15 000 kinderen sterven van honger en dorst


Met excuses voor deze titel, maar terwijl de goegemeente zich vooral druk maakt over de Gordel of de mogelijke dopingperikelen van Armstrong is er nog een andere realiteit. Eentje die we allemaal wel kennen maar waar we liefst niet te veel aan herinnerd worden.

Er was dit kort en triest bericht in de Morgen deze week over een meisje van 3 in Schaarbeek dat me aan deze ongemakkelijke waarheid deed denken. Een kind dat sterft omdat het onvoldoende voedsel of water heeft is wel het ergste wat je als ouder kan overkomen. Goed voor een volledige kolom in de krant.

Maar het drama dat zich in een rijhuis in Schaarbeek afspeelde herhaalt zich elke zes seconden. Jongens en meisjes die nog geen 5 jaar zijn en het niet halen omdat ze niet genoeg te drinken of te eten hebben. Zelfs al zouden hun ouders hemel en aarde willen verzetten om hun kinderen te redden. Ze hebben niks om hun kinderen te geven.

Dit zijn dus 15 000 kinderen per dag.  Als elk kind dat zo sterft op dezelfde manier de krant zou halen dan heb je een turf van 2 500 pagina’s. Enkel gevuld met hetzelfde bericht: Meisje/Jongen sterft van honger en dorst. Elke dag opnieuw.

Inderdaad een ongemakkelijk bericht. Zelf heb ik in mijn leven nog geen dag echt honger gehad, ik ben geboren langs de goede kant van het lot. Ik hoor bij de 20% van de wereldbevolking die 80% van de beschikbare middelen gebruikt. Heel veel kan ik er misschien niet aan doen. Maar regelmatig eens stilstaan bij deze onrechtvaardigheid kan wel een reden zijn om er op alle mogelijke manieren iets aan te doen. Daarom is het voor mij ook makkelijker om te pogen te wereld te veranderen dan de wereld te aanvaarden zoals hij is.

En wie van oordeel is dat het al bij al toch goed gaat in deze wereld zou die krant van 2 500 pagina’s eens in de bus mogen krijgen.

4 reacties op ‘15 000 kinderen sterven van honger en dorst

    1. Toch wel, al is het zo verdomd moeilijk om daar echt iets aan te doen. Inderdaad, op je ecologische voetafdruk letten en niet meer plaats innemen op deze godverdomse wereld als de rechtvaardigheid toelaat. Ik doe alvast mee, ieder op zijn eigen manier.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s