dringend gezocht: eco-plannen


Het filmpje dat Groenhuis heeft gepost over de aandacht voor klimaatverandering in de Amerikaanse verkiezingen zegt genoeg. Maar misschien moeten we ons niet blindstaren op wat er over de grote plas gebeurt. En wellicht heeft het ook niet veel zin diep te zuchten bij de vele berichten die we horen over groeiende CO2 uistoot en vleesconsumptie in India, China en een aantal andere groeilanden. Trouwens, geraken we veel verder als we onze gedachten vullen met gejammer over de huidige generatie politici die op vlak van langetermijnvisie geen enkel leiderschap toont?  Of met ergernis over de buren die weer op vliegvakantie zijn vertrokken of de collega’s die veel te veel met de auto rijden?

Confusius wist het al zo’n 500 jaar voor Christus: het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken. In moderne tijden zou de brave man wellicht zeggen: het is beter een Led lamp aan te steken en over te schakelen naar echte groene stroom in plaats van Electrabel te vervloeken. En zo zijn er nog honderden variaties mogelijk, waarbij iedereen tientallen grote en kleine dingen zelf kan doen. Als consument, burger, collega, ouder of buur kan je dagelijks tientallen kaarsen aansteken.

Ik denk dat wie zijn eigen eco-plan opmaakt daarnaast ook wel af en toe eens mag  klagen over Electrabel,  politici of anderen. Want er zijn nog heel veel redenen om verontwaardigd te zijn. Als deze verontwaardiging omgezet wordt in actie in het eigen leven en druk op de verantwoordelijken dan komt er iets positief uit voort.

Om ons een beetje te helpen is er nu in elk geval een nieuwe uitgebreide versie van het grote Eco-Plan. Hier kan je snel vinden wat er in je eigen buurt te vinden is van duurzame diensten en goederen. En je zal zien, het netwerk wordt elke week groter.

6 reacties op ‘dringend gezocht: eco-plannen

  1. @ Danielle,

   heb je informatie over zo’n kaarsen? Ik had al gehoord van kaarsen van bijenwas en van paraffine en stearine (of de combinatie van deze stoffen) maar tot nu toe nog nooit van kaarsen van soja. Wat zoeken op internet levert natuurlijk wel informatie op, maar ik ben vooral op zoek naar neutrale informatie (dus niet van een fabrikant of verkoper) die de voordelen die je noemt bevestigen. Een verkoopswebsite die beweert dat er 90% minder roet- en gifstoffen worden afgegeven, geloof ik niet zomaar.

   Like

  1. @ Saar, een leuke link die misschien nog van past komt, maar niet wat ik zoek. Ik ben op zoek naar neutrale (wetenschappelijk betrouwbare) informatie die bevestig of ontkracht dat een sojakaars die tot 50% langer brand en tot 90% minder roet- en gifstoffen afgeeft dan aan kaars van paraffine of stearine.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s