en nu leiderschap graag


Het is met een zucht van opluchting dat ik deze morgen het nieuws hoorde van de herverkiezing van Obama. Niet dat we nu garanties hebben dat er iets zal gebeuren aan mondiale problemen zoals bewapening en klimaat, maar met Obama is de kans dat er iets gebeurt toch groter dan met Romney en de Republikeinse hardliners van het extreme liberalisme.

Het feit dat Obama nu niet meer moet herverkozen worden maakt misschien dat hij nu wel wat meer weerwerk kan bieden tegen een aantal bepalende lobby’s zoals de olie-industrie, de vleesindustrie, de wapenindustrie, de farmaceutische industrie, de Joodse lobby, de nucleaire industrie, de consumptie industrie enzovoort. Want nu hebben we dringend leiderschap nodig. Iemand die duidelijk zegt dat we niet meer verder kunnen gaan met verspillen en vernietigen, dat concurrentie moet verlaten worden voor samenwerking en dat we samen een beeld moeten maken van een rechtvaardiger levensstijl met respect voor de grenzen van één planeet. De ‘American way of life’ is niet vol te houden.

Ik ben er niet gerust is dat dit zal gebeuren, en misschien maken we een inschattingsfout om vooral te kijken naar Washington terwijl het zwaarte punt van de wereld verschuift naar India, China, Brazilië en andere opkomende economieën. Ik ken deze regio’s niet genoeg (in verhouding komen ze ook weinig aan bod in de media) om in te schatten of daar nieuwe leiders opstaan die een ander verhaal brengen. In Europa zie ik ze ook niet direct opstaan, mannen en vrouwen die in deze crisistijden echt een hoopvol verhaal van transitie brengen. En dus zullen we ook dit zelf moeten doen; leiderschap tonen in ons eigen leven en omgeving. Met “kalmte, moed en wijsheid” zoals Luc het zo mooi verwoordt in zijn reactie op mijn stukje van gisteren.

Om van het globale naar het lokale niveau af te zakken, vanavond hebben we een fractievergadering waar we het ontwerp bestuursakkoord gaan bekijken. Ik heb er goede hoop in dat daarin de geest van verandering zal terug te vinden zijn. (maar tot na het congres van zaterdag zal je er hier niks over lezen)

4 reacties op ‘en nu leiderschap graag

 1. Hoorde Obama alvast de opwarming van de planeet benoemen in zijn speech. Ontkenningsfase voorbij. Op naar daden, al beginnen die vooral bij je eigen acties.

  Like

 2. Ik denk dat obama heel slim gezwegen heeft over climate change in zijn campagne. Want daarmee kan je misschien in Europa aan de bak in een discussie maar in de VS verlies je er alleen maar stemmen mee. Als ik in mijn glazen bol kijk, dan moet het beste van Obama nog komen. Hij moet niet meer voorzichtig zijn om een herverkiezing veilig te stellen. In deze ambtsperiode kan hij drie opperrechters benoemen zodat het extreem machtige supreme court terug een meerderheid aan democraten heeft (iets wat politiek analisten de belangrijkste inzet van de verkiezingen vonden – de opperrechters van het hoofdgerechtshof zetelen immers tot ze dood zijn of er zelf de brui aan geven). Tenslotte hoop ik op een democratisch succes tijdens de mid-term verkiezingen in 2014 zodat obama ook een democratisch huis van afgevaardigden krijgt, en dan kan hij pas echt verandering brengen. En als dan in 2016 Hilary Clinton president wordt, dan kunnen we hopelijk die trend verder zetten.

  Like

 3. Eerst zien en dan geloven. Het kan best zijn dat er beterschap op komst is, maar vergeet niet dat we over Amerikanen spreken, waar hebzucht het hoogste goed is en ze nog steeds overtuigd zijn dat de economie het allemaal wel zal oplossen.

  Misschien komt het in een stroomversnelling als er nog eens enkele superstormen over hun heen komen. Want opcdit moment denk ik niet dat het al goed is doorgedrongen. Natuurlijk kan je dat de gewone burger niet altijd verwijten, want als je dazr vast zit met rechtse media zoals Fox News, dan weet je vaak niet beter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s