Straks ben ik op de boekenbeurs om een ingekorte versie van 2019 in te leiden. Gisteren was ik er ook op de boekvoorstelling van een heel interessant en boeiend boek met de titel ‘in het oog van de storm’. Dit boek van Chris Jacobson en Luc Goeteyn beschrijft de menselijke geschiedenis vanuit de invalshoek van de klimaatverandering.
Daarbij brengen ze een overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen en bekijken in welke mate er een relatie is met veranderingen in het klimaat. Uit het boek wordt duidelijk dat zowel revoluties als het verdwijnen van beschavingen niet steeds het gevolg is van een ander klimaat, maar dat langdurige droogtes (en stijgende voedselprijzen) heel vaak de katalysator zijn van omwentelingen. Opvallend is dat een schommeling van de gemiddelde temperatuur van 0,5 tot 1 graad voldoende is voor grote omwentelingen.
Nog maar eens een boek dat haarfijn en goed gedocumenteerd duidelijk maakt dat we inderdaad in het oog van de storm zitten. Het is dan toch verbazend dat na de doorkomst van Sandy (waarbij op zijn minst de kracht van de storm versterkt is door klimaatverandering) in de Verenigde Staten het thema van global warming nog steeds niet op de agenda komt. Nee, vooral de vraag of de marathon van New York al of niet kan doorgaan lijkt de gemoederen te bedaren.
We mogen dus blij zijn dat iemand als Bloomberg, de burgemeester van New York nu toch voor Obama wil kiezen omdat die het thema van klimaatverandering wellicht beter kan aanpakken. Al hebben we nog niet veel gezien van Obama zijn klimaatbeleid denk ik dat alles beter is dan het standpunt van Romney en zijn Tea-Party achterban. Voor hen is het hele verhaal van de opwarming van de aarde een complot om van de VS een socialistische staat te maken.
Maar goed, niet enkel in Amerika staat klimaatverandering niet hoog op de agenda. Bij ons is het net hetzelfde. Niet bij de politici, maar ook niet bij het grote publiek. Toen ik gisteren even op de boekenbeurs rondliep was er een gigantische opstopping. Duizenden mensen probeerden een glimp op te vangen van ene Astrid Bryan. Ik heb geen idee wie dit mens is, maar ik denk niet dat ze iets kwam vertellen over de ecologische en sociale uitdagingen waar we voor staan.
Astrid Bryan is de huidige clown op de rodeo. Ze verdient daar goed geld mee. Geld dat beter zou kunnen ingezet worden in de strijd tegen armoede en tegen global warming.
LikeLike
Ik vind de populariteit van haar onbegrijpelijk. Ze is inderdaad niet meer dan een niet grappige clown. Op enige zinvolle uitspraak heb ik haar nog niet kunnen betrappen en het mag duidelijk zijn dat ze niet vooraan stond bij het uitdelen van de intelligentie. Op zich niet erg, daar kunnen mensen ook niet aan doen en er zijn ook prachtmensen die intellectueel geen hoogvliegers zijn (en omgekeerd).
Maar om een soort handelsmerk te maken van domheid en er met een trots met uit te pakken, dat vind ik wel erg vreemd.
LikeLike
Bedankt Steven voor je mooie bespiegeling op ons boek. Inderdaad spijtig dat niet meer mensen wakker liggen van wat er boven ons hoofd hangt en dat het aloude adagio ‘panem et circenses’ (brood en spelen) nog altijd vreselijk actueel is, of beter nog ‘oleum et circenses’ (olie en spelen) is…
Hoe dan ook, zelfs een klein aantal mensen kan veel veranderen, dus keep going!
Chris Jacobson
LikeLike
Stel je voor dat andere beschavingen naar ons kijken vanop afstand. En ze zien mensen zoals die Astrid, zouden ze dan nog wel geneigd zijn om ons te willen helpen moesten ze dat kunnen?
In het verleden is er samen met Voyager een gouden plaat meegestuurd met een beschrijving van de mensheid. Wel het meest positieve natuurlijk. De eerlijkheid gebied iets anders. Want voor elke Mozart of Einstein zijn er minstens 10.000 serieverkrachters, moordenaars, pedofielen, bankovervallers etc.
Slotsom, zijn we het nog steeds waard om gered te worden???
En wat storm Sandy betreft. Dat was het borrelhapje voor we aan het voorgerecht beginnen. En ik spreek dan nog niet van de hoofdschotel!
Misschien moeten we nog een hele reeks borrelhapjes krijgen en ons een goed verslikken om wakker te worden?
LikeLike
En wat is het beste dat je kunt doen met gulzige mensen zoals de Amerikanen? Veel hapjes geven totdat ze buikpijn krijgen.
Tja, aangezien de mensen blind zijn voor de problemen blijft mijn stelling overeind (helaas)
Er zijn slechts 2 problemen. Problemen die nooit opgelost geraken en problemen die zichzelf oplossen.
LikeLike
…lijken het gemoed te beroeren, niet de gemoederen te bedaren…
LikeLike
Volgende video zegt alles. De twee woorden die het meest naar voor kwamen in de politieke debatten in de VS waren “jobs” en “taxes”. En dat zegt alles, niet?
LikeLike
En om nog eens alles op een rijtje te zetten. De film “The Age of Stupid” is nog nooit zo actueel geweest!
LikeLike