Ministers gezocht!


Mensen die deze blog al langer bezoeken herinneren zich misschien nog hoe eind 2010 begin 2011 hier het ‘Ministerie van Ideeën’ is aangekondigd, wat dan weer een gevolg was van de ‘Warning Up‘ sessie van maart 2010. Het doel was toen om een manier te vinden om alle interessante initiatieven te verbinden te versterken en te verbreden. Het heeft heel wat tijd gevraagd om de juiste partners te vinden en wat middelen bij elkaar te krijgen, maar nu is het toch zover.

De voorbije weken is het hele project  in een stroomversnelling gekomen en zullen we begin september van start kunnen gaan. Over de uitwerking en de partners mag ik nog niet te veel vertellen, maar wel dat we gestart zijn met onze zoektocht naar Ministers. Dit zijn mensen die bezig zijn met een origineel initiatief dat een ecologische meerwaarde heeft en waar ook andere mensen kunnen op aansluiten. Een paar voorbeelden:

 • De Minister van Champignons;  Bruno met zijn Ganda Zwam project om oesters te kweken op koffiegruis.
 • De Minister van Stadsbijen: Liesbeth die samen met Marijn Gentse daken bevolkt met bijenkasten.
 • De Minister van Goed Licht: Bart die mensen helpt om over te schakelen naar energiezuinige LED-verlichting.

Op de nieuwe site zullen de ministers hun project kunnen voorstellen en steun verwerven. Het gaat dus niet direct om mensen die zelf ecologisch leven, maar over initiatiefnemers, kleine ondernemers die een goed idee hebben dat een bredere navolging  zou kunnen hebben. Nogal wat mensen op deze site zijn vernoemd (de Vélofixer, Natuurfrituur, Geveltuinen,…) worden zeker gecontacteerd. Mocht je zelf nog interessante initiatieven kennen die een minister kunnen leveren, laat maar weten. Graag telefoon en andere gegevens doormailen naar steven@lowimpactman.be.  Alvast bedankt!

7 reacties op ‘Ministers gezocht!

 1. Tof dat het Ministerie van Ideeën nieuw leven is ingeblazen.
  Graag wil ik mij aanmelden als minister van “Energiebesparing”.
  Ik hoop daarmee mensen te kunnen inspireren dat je van energie besparen een geweldige energieboost krijgt!
  En daarnaast ben je dan ook trendy duurzaam én je krijgt een lagere energie-factuur, wat ook altijd leuk meegenomen is.

  Like

 2. Blij deel uit te maken van het team, ik ga ervoor! Als er bloglezers zijn die mee willen doen in één van de volgende workshops, laat me iets weten (via FB bvb)

  Like

 3. ministerie van afslanking : iedereen die je van zijn automobiel in een velomobiel (of op een andere fiets) krijgt slankt ruim een ton (1000kg!) af. vraag eens aan fietser.be of ze dit ministerie niet mee willen vorm geven.

  Like

  1. Misschien dat fietser.be minister van duurzaam personenvervoer wil worden?
   Ik ben er als velomobielrijder alvast voorstander van en hoop dat er nog velen ook zullen “afslanken” in hun vervoersmiddel.

   Like

   1. Kunnen we meteen de tinkstraat tot ‘ministeriewijk’ bombarderen 😉 Met twee ministers in 1 straat 😉

    Like

 4. Waarom geen ministerie ter promotie van niet-reproductieve sex (of liefde voor de romantische zielen onder ons)? Het is waarschijnlijk de enige activiteit die heel leuk is en ook extreem lowimpact met ook nog lowimpact spinoff effecten van slapen tot energie zonder input van eten aka leven van de liefde. Verschillende mogelijke beleidspunten:
  – gratis anticonceptie voor wie ze met de fiets op het gemeentehuis komt halen
  – een `knuffelkot` op het gemeentehuis voor degenen die echt niet meer kunnen wachten eer ze terug thuis zijn met de fiets na het halen van hun pakje bio fairtrade condooms
  – een emergency C-team dat altijd klaar staat om condooms (of ander spul) postduifgewijs aan huis te leveren

  Als dit in het Gentse komt ga ik wel moeten passen als kabinetsmedewerker, tenzij ik thuis mag `promotie voeren` ;).

  Like

 5. Misschien is het nuttig om een minister van kraantjeswater in te voeren?
  Kraantjeswater is enorm veel goedkoper, er is geen plastiek of glas nodig als verpakking, geen fabrieken om het water te bottelen, transport via waterleiding en niet met vrachtverkeer, het is minstens even gezond of zelfs gezonder (verschillende merken flessenwater worden afgeraden voor dagelijks gebruik en kraantjeswater wordt beter gecontroleerd dan flessenwater), geen gesleur meer met zware flessen van de winkel naar huis,…

  Toch lijken veel mensen nog “bang” te zijn van kraantjeswater. Ze blijven het aanzien als “minder proper” water hoewel dit helemaal niet het geval is. (Het enige minpunt is dat woningen gebouwd voor 1970 soms loden leidingen hebben, dan wordt drinken van de kraan toch afgeraden.)

  Maar er kan dus enorm veel plastiek en energie gespaard worden als men honderden gezinnen zou kunnen overtuigen om kraantjeswater te gebruiken als drinkwater. De belangrijkste stap is volgens mij de mensen te informeren over de kwaliteit van kraantjeswater in België en hen af te helpen van hun vooroordelen over kraantjeswater.

  Ik ben er echter nog niet helemaal uit hoe de “minister van kraantjeswater” dit project dan best zou aanpakken.

  Sander

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s