ik betaal meer belasingen dan Inbev en Electrabel


Ik heb deze week mijn aanslagbiljet gekregen van de fiscus. Voor 2011 bedraagt mijn belastbaar inkomen 32 211,93 euro, en daarop betaal ik 10 250 euro belasting (31,8%).  Wat wil dit zeggen? Vooreerst dat leven als zelfstandig Low Impact man best wel lucratief is, sinds de start is mijn inkomen elk jaar hoger geworden. (Wat daarin ook een rol speelt is dat ik redelijk hard werk)  Gelukkig zal dit volgend jaar wel veranderen als ik een behoorlijk deel van mijn tijd in het lokale politieke werk zal stoppen. Dan zal het probleem van steeds meer verdienen ook wel opgelost geraken.

Ik vind het ook prima om op dit inkomen een derde belasting te betalen en tevens bij te dragen aan ons sociale zekerheidsstelsel. Als ik zie welk degelijk onderwijs mijn kinderen krijgen en welk medisch apparaat klaar staat mocht er iets gebeuren met ons dan is dit heel goed te verantwoorden. Mij hoor je dus niet klagen over een te hoge belastingdruk.

Ook vorige week kwam Trends aanzetten met hun naslagwerk over de 30 000 grootste bedrijven in het land. Daaruit blijkt dat er minstens 30 grote bedrijven zijn die miljardenwinsten maken en 0 tot 2% belasting betalen!  13 000 grote bedrijven betalen gemiddeld 10% belasting, ongeveer een derde van wat u en ik betalen. ABInbev maakte een winst van 9,8 miljard en betaalt daarop 0% belasting.  Electrabel maakte 808 miljoen euro winst en draagt 4,3 % over aan de belastingen.

De bedrijven zetten daarvoor een legertje topjuristen in om alle mogelijke legale achterpoortjes uit te buiten om de belastingen zo veel mogelijk te ontwijken. Wat ze doen is volgens hun perfect wettelijk. Komt het in de hoofden van die bedrijfsleiders wel eens op dat wat ze doen perfect immoreel is? Dat ze – ondanks de praatjes rond maatschappelijk verantwoord ondernemen –  vooral bezig zijn hun aandeelhouders tevreden te stellen en de eigen bonussen veilig te stellen. Op een moment dat de staat massaal moet besparen om de schade te betalen veroorzaakt door de winsthonger van bankiers gaan deze bedrijven rustig verder met hun perverse spelletjes.

richenpoorAls ik dan zie hoe de regering nog niks heeft klaar gemaakt in verband met de aangekondigde bankenhervorming vraag ik me af aan welke kant ze staan. En waarom wij niet wat kwader worden en duidelijk maken dat er grenzen zijn aan ons geduld. Want ook in Doha is het nu weer bewezen, de 1% houdt de touwtjes stevig in handen en zelfs nog aan het uitzoeken hoe ze nog meer winst kunnen slaan uit de klimaatchaos. Moeten we niet ook eens een plein gaan bezetten ofzo?

5 reacties op ‘ik betaal meer belasingen dan Inbev en Electrabel

  1. Met het bezetten van pleinen gaan we, vrees ik, niet ver komen. Kijk maar naar Egypte, Madrid, New York…
    Met zoveel mogelijk overstappen naar ethische banken, kleine groene energieleveranciers en lokale handel. En hopen dat een voldoende groot deel van de bevolking volgt zodat het tij keert.

    Like

  2. Geld verdienen en/ of winst maken is op zich geen probleem (indien met zo min mogelijk uitbuiting tot stand gekomen), maar bestemming en gebruik is minstens zo belangrijk. Dat kan je ook herverdelend doen, bijvoorbeeld geen apparaten kopen maar mensen werk bezorgen….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s