Viva Evita!


De voorbije maanden heb ik het genoegen gehad om de andere kandidaten van onze lijst beter te leren kennen, en daar zitten heel wat interessante mensen bij. Neem nu Evita Willaert, die sinds juni 2011 in de OCMW-raad zetelt voor Groen.

Ze heeft er een aantal jaren in het onderwijs op zitten en kan zichzelf in alle bescheidenheid een expert in ‘meertaligheid’ noemen.  Naast lesgeven in het beroepsonderwijs heeft ze gewerkt als pedagogisch begeleider in een project van de stad Gent rond het ontwikkelen van schoolse vaardigheden via de thuistaal. Op dit ogenblik werkt ze aan een doctoraat rond de troeven en voordelen van meertaligheid in het basisonderwijs.  Als ik haar vol vuur  haar standpunten over het onderwijs hoor uitéénzetten dan hoop ik ten volle dat ze die deskundigheid ook in de gemeenteraad mag etaleren.

Binnen het OCMW werkt ze rond verschillende thema’s. Zo ijvert ze om binnen de dienstverlening meer aandacht te besteden aan interculturalisering, zowel binnen de organisatie zelf als naar de  ‘diverse’ cliënten toe. Een gemiste doelgroep die volgens haar meer aandacht verdient zijn de allochtone senioren, zij worden nauwelijks bereikt met het huidige zorgaanbod. Evita haalde de nationale pers met haar reactie op Geert Versnicks suggestie om leefloon en/of aanvullende steun (bijv. voor energie- of schoolkosten) af te nemen of tijdelijk op te schorten wanneer ouders er niet in slagen hun kleuters naar school te sturen.

Evita spreekt niet in slogans, en is bereid om uit het eigen referentiekader te treden en begrip op te brengen voor het kader van anderen. Taal is in de eerste plaats een sociaal gegeven, taal maakt relaties (of breekt ze), achter taal en de woorden die we kiezen zit een hele wereld van betekenissen verborgen. En uiteraard: taal is macht. We hebben niet allemaal evenveel ‘recht van spreken’. Dat naar de oppervlakte halen, zodat we écht naar de realiteit en naar problemen kunnen kijken, daar is Evita mee bezig.

Evita is opgegroeid met vier oudere broers.  Thuis waren hevige discussies over wereldproblemen, maatschappij en politiek dagelijkse kost.  Hoewel de papa traditioneel Volksunie-minded was is hij nu erg trots op zijn dochter. Toen Evita gekozen werd als OCMW-raadslid heeft papa Willaert zichzelf en de rest van de familie lid gemaakt van Groen. En nu komt hij zelf op, als oudste op de Groen-lijst in Aalter. We horen vaak van jonge De Croos en Tobbacken die in de voetsporen van hun vader treden, maar hier gebeurt het omgekeerde. Wat mij betreft hoop ik dat op 14 oktober veel mensen hun stem geven aan deze jonge getalenteerde dame.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s