inspiratie voor een moederdag zonder snoer


Zondag is het weer moederdag, en ik vrees dat dit weer een stormloop zal veroorzaken op de Mediamarkten en dergelijke waar mensen op zoek gaan naar nog maar eens een toestel om kado te doen. Niet doen, zeker nu blijkt dat we binnenkort toch te weinig stroom hebben. De sympathieke mensen van Netwerk Bewust Verbruiken zullen het me wel niet kwalijk nemen dat ik volgende 10 tips voor een ecologische moederdag  overneem:

1. Schenk een boeketje Blije Bloemen
Wil je het cadeau der cadeaus – een boeket bloemen – geven, kies dan voor blije bloemen. Die zijn gekweekt met respect voor mens en milieu. Of nog beter: stel zelf een boeket samen met veld- en tuinbloemen. Je leest er alles over in ons dossier Blije Bloemen.

2. Trakteer haar op een bio-ontbijt
Organiseer een uitgebreid ontbijt met heerlijke bio- en fairtrade producten. In de BioGenietenGids kan je op zoek naar biohandelaars in je buurt. Je kan ook een ontbijtmand aan huis laten leveren. Wij vonden onder andere deze leveranciers uit Denderleeuw, Veurne en Gent.

3. Trek er samen een dag op uit
Quality-time blijft het mooiste cadeau. Trek er een dag met je moeder op uit en trakteer haar op een museumbezoek of een concert. Op www.uitinvlaanderen.be en www.wattedoen.be kan je opzoeken wat er per dag en per gemeente te beleven valt. Maak er eventueel een B-dagtrip met de trein van. Zin in actie? Kies een groene-halte-wandeling of stippel een fietsknooppuntentocht uit.

4. Geef een ‘ander’ kookboek
Neemt Jeroen Meus al het halve kookboekenrek van je moeder in? Laat haar dan eens experimenteren met bio-, veggie- en fairtrade-gerechten uit het Handboek Ecologische Voeding (Velt), Het Donderdag Veggiedag Kookboek (EVA), NON*FISH*A*LI*CIOUS (Sea First), Het Oxfam Fairtrade Kookboek (Oxfam Fairtrade) of Antonio Carluccio Goes Wild.

5. Doe een abonnement of lidmaatschap cadeau
In een lidmaatschap bij een van onze lidorganisaties zit vaak een tijdschriftabonnement inbegrepen. Dialoog brengt het boeiende ecologische tijdschrift De Koevoet uit, en Velt-leden ontvangen zes keer per jaar Seizoenen, een magazine over ecologisch tuinieren en koken. Genoeg is een Nederlands tijdschrift met inspirerende tips voor een eenvoudig leven.

6. Maak zelf een cadeau
Het internet wemelt van blogs met handleidingen om cadeaus te knutselen. Ga voor inspiratie naar de website Pinterest.com. Vul bij het search-veld het woord ‘diy’ in (do it yourself). Klik daarna op ‘boards’, en je ontdekt massa’s fotoalbums van zelfgemaakte meubels, accessoires, kleren, fotokaders en andere spullen. Ben je helaas niet erg handig? Dan vind je misschien je gading tussen de duurzame (nieuwe) spulletjes die de webgids I love eco in de kijker zet.

7. Boek een weekendje weg
Trakteer je moeder op een weekendje uit in de stad of op het platteland. De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Bekijk hier de lijst van hotels, vakantiehuizen en campings met een Groene Sleutel keurmerk. De website www.logereninvlaanderen.be brengt je in contact met uitbaters van hoeve-, plattelands-, dorps- en stadstoerisme. Op www.groenevakantiegids.nl vind je toffe bio-logeeradressen en campings in België en de rest van Europa.

8. Cadeaus voor extra tuinier-plezier
Een tuin is nooit klaar en er kan altijd wel een plantje bij. Deze verkopers van biozaden, plant- en pootgoed bieden planten en zaden aan die de biodiversiteit ten goede komen. Moestuinaccessoires vind je bij duurzametuinartikelen.be. Op de zoekertjespagina van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) biedt men tweedehands tuinspullen aan. Of geef een van de vele leuke tuinboeken die momenteel op de markt zijn.

9. Schenk een cursus of workshop
Patroontekenen, Italiaans, meubelherstofferen, vegetarisch koken voor beginners… je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel ergens een workshop of lessenreeks van. Zoek op www.vormingplus.be, www.prettiggeleerd.be of www.deavondschool.be naar cursussen in de buurt. Voor cursussen rond natuurbeleving en biodiversiteit kan je terecht bij CVN en Inverde.

10. Geef een cadeau aan kwetsbare moeders in binnen- en buitenland
Via verschillende non-profit-organisaties kan je moeders die het moeilijk hebben ondersteunen. De vzw Moeders voor Moeders zet zich in voor de armsten in Vlaanderen. Je kan hen financieel of materieel steunen. Via Dierenartsen Zonder Grenzen en Oxfam Pakt Uit kan je Afrikaanse veehoudsters een geitje schenken. Ook Plan België biedt cadeaupakketten voor moeders uit het Zuiden aan.

5 reacties op ‘inspiratie voor een moederdag zonder snoer

  1. Voor mij was er een boeket rode rozen én een zelfgeschilderd aquarelletje, zalig …zou mijn opvoeding dan toch vruchten afwerpen ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s