waar ik wil voor gaan


“Stel dat er zondag een zitje in de gemeenteraad uitkomt, wat zijn dan de punten waar je werk wil van maken?” Het is een vraag die ik al meerdere keren kreeg en waar ik even wil op ingaan. Mijn bredere visie heb ik uiteengezet in de speech, en natuurlijk is er het kartelprogramma waar heel wat ideeën instaan waar ik me helemaal achter kan stellen. Dus nu een lijstje van concrete punten waar ik persoonlijk zou willen aan werken. (als als als natuurlijk)

1. Investeren in de relatie. Als je met een ploeg mensen zes jaar lang samen een stad moet besturen lijkt het me belangrijk wat te investeren in teambuilding. Daarom zal ik voorstellen om met de coalitie een weekendje uit te gaan waaien en tijd te nemen voor kennismaking, gesprekken en als het kan wat aandacht voor het grote verhaal (bijvoorbeeld samen naar ‘Home’ kijken).

2. De stad beschikt over meer dan vijftig scholen. Zullen we eens een breed overleg opzetten en een actieplan uitwerken om de ecologische impact te verkleinen? Dus inderdaad geen vliegtuigreizen meer met de laatste jaars en schoolmaaltijden volgens duurzame principes (nu worden ze dagelijks vanuit Limburg naar Gent gebracht).

3. Gentenaars die hun auto weg doen krijgen naast een abonnement van de Lijn,  bovenop van de stad een gratis onderhoud abonnement bij Max-mobiel en voor de kinderen een ‘meegroei’ fiets voor 10 jaar. En misschien  voorzien we een starterspakket voor wie zijn parkeerplaats wil omvormen tot een moestuin.

4. Het opstarten van een brede Voedselraad waar we met alle betrokkenen een voedselstrategie voor de stad ontwikkelen. Met de voedselteams, boeren uit de buurt, volkstuinen, Velt groepen, boerenmarkten, de groendienst, wereldwinkels, natuurpunt en anderen. De stad en OCMW kijken welke braakliggende gronden al of niet tijdelijk ter beschikking kunnen worden gesteld voor moestuinen. Bij nieuwe aanplanten gaat de voorkeur naar bomen en planten met eetbare gevolgen (dus meer notenbomen en bessenstruiken in parken).

5. We gaan samen met de kleinhandel en de horeca op zoek naar alternatieven voor terrasverwarmers en opstaande winkeldeuren. In eerste instantie kan het gaan om sensibiliseren en belonen van goede praktijken. Op langere termijn is beperken of belasten ook een optie.

6. De ploeg van het klimaatverbond wordt versterkt (niet via nieuwe aanwervingen, maar met mensen van andere diensten) en er wordt een klimaatbudget opgesteld, waarmee de CO2 uitstoot van de stad voor minstens de komende 6 jaar wordt vastgelegd en bindend gemaakt.

7. We onderzoeken de mogelijkheid van een ‘regel-moderator’ die bijvoorbeeld bij het ombudsteam van de stad wordt gevoegd. Doel daarvan is bemiddelen met Vlaamse en Federale regelgevers in gevallen waarbij burgers vastzitten met hun plannen rond isolatie, meer groen, opstarten kleine bedrijfjes en dergelijke. Een aantal principes (rond sociale en ecologische winst) zijn soms belangrijker dan het rigide volgen van vaak absurde regels.

8. Het versterken en vereenvoudigen van alle maatregelen van de stad rond verbeteren van de energiekwaliteit van woningen, waarbij veel aandacht gaat naar mensen met lagere inkomens en huurders. Aangezien energieprijzen zullen blijven stijgen moeten we investeren in het verminderen van het energieverbruik. Eventueel moeten verhuurders verplicht worden aan strengere normen te voldoen.

9. We organiseren een wedstrijd vooral gericht op jongeren om creatieve en vernieuwende projecten en ideeën voor te stellen om zwerfvuil aan te pakken. In plaats van jongeren als het probleem te bekijken spreken we ze aan als de bron voor de oplossing. De winnende projecten worden uitgevoerd, de winnende jongeren (groepen/scholen) krijgen een ecologisch standbeeld(je).

10. Er zijn natuurlijk nog een hoop ander belangrijke thema’s  (waar een aantal collega’s veel meer van weten) én ik besef dat politiek een teamsport is en het vooral de Groen fractie is die accenten en prioriteiten zal vastleggen. Ik hoop dat ik daar een bescheiden bijdrage kan aan leveren, door duidelijk te maken dat duurzamer leven ook gewoon leuk kan zijn.

8 reacties op ‘waar ik wil voor gaan

 1. mooi zo Steven,

  met deze doordachte, duidelijke en verstaanbare boodschap zal je inderdaad kiezers kunnen overtuigen. Mocht ik in Gent wonen dan kreeg je alvast mijn stem 🙂

  Like

 2. Ik zou achter de meeste voorstellen kunnen staan, maar voorstel 3 is daar een uitzondering op. Dat men voordelen toekent aan mensen die een positieve gedragsverandering vertonen lijkt een logische en goede zaak. Maar andere mensen die dat positieve gedrag al jaren vertonen worden helemaal niet beloond.
  Ik vind het onverdedigbaar dat mensen die een auto weg doen kunnen genieten van een gratis abonnement (of andere voordelen), maar mensen die nooit een auto hebben gehad de volle pot moeten betalen. Moreel vind ik dat onverdedigbaar.

  Like

  1. Ik gun het de gedragsveranderaars van harte. En zeker omdat zo’n beleid een uitdoofscenario heeft. Uiteindelijk wordt iets een regel, een verplichting als er genoeg mensen (een kritische massa) het met de nieuwe regel eens zijn, voornamelijk omdat die al in hun leven geldt. Zo werkt dat. Ik kom niets tekort, en heb het dus niet zo moeilijk om niet ‘hetzelfde’ te krijgen als de ander. Temeer dat ik als visionair toch nooit zal ‘capteren’ wat ik zelf heb gecreëerd, want ik ben altijd vroeger dan de markt, en dan de betalingsbereidheid van de burger/consument. Maar dat heb ik leren aanvaarden. Meer nog, ik glimlach bij de veranderingen die nu plaats grijpen en die ik dertig jaar geleden ‘voorspelde’ op stencils. Nota bene, een vergane druktechniek 😉

   Like

   1. Maar voor sommige mensen (die zelf hun openbaar vervoer moeten bekostigen) is het soms wel ‘veel geld’. Ik begrijp de goede bedoelingen, maar het is zo’n beetje als het belonen van mensen omdat ze de laatste tijd geen papiertjes meer op de grond werpen. De mensen die nooit papiertjes op de grond hebben geworpen krijgen te horen dat ze geen beloning verdienen, ze hebben hun gedrag immers niet positief gewijzigd.
    Bovendien is het nog maar de vraag in welke mate het gedrag echt beïnvloedt. Van de gratis abonnementen die nu worden uitgedeeld aan gezinnen die een nummerplaat inleveren, is geweten dat diverse vormen van moeilijk te bestrijden ‘fraude’ niet uitzonderlijk zijn.

    Like

 3. De oplossing bestaat erin voldoende algemene middelen te verzamelen voor collectieve diensten en dan een ‘restprijs’ te vragen. De werking van het openbaar vervoer wordt nu ook al grotendeels uit algemene middelen gefinancierd. En er zijn sociale tarieven voor bepaalde burgers. Een goed openbaar vervoer werkt ‘herverdelend’, omdat wie geen auto wil of kan kopen, toch kan gaan werken, winkelen en bezoekjes afleggen tegen een haalbare prijs. Maar de culturele en emotionele verslaving aan het object auto is groot. En dan is er nog de tijdsdruk waarmee we leven. Die acties kaderen in dat laatste, en doen geen afbreuk aan de noodzaak van het eerste.
  En ik wil vooral mensen veel ‘gunnen’ en geen zurig groen serveren 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s