450 kilo meer


Van mijn lente plan om  mijn leven 100 kilogram lichter te maken is niet zoveel in huis gekomen. Het is me gelukt om nog wat boeken, kleren, en vooral papier op te ruimen of naar de kringwinkel te brengen (totaal ongeveer 50 kilo), maar nu is er alweer 450 kilo bijgekomen. Er is namelijk een tweede druk gemaakt van mijn eerste boek ‘Low Impact Man, praktische tips voor een ecologisch leven van wieg tot graf’, en ik heb er zelf ook 1000 exemplaren van afgenomen. 450 kilogram papier, maar dus ook 400 000 tips die ik de volgende maanden aan zoveel mogelijk mensen wil doorgeven. Als iedereen die het boek doorneemt enkele tips toepast is dat toch weer een stapje in de goede richting.

Het boek is er gekomen op vraag van Okra, de beweging van senioren gaat namelijk in 2013 en 2014 actief aan de slag rond duurzaamheid met de slogan ‘ik vind de aarde leuk’. Ze plannen een heleboel activiteiten voor de vele afdelingen en gaan trouwens een bijzonder originele actie op touw zetten.

Ze zijn nu op zoek naar 20 senioren die in 2013 als LIP willen leven. ‘LIP’ staat voor Low Impact Pensio, en zoals de naam laten vermoeden zullen deze dames en heren een jaar lang zelf aan de slag gaan om hun voetafdruk te verminderen. Ze zullen daar over bloggen, lezingen geven en kortom op hun beurt weer een heleboel leeftijdsgenoten stimuleren om zorgzaam met de aarde om te gaan. Ik ben heel blij dat nu ook deze groep actief rond het thema zal werken. Want senioren hebben (meestal) nog een behoorlijke koopkracht, hebben (meestal) iets meer tijd om zich in te zetten en kunnen op hun beurt invloed uitoefenen op kinderen en kleinkinderen. Daarbij komt nog dat een deel van de oudere generaties nog weet hoe is het is om met veel minder te leven, kennis die de volgende jaren nog wel eens heel nuttig zou kunnen zijn. Ik ben dan ook heel blij dat ik zelf dit groepje ‘ecological bastards’ zal mogen begeleiden de volgende twee jaar. Je zal er hier in elk geval nog meer over lezen.

Bij de tweede druk van het boek zijn alle cijfers en websites nog eens geactualiseerd, en omdat ik redelijk snel van die 450 kilogram af wil zijn zal het boek op lezingen en shows nu te koop zijn aan 6 euro. De solden zijn begonnen.

4 reacties op ‘450 kilo meer

 1. Een andere optie is om je boek als e-book beschikbaar te stellen. Mijn uitgever gaat automatisch alle uitgebrachte werken ook als e-book aanbieden. Ik vraag me trouwens af wat de meeste impact heeft. Een gedrukt boek met inkt en papier of een e-book die op een server staat en achteraf op een tablet wordt bekeken…

  Like

  1. dat lijkt me een inderdaad onderzoek waard!! Want een tablet, in zijn volledige levenscyclus (van productie tot afvalverwerking en recycling), is ook wel erg vervuilend en energieverslindend.

   Like

  2. Ik weet niet meer waar, maar het onderzoek dat ik er ooit over las kwam er om neer dat het staat en valt met het aantal boeken dat je uitspaart met je e-book. Klinkt mij ook logisch, als je een e-book koopt om er gedurende 5 jaar 5 boeken met te lezen zal dat iets heel anders zijn dan als een veellezer die een boek per dag verslind overstap op het e-book.

   Vanuit ecologische oogpunt is het ontlenen in een bibliotheek (waar je te voet of met de fiets naar toe gaat) waarschijnlijk het minst slecht voor het milieu.

   Like

 2. Een leuk boek is “Living the simple live, a guide to scaling down and enjoying more”, geschreven door Elaine St. James. Het bijzondere hier is dat dit boek geschreven werd door een Amerikaanse dame die lijnrecht ingaat tegen het megaconsumeren dat overal gepromoot werd en wordt, en hiermee reeds startte in 1990. Een geweldig boek om te lezen, ze schreef nog meer boeken omtrent dit onderwerp, maar het blijft superactueel, ondanks dat het een dikke twintig jaar oud is. En vooral in Amerika moet je toch sterk in je schoenen staan wil je dit soort boeken schrijven…Een combinatie van heel wat gewoonten doorbreken, overbodige dingen wegdoen (op allerlei domeinen), eenvoudiger gaan leven, consuminderen, en dankzij dit alles, meer genieten van het leven, bewuster met mensen en dingen bezig zijn, kortom ten volle van het leven genieten op elk vlak.
  een beetje de filosofie die we hier met z’n allen ook trachten te volgen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s