volledig vernieuwd (pannen,isolatie enz .zonnepanelen gelegd in onze straat nog oude huizen met oude daken waar de sneeuw blijft op liggen bij mij valt ze er af of ligt dit aan de schouw van de houtkachel die de ganse dag brandt en die warmte afgeeft?

   Like

 2. In dat rechterhuis zit wellicht een wietplantage. In Nederland gaan politie agenten kijken bij huizen waar geen sneeuw op ligt terwijl er bij de buren wel sneeuw ligt en vaak is de oorzaak een plantage…

  Maar idd een goed idee om bij jezelf te kijken hoe goed het dak geïsoleerd is.

  Like

 3. Het kan waar zijn, maar toch opletten met zo’n vuistregel. Het kan ook van de ingestelde thermostaat afhangen. Misschien zijn de bewoners van het ene huis de hele dag thuis en studeert er boven een student, en verwarmt men de bovenkamers daarom tot 21°, terwijl in de andere woning niemand thuis is en hun slaapkamers maar verwarmen tot 12°.

  Like

 4. of aan de hellingsgraad van het dak en de dakbedekking. We hebben doorgedreven isolatie, maar een erg steil dak en leien dakbedekking. Zodra er meer dan 2 cm sneeuw ligt, dondert alles gewoon door het gewicht naar beneden.

  Like

 5. Het klopt dat de sneeuw inzicht geeft in waar de warmte het dak verlaat. Wat een leuk inzicht. Mijn neef is dakdekker en heeft veel klussen om de isolatie te verbeteren.

  Like

 6. Is zeker niet steeds correct, wij zijn één van de laatste nieuwbouwen in de straat. Isolatie van het dak is 18 cm wolisolatie, tussen eerste verdiep en zolderverdiep 15 cm wolisolatie; en dan tussen gelijkvloers en eerste verdiep piepschuim potten. Wij verwarmen enkel beneden tot 21,5 graden, (keuken en living en de bureau), boven is er niets verwarmd en de badkamer is 17,5 en slaapkamers 15, zolder is 10. Wij hebben een dak met helling van 45 graden met zwarte pannen van koramic edel englobe. Hierdoor glijdt het er volgens mij veel sneller van het dak!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s