mijn Chinese slaven


Naar aanleiding van de ongoing discussie over voor en nadelen van iphones en anderen heb ik even de test gedaan bij Slavery Footprint, een calculator die berekent hoeveel slaven je in dienst hebt. Daarbij gaat het dan om mensen die in omstandigheden, vergelijkbaar met slavernij, moeten werken om te zorgen dat wij onze tapijten, koelkasten, horloges, sportschoenen en computers kunnen kopen. Het is een uitgebreide vragenlijst en als ik ze eerlijk invul kom ik uit op 17 slaven 😦   Dit is dan wel een stuk minder dan het algemeen gemiddelde (38 slaven), maar klinkt niet zo best.

Al is deze calculator (zoals alle meetinstrumenten) niet zo accuraat. Zo heeft een deel van mijn slechte score te maken met zeep en scheerschuim (jawel), maar kon ik niet aangeven dat ik daarbij ecologische producten gebruik. Idem met alles van kleren, waar ik niet kon aangeven dat ik tweedehands koop of ecologisch (zoals hennep), dus daar zal de score wellicht wat beter zijn. Wat wellicht terecht is zijn de ‘slaven’ die nodig waren voor mijn smartphone en mijn laptop (die ook een tweedehandse is). Daarvoor zijn zeldzame metalen nodig en gebeurt een deel van het werk in ateliers met niet altijd gezonde en sociale omstandigheden. Hieronder kan je zien waar mijn slaven zich bevinden, met name dus vooral in ChinaHet is wel zo dat deze site ook een app heeft (die ik meteen heb gedownload) om te helpen slavenarbeid te bannen. Zo zoekt die automatisch de bedrijven uit mijn buurt op en worden tips gegeven hoe ik die zou kunnen aanzetten tot het gebruiken van producten ‘made in a Free world’. Als eerste in de rij verschijnt bij mij de bakker om de hoek (Bundervoet), volgende keer als ik een brood koop kan ik meteen vragen of ze een ‘slaven vrije chocolade’ hebben?  Benieuwd naar het antwoord.  (en dan zie ik dat ik dezelfde vraag moet stellen bij de apotheker naast de bakker, hm, zo smart is deze app dan toch nog niet.)

8 reacties op ‘mijn Chinese slaven

 1. ik heb het opgegeven bij de “voedselafdeling”. He
  t zal wel aan mij liggen, maar ik weet begot niet hoe ik daar moet antwoorden…..
  En trouwens, zijn er nog mensen van wie de (oude) pc vast loopt op deze site????Echt constant problemen, sorry Steven, jij kan er niks aan doen, meer het is echt vervelend…

  Like

  1. Zoals veel van die calculators is het een goed instrument om mensen zich bewust te maken van het probleem of van de grote van een probleem. Maar voor goed ingelichte mensen levert het ook niet echt extra informatie op. Het komt er op neer dat aan alle elektronica, aan bijna juwelen met edelmetalen of edelstenen, aan heel veel ‘standaard’-kleding, aan diverse voedingsproducten (waaronder cacao), … slavernij vast hangt.

   En de conclusie is ook bijna altijd hetzelfde. In de eerste plaats niet overbodig consumeren. (Wat overbodig is, is natuurlijk moeilijk te bepalen, voor mij zijn alle juwelen met edelmetalen en edelstenen sowieso overbodig.)
   En als men dan toch consumeert, zoveel mogelijk die producten kopen waar er toch geen slaven bij betrokken zijn of waar de slavernij beperkt is. Voor voedsel is dat b.v. niet extreem moeilijk, voor elektronica wel.
   Daarnaast kan men via een democratische stem en door de producenten onder druk zetten ook nog proberen verandering teweeg te brengen, maar het eerste (wat men koopt, maar ook wat men bewust niet koopt) is volgens mij het belangrijkste.

   Like

 2. Website is blijkbaar gemaakt voor de iPad. Hij herkende het direct en vroeg om mijn iPad te draaien naar landscape-mode. Is eigenlijk een beetje cynisch 🙂
  Je moet eerst slaven maken met je iPad vooraleer je het kunt uitrekenen… Typisch de problemen waar we mee kampen…

  Like

 3. nog tips! Fair trade kleding bij todayisagoodday, binnenkort naar het schijnt ook in Gent naast Antwerpen, en ook een online webshop! Voor alchemist http://www.alchemist-fashion.com/ is prachtig, mijn favoriet, en ik moet me met heel mijn kracht houden aan mijn “minderconsumerengedachte”!Todayisagoodday vind ik bovenal heerlijk omdat ik ZOT word van te veel keuze(zoals in Zara of H&M, vréselijk) En http://www.kuyichi.com/ de jeans van kuyichi zitten heerlijk zacht, en zijn ook zacht voor de ziel;-)
  En voor de rest (ook voor de kindjes) het onvolprezen 2-dehands.be.
  Heeft er iemand een idee welke organisatie kleding inzamelt die niet meer draagbaar is om te recycleren als grondstof? Ik weet niet of de klassieke inzamelingsorganisaties iets doen met de ‘afgekeurde” kleding.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s