de prijs van een stem


Gisteren stonden in de krant een aantal cijfers over de verkiezingsuitgaven van de Gentse partijen en kandidaten. Altijd interessant om nog eens te bekijken met het op de efficiëntie. De wettelijk bepaalde drempel in Gent was tot 104.552,04 euro per lijst en 6.641,29 euro per kandidaat, die drempel is dus afhankelijk van het aantal kiezers. In principe moeten alle verkiezingsuitgaven zoals drukwerk, kosten van activiteiten en plaklijm worden aangegeven.

Opvallend is dat de CD&V het meeste geld heet uitgegeven met in totaal  104.476,89 euro. Daarmee halen ze 9,1% van de Gentse stemmen (of 11 480 euro per procent). De gezamenlijke lijst van Sp.a-Groen haalde 45,5 % van de stemmen voor een kostprijs van 98.199,13 euro.(slechts 2 158 euro per procent). Bij N-VA is de prijs voor een procent 4 227 euro, bij Open-Vld  3 478 euro, Vlaams Belang moet 7 041 euro ophoesten voor een procent van de stemmen. In Kartel gaan maakt dus dat je zuiniger met de partijmiddelen moet omspringen omdat de twee partijen samen zich aan het plafond moeten houden. En goed nieuws voor de Gentenaar, het zijn de 3 partijen die het meest efficiënt hebben gewerkt die uiteindelijke de coalitie vormen.

Maar naast de globale kosten per partij mogen ook de kandidaten zelf nog uitgaven doen (met een maximum 6 641 euro). Wat heb ik zelf uitgegeven: 242 euro voor de filmpjes, 60 euro voor een stempel en 126 euro voor de organisatie van Gent Overmorgen. Een totaal van 428 euro (want de mini-affiche waren op kosten van het partijbudget).  Dit bedrag gedeeld door het aantal stemmen (2 495) is 17 cent per stem.  Een koopje in vergelijking van de 1,3 euro per stem bij Veli Yuksel of de 12,4 euro van Hilde Allaert (ook CD&V) die zelfs niet verkozen is.

De campagne van Termont kostte 5.846,72 euro waardoor hij de kampioen is met 0,13 euro per stem. Hoewel, er zijn ook mensen die geen persoonlijke kosten hebben gemaakt en toch verkozen zijn, dus het kan nog altijd beter.

Het is bemoedigend om te zien dat veel geld uitgeven niet automatisch wil zeggen dat je politieke macht kan verwerven. Goede contacten en slimme ideeën leveren uiteindelijk meer op.  (met dank aan Jef Geldof voor het overzicht)

6 reacties op ‘de prijs van een stem

 1. Cijfertjes, cijfertjes en nog eens cijfertjes… moet dat echt?
  Er zijn nu reeds meer dan slachtoffers genoeg wereldwijd zodat geen enkele mens nog het recht heeft om zijn kop in het zand te steken of nog meer te verbruiken waar hij of zij eigenlijk recht op heeft op onze eindige planeet. Ik denk meer en meer dat het absoluut te laat is om nog op het gemak in discussie te gaan hoe we het in de toekomst misschien eens zullen aanpakken. We moeten NU allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen en iedereen kan absoluut meer dan een baksteen bijdragen. Maar we moeten er nu aan beginnen… Do it Now!!!

  Like

 2. Hmm, alhoewel leerrijk, heb ik bij deze vergelijkingen toch mijn bedenkingen.

  Wat ik vooral besluit is dat Sp.a-groen zo goed als evenveel uitgegeven heeft als CD&V, terwijl ik op een of andere manier toch gedacht had dat Sp.a-groen het zuiniger zou gedaan hebben (vanuit hun ideologisch/socialistisch standpunt).
  Uiteraard, als Sp.a-groen een ferme meerderheid haalt, dan is het logisch dat de uitgave per stem of percent veel lager ligt. Maar daarmee is in absolute cijfers geen cent uitgespaard.

  Het doet mij denken aan de eeuwige energie efficiëntieverbetering. Alles wordt efficiënter (verbruik energie per eenheid prestatie, bijv. van computers), maar desondanks neemt het totale verbruik (van bijv computers wereldwijd) wel toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s