bij de politie


nummerplaat

Het moest er eens van komen zeker? In Brussel rijden met de fiets is nu eenmaal niet zonder risico’s. Gisteren ben ik – zonder veel erg – aangereden op weg van het Centraal Station naar de Erasmus Hogeschool. Een zwarte BMW komt van rechts zonder kijken de straat ingereden. Ik kan uitwijken naar links maar de neus  van de wagen botst behoorlijk stevig tegen mijn achterwiel. Ik spring in een reflex van de fiets (dat is ook een voordeel van een plooifiets) en begeef me naar de wagen in kwestie.

De blanke goed geklede  man van middelbare leeftijd steekt verontschuldigend  zijn handen in de lucht en wil doorrijden.  Ik wordt een beetje kwaad en dwing hem om op zijn minst uit te stappen. Hij zegt nog 2 maal sorry (in het Frans) vraagt niet hoe het met mij is en zegt dat ik van links kwam dus kan hij er niks aan doen. Hij komt ook niet kijken naar mijn fiets waarvan de achtervork geplooid is en stapt weer in zijn auto. Ik maak nog snel een foto van de nummerplaat voor hij vertrokken is.

En dat alles in enkele seconden. Daar sta je dan, met een onbruikbare plooifiets, hopeloos te laat voor mijn lezing. Dus begint het het flink te regenen.

Met die lezing is het nog wel goed gekomen maar erna besluit ik meteen naar de politie te gaan om klacht in te dienen. Aan het kantoor op de Kolenmarkt is het behoorlijk druk en mag ik een formuliertje invullen en even in de wachtzaal gaan zitten. Een half uurtje later mag ik bij de officier van wacht voor de verklaring.  Als ik mijn fiets in de wachtzaal wil laten staan, suggereert een agent om die maar goed bij te houden. Je weet maar nooit, zelfs in een politiekantoor.

Veel kijk ik niet naar politieseries, maar ik het kan je verzekeren, alle clichés kloppen! Een te klein kantoor, met oude TL-lampen en een kapotte tegelvloer. Metalen kasten van voor de tweede wereldoorlog, een computer waarvan je blij mag zijn dat hij nog werkt. Een komen en gaan van collega’s met meldingen van een gestolen geldkoffertje en een overval op een winkel. Een triestige knipperende kerstversiering die wellicht is blijven hangen van vorig jaar en bekertjes met klef water. Alles klopt, behalve de knappe blonde agente die me diep in de ogen zou moeten kijken bij het verhoor. Maar Stijn, de officier van wacht doet zijn job prima. Als hij ziet dat ik in Tielt ben geboren gaat het verhoor zelfs verder in het West-Vlaams.

Maar wat ik na de verklaring vooral wil weten is wat er nu met de chauffeur in kwestie gebeurt. Wordt hij op de vingers getikt, moet hij instaan voor de schade, krijgt hij een paar uurtjes gemeenschapswerk of tenminste een GAS-boete?  Stijn zegt dat de man in kwestie met een lease auto rijdt (van KBC lease) en de verzekeringen onderling wel de schade vergoeden. Het parket komt enkel tussen als er lichamelijke schade is. De man zelf zal wellicht niks moeten betalen, geen boete, geen schade.  Toch een beetje vreemd als je bedenkt dat een tiener die een sms stuurt vanop de fiets een boete kan krijgen van 50 euro, en een manoeuvre uitvoeren dat zware lichamelijke gevolgen zou kunnen hebben ongestraft blijft.

Na een uur was ik klaar in het kantoor en kreeg ik de nodige papieren. Geen kwaad woord dus over deze mensen die in moeilijke omstandigheden hun job doen. Ik heb de fiets dezelfde avond nog binnengebracht in de fietswinkel in Gent. Daar zullen ze een bestek opmaken en dan moeten de verzekeringen beslissen over herstellen of vervangen. Ondertussen heb ik een vervangplooifiets (aan 2,5 euro per dag), uiteraard aan te rekenen aan de veroorzaker van het ongeluk. Ik ga ook nog eens informeren bij de fietsersbond – waarvan ik lid ben – of er nog iets kan gebeuren.

Accidents can happen, maar het zou op zijn minst al een stap vooruit zijn mochten alle weggebruikers  rekening houden met elkaar. In zo’n geval is ‘je suis désolé’ en doorrijden toch wat mager.

14 reacties op ‘bij de politie

 1. Je zou je fiets moeten uitrusten met scherpe uitsteeksels zodat de aanrijdende wagen veel schade heeft….. Dan zouden ze misschien meer letten op de fietsers????
  Nu zijn fietsers vooral obstakels. Die mentaliteit zie je niet enkel bij autobestuurders, maar ook bij ontwerpers (van wegen e.d.), politiediensten (hier viel dat blijkbaar mee), het gerecht, …..
  Er is nog heel wat ruimte voor een mentale ommezwaai, fietsers zijn ook verkeersdeelnemers, geen obstakels op de weg. We verdienen respect.
  Het beleid dat Gent nu voorstelt voor de komende 6 jaar zou daar een beetje kunnen in helpen. Duidelijk aangeven dat het STOP-principe voor mobiliteit een grondbeginsel is.

  Like

 2. Niet leuk om tegen te komen, gelukkig had jij uitstekende reflexen:-)

  Ik ben nog niet zo lang geleden iets dergelijks tegengekomen aan onze toch zo veilige Dampoort. Ik vind de situatie daar eigenlijk rampzalig voor fietsers:-(

  Like

 3. Tja, BMW… Ik wilvnirt veralgemenen, maar er zijn nu eenmaal bepaalde automerken die zulk volkje aantrekken.
  Een suggestie voor de volgende keer. Blijf liggen en laat de hulpdiensten bellen. Als die dan verder rijdt is het sowieso vluchtmisdrijf en mag hij het voor een politierechter gaan uitleggen.
  Idem in andere situaties. Gewelddaden tegen leerkrachten? Blijven liggen en de ambulance laten bellen. En vervolgens enkele maanden stekende hoofdpijn krijgen. Daar knapt de tegenpartij fiscaal van op. Centen blijven de beste leerschool.

  Like

 4. Hey Steven, zeer herkenbaar verhaal … ik ben ook al 2 keer aangereden geweest, niet in Brussel, maar wel tekens door een leasingwagen … dit zegt veel over hun zogezegde “onaantastbaarheid” … ik vraag me eigenlijk wel af of hier wettelijk geen paal en perk aan kan gesteld worden …

  Wat de zichtbaarheid betreft is er een vreemde paradox: hoe zichtbaarder we ons al fietsers maken (cru gesteld: ons helemaal als kerstboom versieren) hoe meer er een soort van “gewenning” bij de andere weggebruikers (lees automobilisten) gaat optreden waardoor ze uiteindelijker minder met fietsers gaan rekening houden.

  Sinds een aantal maanden gebruik ik enkel nog de “gevaaraanduider” (http://www.decathlon.be/gevaaraanduider-id_8176064.html#avantages – te koop of te bestellen bij de betere winkelzaak), simpel te bevestigen aan de fiets en ik stel vast dat ik “sindsdien trager” en met “meer tussenruimte” word voorbijgestoken.

  Uiteraard zal dit tegenover de ‘cowboys’ weinig zoden aan de dijk zetten, maar het is m.i. een simpele ingreep met relatief grote effecten.

  Hou ons nog op de hoogte hoe dat het verder afgelopen is!

  Like

 5. Een auto is een voertuig en geen wapen. Misschien moeten er gewoon strengere voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van de auto. Ik ben voorstander van een jaarlijks streng examen. Er zijn nog teveel automobilisten die geen rijervaring hebben. Sommigen kunnen niet parkeren, anderen kunnen niet bergop vertrekken, weer anderen hebben angst om op een autosnelweg te rijden. En dat gaat dan over jonge mensen!
  We moeten het rijbewijs niet alleen jaarlijks vernieuwen, maar ook met punten invoeren. En een rijexamen dat vergelijkbaar is met een vliegbrevet. Dan valt er sowieso 80% van de automobilisten af! Maar dat wil onze regering niet, want elke auto op de weg is een auto die verbruikt. En de auto blijft de belangrijkste financier van de staat. Btw op onderhoud, btw bij aankoop auto, btw op accesoires, accijzen op brandstof, btw op verzekering, autobelasting, inschrijvingstax, … En die verkeersdoden? Collatoral damage!

  Ps: waarom willen ze de slimme meter voor elektriciteit door onze strot duwen??? Niet voor de besparing, want daar bespaar je niet mee. Neen, een slimme meter ziet het als een elektrische auto wordt opgeladen, en dan gooien ze accijzen bij de elektriciteit voor die auto. Kassa, kassa…

  Like

 6. Dat laatste over de slimme meter weet ik al van in 2009, tijdens een uiteenzetting door Professor Driessen, KUL. Hij heeft toen samen gezeten met Patricia Ceyssens en Hilde Crevits over die strategische zet om accijnzen bij de slimme meters te flansen. We worden genaaid terwijl we erbij staan!

  Like

 7. Hallo Steven vorige week nog veilig in Antwerpen,nu aangereden in Brussel.Ik vind het gewoon niet kunnen dat je geen vergoeding zou krijgen voor je plooifiets.Zo’n fiets is niet goedkoop dus moet onze politie maar hun werk doen.Het was wel schrikken geblazen zeker? Ik hoop dat alles in orde komt,het voornaaste is dat jij niet gewond bent.Vele lieve groeten vanuit Antwerpen. Decadt Sandrine

  Like

 8. Eens verontschuldigend met de handen wapperen is meestal inderdaad het meeste dat je van een automobilist mag verwachten. Soms is het zelfs nog erger. Zo ging ik maandag nog tegen de grond door een man die in de file stond en het een goed idee vond zomaar zijn autodeur open te zwaaien zonder eerst te kijken of er misschien geen fietsers aankwamen die niet in de file stonden. Hoewel hij duidelijk in fout was had hij nog het lef te eisen dat ik zou betalen voor een krasje op zijn auto! Geen verontschuldigingen, maar een geldeis! Ik heb uiteraard geweigerd. Hij bleef er maar over doorzeuren en mijn fiets vasthouden zodat ik niet kon wegrijden. Ik heb uiteindelijk woedend tegen hem gebruld dat hij onmiddellijk opzij moest gaan en stoppen met zagen anders zou ik weleens een kras op die auto maken. Mede dankzij de steun van enkele omstaanders ben ik dan weggeraakt. Er was gelukkig geen schade aan mijn fiets.

  Like

 9. Ik ben daar vroeger vaak te voet gepasseerd maar ik ken het kruispunt ondertussen daar niet meer zo goed, het is daar heraangelegd en het is nu zone 30 in het centrum van Brussel.

  Maar volgens je beschrijving heeft die automobilist met zijn voorkant jouw achterwiel geraakt: dus was hij duidelijk later op het kruispunt dan jij (ik ga er van uit dat de auto sneller reed dan jij fietste met je plooifiets) in een zone 30 waarbij de automobilist rechts afsloeg en jij rechtdoor.

  Op basis van jouw info lijkt het er dus op dat die automobilist zich niet heeft gehouden aan volgende artikels van de wegcode:
  – artikel 7.1 (http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/104-art7) Elke weggebruiker moet de bepalingen in dit reglement naleven.

  Onverminderd de naleving van de bepalingen in dit reglement mag de bestuurder kwetsbaardere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen, met name wanneer het gaat om fietsers en voetgangers, inzonderheid wanneer het kinderen, bejaarden of personen met een handicap betreft.

  Hieruit volgt dat, onverminderd de artikelen 40.2 en 40ter, tweede lid, elke bestuurder dubbel voorzichtig moet zijn bij aanwezigheid van dergelijke kwetsbaardere weggebruikers, of wanneer hun aanwezigheid op de openbare weg kan voorzien worden, in het bijzonder op een openbare weg zoals gedefinieerd in artikel 2.38. (http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/100-art2#2.38).
  “Straat” : een openbare weg in een bebouwde kom die geheel of gedeeltelijk omgeven is met bebouwing en met toegangen tot activiteiten langs de weg en die gekenmerkt is door het gedeeld gebruik van de ruimte door verschillende soorten weggebruikers. De wegen die gelegen zijn in een zone 30, ofwel in een woonerf of erf, zijn straten.

  – artikel 12.2 (http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/171-art12) De bestuurder die een kruispunt oprijdt moet dubbel voorzichtig zijn ten einde alle ongevallen te voorkomen.

  – artikel 52.2 (http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/229-art52)
  Elke persoon betrokken in een ongeval dat uitsluitend stoffelijke schade heeft veroorzaakt, moet 1° indien hij meer dan vijftien jaar oud is, zijn identiteitskaart of het als zodanig geldend bewijs vertonen aan andere in het ongeval betrokken personen die er hem om vragen;
  2° ter plaatse blijven ten einde gezamenlijk de nodige vaststellingen te doen, of, zo er tussen de partijen geen akkoord is, een bevoegd persoon toe te laten die vaststellingen te doen.

  – artikel 10.1.3° (http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/168-art10) De bestuurder moet in alle omstandigheden kunnen stoppen voor een hindernis die kan worden voorzien.

  Dus best contact opnemen met je verzekeringen en rechtsbijstandverzekering inschakelen als je die hebt (ter info: fietsersbondleden hebben die als lidvoordeel).

  Het kan zijn dat je geen vergoeding voor de stoffelijke schade bekomt, of maar voor 50% (o.v.v. kruispunt waar voorrang verleend moet worden) maar sowieso de automobilist heeft vluchtmisdrijf gepleegd en dat mag niet.

  Er was stoffelijke schade en de andere partij heeft zijn gegevens niet aan jou bezorgd, dat is dus vluchtmisdrijf.
  Daar kan die strafrechterlijk voor vervolgd worden met gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en met geldboete van 1200 euro tot 12.000 euro of met een van die straffen alleen.
  Zie wettekst artikel 33 §1 1°(http://wegcode.be/wetteksten/secties/wetten/verkeerswet/459-t4hs4#art33p1)
  elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een ongeval op een openbare plaats is geweest,
  …de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s