vakantieplannen


Ik ben er zelf niet zo goed in, het maken van vakantieplannen. Waar andere mensen soms al in februari weten waar ze zullen zijn tijdens hun vakantie laat ik het meestal zo lang mogelijk open. Misschien omdat ik niet zo’n drang heb op perse ‘op vakantie’ te gaan, of er ‘eens uit te zijn’. Voor wie nog geen concrete plannen heeft kan ik in elk geval dit lijstje van tips aanbevelen opgesteld door Netwerk Bewust Verbruiken. Ik heb er ook nog eentje aan toegevoegd voor liefhebbers van Alpen en Pyreneeën.

1. Blijf thuis
Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar met zoveel regen kan het eigenlijk nergens groener zijn dan in België. Blijf dus gewoon lekker thuis en ontdek wat voor leuks Vlaanderen en Wallonië allemaal te bieden hebben. Logeren In Vlaanderen geeft een overzicht van accomodaties voor hoeve-, plattelands-, dorps- en stadstoerisme. Uit In Vlaanderen toont je alle activiteiten en festiviteiten. Luister naar Johan Verminnens Vakantie in mijn straat, en de zomer kan niet meer stuk!

2. Trek er met de tweewieler op uit
Dankzij gps, fietsknooppunten en langeafstandsroutes kan je in zowat heel Europa langs gemarkeerde fietspaden rijden. Zo is de North Sea Cycle Route een aaneenschakeling van 6000 km fietspaden langs de Noordzeekust. De websites fietsvakantie.start.be en www.fietsrouteplanner.eu staan boordevol informatie over fietsmateriaal, routes, logement en organisaties waarbij je fiets(groeps)reizen kan boeken.

3. Kies een ecologisch hotel, vakantiehuis of camping
De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accomodaties, die zorgvuldig omspringen met water, energie en afval. Bekijk alle hotels, vakantiehuizen en campings met een Groene Sleutel-keurmerk in België en Europa. Bij Eceat/Groene Vakantiegids vind je toffe bio-logeeradressen en campings in heel Europa.

4. Bereken je vakantievoetafdruk
Op vakantievoetafdruk.nl kan je in 5 stappen berekenen wat de ecologische voetafdruk van je vakantie is. Door het rekenmodel een paar keer na elkaar te gebruiken en je manier van reizen en verblijven telkens op een andere manier in te vullen, ontdek je met welke ingrepen je die voetafdruk kan verkleinen. Wegwijzer, Toerisme Vlaanderen en Responsible Travel maakten dossiers over duurzaam reizen.

5. Ruil eens van huis
Jaarlijks ruilen zo’n 16.000 deelnemers over de hele wereld hun woning met elkaar. Enkele dagen Parijs, twee weken Denemarken of een maand naar Zwitserland… je kan alle kanten op en betaalt geen huur. Deelnemers leggen zelf contact met elkaar via advertenties op de website Homelink International. Je kan ook gratis op andermans huis passen via het Woningoppas-initiatief, en via Couchsurfing mag je bij vreemden thuis op de sofa slapen.

6. Verken het buitenland per spoor of vrachtschip
Het Europese spoorwegnetwerk is ontzettend uitgebreid, maar een treinreis boeken kan omslachtig zijn. Lowtech Magazine schreef een uitgebreid dossier over hoe en waar je per trein door Europa kan reizen. Wie geen zin heeft om alles zelf uit te vissen of te regelen, kan dat overlaten aan boekingkantoor Treinreiswinkel, dat jouw tickets regelt in ruil voor een commissie. Via Cargoship Cruises kan je op een containerschip meevaren naar zo’n 300 havens overal ter wereld

7. Werk op een boerderij of een natuurproject
Zit je krap bij kas, of wil je de vakantie nuttig besteden? Ga dan aan de slag op een boerderij of natuurconserveringsproject. Bij Wwoof-ing werk je een aantal uur per dag voor kost en inwoning op een ecologische boerderij. De duur kan variëren van enkele dagen tot een half jaar. Onder andere bij Eco Volunteer en Via VZW brengen je in contact met andere andere ecovolunteer-bestemmingen.

8. Deel een auto
Via Eurostop, de liftcentrale van Taxistop, kan je kostendelend met andere chauffeurs meerijden naar elke uithoek van Europa. Voor lifters is er het gelijkaardige Hitchihikers.org. Reis je met de eigen auto, zorg dan dat de bandenspanning optimaal is. Het kan 5 tot 10% brandstof uitsparen. Probeer bij warm weer het temperatuurverschil tussen buiten en binnen het voertuig te beperken tot 5°C. Verwijder imperiaal, bagagerek of een set fietsen van zodra dat mogelijk is.

9. Trek je stapschoenen aan
De Europese Wandelvereniging is samengesteld uit verschillende landelijke wandelorganisaties. Samen maken ze afspraken over internationale aansluitingen van paden en de bijhorende bewegwijzering. Ze ontwikkelt Europese langeafstand-wandelroutes, de zogenaamde E-paden. Info over Pelgrimsroutes, bijvoorbeeld naar Rome of Compostela, vind je bij Tweevoeter. In eigen land beheert Grote Routepaden een groot deel van de wandelpaden.

10. Bespaar energie in huis, ook als je weg bent
Denk ook aan de thuisblijvers, zijnde de elektrische apparaten. Haal je koelkast helemaal leeg en zet ze uit, of verwijder alle bederfbare producten en verlaag de temperatuur. Schakel het volledige verwarmingssysteem uit. Doof alle lichten, trek de stekker van alle elektrische toestellen uit en repareer lekkende kranen.

11.  Bekijk de site van ALPY.
Vzw alpy lanceert een actie om zonder auto de bergen te ontdekken. Het lijkt me niet zo evident, maar hier kan je meer lezen over dit initiatief. Omdat natuur in het algemeen (en bergen in het bijzonder) een positieve invloed kunnen hebben op ons welbevinden kunnen we er maar beter goed mee omspringen.

3 reacties op ‘vakantieplannen

 1. Nog wat aanvullingen:

  Bouw-, sociale en ecologische projecten: http://www.herender.be (of voor -30-jarigen http://www.bouworde.be/)

  Slaap eens bij een particulier of bied een particulier een slaapplaats aan: http://www.couchsurfing.org/, http://www.hospitalityclub.org, http://www.warmshowers.org/ (voor fietsers). Dit is niet per definitie ecologisch (als je op die manier de wereld rondtrekt), maar toch duurzamer dan een standaard hotel en als je mensen laat logeren is het ook een beetje reizen zonder dat je zelf weg bent.

  Help mensen een ecologische gemeenschap te bouwen. B.v. bij http://www.aardehuis.nl/

  Like

 2. Solidariteit Vlaanderen is op zoek naar vrijwilligers die goedkope daguitstappen en reizen kunnen uitstippelen en organiseren. (Voor mensen met een laag inkomen)! 0488 751 651 of via Facebook!

  Like

 3. er is ook workaway en helpX waarbij vrijwilligers werken tegen kost en inwoon en ondertussen plaatsen ontdekken zoals er ‘echt’ geleefd wordt.
  Ik ga voor de eerste keer in jaren ‘op vakantie’ richting Compostella. Eerst wat treinen nemen (vier) en dan wandelen (ongeveer 12 dagen) en dan terug met de trein. Ik hoop dat mijn voetafdruk niet de pan uit swingt…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s