493,5 ton CO2 in de bus


Sinds de start van de campagne heb ik alle verkiezingsdrukwerk dat in mijn bus is gevallen netjes bijgehouden. Hier de resultaten per partij:

 • Open VLD: 200 gram
 • Sp.a: 200 gram
 • NV-A: 60 gram
 • Kartel Sp.a-Groen: 50 gram
 • CD&V: 45 gram
 • Rood: 45 gram
 • Vlaams Belang: 40 gram
 • Groen: 25 gram
 • PVDA: 25 gram

Van Lijstlijst, Solida en de Belgische Unie, die ook meedoen, kreeg ik niks in de bus.  Wat het kartel betreft een woordje uitleg. Sp.a en Groen komen samen op voor de stad, maar apart voor de provincie. Er zijn twee gezamenlijke folders gebust van het kartel en daarnaast konden de beide partijen natuurlijk ook hun eigen ding doen. En dan zie je dat er wat dit betreft nog een verschil is tussen de kartelpartners.

Als ik alles optel is er in mijn bus 700 gram papier gevallen. Dit is natuurlijk geen representatieve steekproef, maar stel dat dit in alle (120 000) Gentse bussen is gestopt dan spreken we over 84 000 kilo of 84 ton papier. Ik schat dat ongeveer de helft ervan op recyclage papier is gedrukt – een flink deel ook op glossy papier. Ik heb er even een Ecolife calculator bijgehaald, en kom zo op een totaal van 493,5 ton CO2, of de jaarlijkse uitstoot van 41 gewone Gentenaren (of 130 low impact mannen of vrouwen).

En dit gaat enkel over het drukwerk in de bus. Dan zijn er nog duizenden affiches opgehangen (vaak op speciaal aangekochte borden), honderdduizenden flyers en kaartjes uitgedeeld. Waar telkens ook transport moet bijgeteld worden om de hele handel rond te brengen.

Vandaar wil ik hier meteen een voorstel doen, gebaseerd op het systeem in Frankrijk (bedankt voor de tip Peter). Daar krijgt ELKE kiezer een enveloppe thuisgestuurd. In die enveloppe zitten flinterdunne papieren. Elke partij krijgt één voor en achterkantje om zich zelf, programma en kandidaten voor te stellen. Het vertrekpunt is dat elke kiezer MOET geïnformeerd worden. Voor de rest komt er geen extra papierwerk in de bus terecht. Dit voorbeeld zou kunnen gevolgd worden, eventueel in combinatie met een afspraak over het maximaal aantal affiches dat mag gedrukt worden.

Dus doe ik hier dan toch 1 verkiezingsbelofte. Als ik in het gemeentebestuur terecht kom ga ik er alles aan doen om een dergelijk systeem in te voeren tegen 2018.  Om mijn punt kracht bij te zetten ga ik deze voormiddag nog actie voeren. Wie mijn laatste digitale campagnenieuwsbrief nog eens wil lezen kan hier klikken.

En dan wens ik je morgen, na een goede nachtrust, misschien een kleine wandeling in de natuur of meditatie, een bewust moment in het kieshokje. Zodat we mensen aan het roer krijgen die de lokale politiek koppelen aan de zorg voor de kwetsbare mensen en de kwetsbare natuur waar we deel van uit maken.

5 reacties op ‘493,5 ton CO2 in de bus

 1. goed voorstel, Steven. Ik vind alleszins ook vreselijk die massa papier, die bij mij en de meeste mensen linea recta in de papierbak vliegt. Succes morgen

  Like

 2. Zeer goed voorstel. Het papier op mijn brievenbus waarop stond ‘geen verkiezingsdrukwerk, dank U’ Heeft volgens mij geen moer uitgehaald. Er is bijna geen dag voorbijgegaan de laatste 2 weken dat er geen stuk verkiezingsdrukwerk inzat.

  Like

 3. Opvallend: Als de 50 gram van Kartel Sp.a-Groen over de twee partijen worden verdeeld, dan is het de Sp.a met het zwaarste verkiezingsdrukwerk en doet de CD&V het beter dan Groen. Natuurlijk is dit maar een beperkt beeld van verkiezingsdrukwerk in één bus.

  Overigens heb ik in het totaal nog geen 100 gram verkiezingsdrukwerk ontvangen. Ik woon nochtans helemaal niet afgelegen (een normale woonstraat in Hoboken/Antwerpen).

  Het Franse systeem vind ik overigens een prima idee. Goedkoop, beter voor het milieu, democratisch, spaart massa’s vrijwilligerswerk uit (die mensen moeten toch iets beter te doen hebben, niet?), …

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s