oproep aan journalisten


Nog even eraan herinneren: vandaag niks kopen aub. Het is namelijk de internationale Buy Nothing day, een internationale symbolische actie om tenminste eens 1 dag geen nieuwe spullen te kopen.

Daarnet fietste ik nog door de stad en ik kon me niet van de indruk ontdoen dat we weer op weg zijn naar een ‘buy everything’ periode, met veel promotie voor een nieuwe Media markt (daar zijn bussen dan wel goed voor), overal aankondigingen van buitenkansjes en fantastische nieuwe dingen die we met zijn allen moeten kopen om gelukkig te zijn…

De kerstverlichting wordt weer opgehangen, de Sinten zijn tegenwoordig in dienst van winkelketens en op tientallen plaatsen zullen weer energieverslindende ijspistes worden aangelegd. Goed voor de middenstand.

Zucht. Wie vandaag de Morgen, of de Standaard inkijkt zou denken dat we wel andere zorgen hebben dan wat we nu weer onder de kerstboom moeten leggen voor mensen die al alles hebben. Maar iedereen doet vrolijk verder. Daarom lanceer ik via Facebook, deze blog en Twitter een oproep naar alle journalisten om de volgende dagen, als politici geïnterviewd worden over het klimaat en durven zeggen dat ze ‘goed bezig zijn’ meteen hard in lachten uit te barsten. We kunnen de Schauvlieges, Peetersen en Wathelts toch niet opnieuw laten verklaren dat zij hun best doen en het de schuld is van de anderen.

Dus journalisten, ontmasker de leugens en de zelfgenoegzaamheid. Wees niet tevreden met algemeenheden en ontwijkende antwoorden. Confronteer de politici met de harde cijfers die aantonen dat België én Vlaanderen het bijzonder slecht doen in alle rankings rond klimaatbeleid. Laat je niet afwimpelen door excuses of vage beloftes.  De journalist die een politicus die kan laten verklaren we inderdaad veel te weinig doen voor het klimaat en enkel aan de korte termijn denken krijgt mijn eeuwige waardering.

Een reactie op “oproep aan journalisten

  1. Ook in Tilburg is voor de 18de keer Niet winkeldag gevierd. Wij hadden de workshop ‘De broekriem aanhalen’, ook werd het magazine Genoeg uitgereikt. Leuke gesprekken over de afvalberg en het weggooien van niet te repareren materiaal bij het RepairCafé. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat de parkeergarages overvol zaten, en er flink geshopt is vandaag. Toch blij met deze wereldwijde actie .
    Voor meer informatie en foto’s: http://www.koopniets.nl of http://www.nachtburgemeesterTilburg.nl Audio-fragmenten volgen nog.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s