controleer ons!


Deze week weer een behoorlijk gevulde politieke week, met onder andere twee commissies, een gemengde fractie (waarbij Groen en Spa samen zitten), een receptie van de gemeenteraad (al hadden we er al eentje na de installatievergadering) en een paar overlegjes, onder andere over stadslandbouw. Omdat ik het belangrijk vind om niet enkel bezig te zijn met de lokale politiek heb ik me vorige zaterdag kandidaat gesteld voor de Politieke Raad van Groen. Dit is het ‘parlement’ van de partij waar de grote politieke lijnen worden uitgezet. Er waren 8 kandidaten voor 6 plaatsen, dus ben ik erbij, wat nog een aantal vergaderingen op zaterdag met zich mee zal brengen.

zewerkenvoorjouMisschien ook het moment om nog iets recht te zetten. In mijn stukje over de presentiegelden (of zitpenningen zo u wil) baseerde ik de cijfers op een publicatie van de stad Gent. Daar had ik over het hoofd gezien dat deze bedragen geïndexeerd worden. De effectieve bedragen zijn dus: 201,02 euro voor een vergadering van de gemeenteraad en 157,67 euro voor een commissievergadering. In mijn geval wil dit zeggen 2 avonden gemeenteraad, 4 commissies én de gemengde fractie (die ook als commissie telt) en dan kom ik al op 1190,39 euro per maand. Daar gaat dan 20% voor de partij, blijft 952,31. Dit is een belastbaar bedrag waar nog ongeveer een derde zal afgaan. Blijft 628 euro per maand, en dat 10 maanden per jaar. Dit begint al in de buurt te komen van een halftijds loon, dus mogen burgers ook wel iets terug verwachten voor dit bedrag.

Ik denk trouwens dat het goed is dat burgers hun verkozen politici goed controleren. Want wat zijn we met volksvertegenwoordigers als Herman Schueremans die een riante wedde opstreek én slechts 7% van de commissies aanwezig was. Op deze site kan je zien hoe het zit met de Vlaamse parlementsleden. Mandaten van alle politici kan je vinden op de site van het rekenhof of via deze Vlaamse mandatenbank. Het is één zaak om te klagen over politici, het is nog beter om te zien wat ze doen en waar nodig achter hun veren te zitten.

 

Een reactie op “controleer ons!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s