3 kWh per uur


Gisteren heb ik de eerste introductie sessie meegemaakt voor de nieuwe raadsleden van de Gentse gemeenteraad. In kader van totale transparantie van mijn mandaat alvast een verslagje van de eerste kennismaking met het politiek bedrijf en een aantal collega’s.

Eerste snelle conclusie, het is ingewikkeld en er zijn enorm veel regeltjes. Tweede conclusies, we worden stevig ondersteund door een dienst ‘bestuursondersteuning’.  En dat is maar goed ook, want grof geschat zullen we de volgende zes jaar ongeveer 15 000 beslissingen moeten nemen. Bij elk beslissing hoort een dossier dat tientallen pagina’s kan tellen. Derde conclusies, ik zal dan toch maar eens het leesbrilletje aanschaffen dat ik al een paar jaar uitstel.

Het was best wel interessant meer te horen over onze ‘prerogatieven’ en het verschil tussen een mondelinge vraag of interpellatie. Hoewel ik bij dit punt er minder van begreep naarmate er meer uitleg kwam. Want in de gemeentewet is een interpellatie in de zin van vertrouwensstemming niet voorzien, en dus wil het eerder zeggen dat een interpellatie een mondelinge vraag is die het debat wil uitlokken. Of zoiets.

Omdat sommige stukken van de uitleg gewoon op ons documenten stonden kon ik het  niet laten om even de brandende lichten te tellen. Zes lusters met elk 18 spaarlampen van naar schatting 10 watt. In het plafond 40 ingebouwde spots met telkens 2 spaarlampen (van minstens 20 watt) en dan nog 3 beamers om de powerpoint te laten zien. Voorzichtig ingeschat vraagt het licht in de raadzaal zo’n 3000 watt, dus elk uur 3 kWh. Een uur gemeenteraad is genoeg voor mijn totaalverbruik thuis van 3 dagen. Hier zie ik al meteen een kans voor een mondelinge vraag, of een interpellatie misschien, als dat mag.

Tenslotte nog een paar zaken over mijn collega’s, maar om geen potten te breken op voorhand ga ik geen namen noemen.

– zo was er iemand die wel heel sceptisch rondkeek in de prachtige zaal vol houten lambrisering, de houten plafonds en vloeren. Je zag de man bijna denken ‘hoeveel zal dit niet kosten om hier houtwormen te bestrijden’.

– toen werd uitgelegd dat er zoveel mogelijk digitaal wordt gewerkt vroeg een andere man zich af of je dan ook printpapier mee kreeg om al die digitale documenten thuis af te printen.  Ik ken het gezicht van die man goed want hij had overal affiches hangen, misschien kan hij de overschot van zijn affiches gebruiken om op te printen.

– ik zat naast een  jongedame die vooral bekend is geworden met een verkiezingsfilmpje met  ‘dozen’. Ze kende mijn filmpje ook en we hebben afgesproken om samen in de commissie voor leuke filmpjes te gaan zitten (als die er komt natuurlijk)

– elk raadslid beschikt over twee stopcontacten op de bank.  Een collega had dit blijkbaar voorzien en begon meteen zijn telefoon op te laden. Altijd meegenomen.

Voor alle duidelijkheid, ik kijk er nu echt wel naar uit om aan de slag te gaan als politicus. Komende zaterdag hebben we trouwens een congres en dan weten we hoe het zit met het bestuursakkoord en de verdeling van de bevoegdheden. Wordt vervolgt.

4 reacties op ‘3 kWh per uur

 1. Jaja, politiek. Ik vermoed dat je binnen de kortste keren iedereen in zijn hemd hebt gezien. Laat je alleszins niet ontmoedigen en vergeet niet waarom je persé in de politiek wou. Je vertegenwoordigt de stem van een groeiende groep bewuste mensen die hopen om samen de stroom te kunnen kantelen in het voordeel van leven op aarde.

  Like

 2. Steven, je gaat de volgende maanden stellig veranderen in vele zaken. Blijf trouw aan je missie en je uitgangspunten. Weet ook dat politiek betekent: compromissen vinden. Blijf dus ook soepel en open.
  Ik hoop dat je je transparantie tot een zeker nivo kan blijven behouden. Kalmte, moed en wijsheid!!!

  Like

 3. hey Steven, misschien kun je op de gemeenteraad eens voorstellen anders te vergaderen? wat organischere en ecologischere manieren vinden om te “besturen”? beginnen met zichzelf, met het team, walk the talk …
  toy, toy, toy! een mooi avontuur! veel succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s